Süti beállítások

Fókuszban a Toyo Snowprox téli gumi

2024/01/30
Gumiabroncs hírek
A Toyo Snowprox téli gumiabroncsot a középkategóriás gumiabroncsok közé sorolhatjuk, mely...
A Toyo Snowprox téli gumiabroncsot a középkategóriás gumiabroncsok közé sorolhatjuk, melyet kis és közepes méretű autók számára ajánl a japán gyártó. A Toyo abroncsait több évtizede gyártják már japán mérnöki precizitással. A Snowprox abroncsot úgy tervezték meg, úgy fejlesztették ki, hogy megállja a helyét a téli körülmények között.

Snowprox néven ismerhető, de több változata létezik, a Snowprox S942, melyet 2013-ban a Snowprox S943 követett, majd ennek továbbfejlesztett változata, az S953 és az S954, ami egy ultranagy-teljesítményű abroncs, melynek létezik SUV változata is, az S954 SUV.

Toyo Snowprox változatok

A Toyo Snowprox S943 egy biztonságos, minden igényt kielégítő abroncs. Jól kezelhető a havas úton, és a nedves úton is rövid a féktávja. Környezetbarát választás, az alacsonyabb gördülési ellenállása révén csökken az üzemanyag-fogyasztás, így a széndioxid-kibocsátás is. 14-17 col közötti átmérővel elérhető és mérettől függően az üzemanyag-hatékonyságát tekintve a C-D osztályzatot kapta, míg a nedves úton való kezelhetőségét nézve a C kategóriába került. A zajszintje pedig a közepes, 70 decibeles értéken van. 2021 májusa óta egységes uniós abroncscímkét találunk minden gumiabroncson, ahol A-tól E-ig terjedő skálán láthatjuk a fenti tulajdonságokat.

A Toyo Snowprox S943 hóálló polimer vegyülete alacsonyabb gördülési ellenállást eredményes, magas kopásállóságot. A havas úton is jól tapad az abroncs, a hozzáadott természetes vegyületek fokozzák a polimer és a szilícium-dioxid közti kölcsönhatást, ami jobb tapadást eredményez a hóteljesítmény romlása nélkül. A széles középső barázdákkal ellátott futófelület kiváló tapadást nyújt a havas úton. Sűrű lamellák és nagyméretű vállblokkok növelik továbbá a gumi oldalsó, szélső részének a tapadását, így téve még biztonságosabbá a használatát.

Nézzük most meg, hogy mit kínál a Toyo Snowprox S953, ami egy nagy teljesítményű abroncs. Sportos, irányított futófelületi mintázata és kialakítása révén igazi élményt kínál a téli utakon. Nedves és száraz körülmények között is jól fékezhető, kanyarokban is stabil abroncs. Aszimmetrikus mintázata révén fokozott teljesítményt nyújt a nedves és száraz úton való fékezéskor. Többhullámú lamellák gondoskodnak továbbá a stabil kezelhetőségről a nedves és a száraz úton egyaránt. Ezen kívül a nyitott oldalsó rések pedig a vízelvezetésben vesznek részt, valamint a hófogásban. Így elkerülhető, minimalizálható az aquaplaning, azaz a vízen felfutás. Ebben egyébként a két széles, V alakú horony is részt vesz.

A sorban az S954 a következő, amit nedves tapadásra optimalizáltak. Ugyanúgy, mint a Snowprox többi változata, magabiztos fékezést és tapadást nyújt a nedves és a havas utakon egyaránt. A futófelületi mintázata és a keveréktechnológia révén precízen kezelhető abroncs, mely megállja a helyét a téli körülmények között. Az S953-hoz képest kivételes tapadást nyújt a nedves úton, 10 százalékkal rövidebb fékúttal. Megújult futófelületi keveréke révén pedig jobb tapadást kínál a havas és a nedves úton. Az abroncs SUV-változatban is elérhető.

A Toyo Snowprox és a tesztek

Amikor téli gumit vásárolunk, sok szempontot kell mérlegelni és nem hagyatkozhatunk csak saját és ismerőseink tapasztalatára. Jó, ha van más iránymutatás is. Nyilván az abroncs címkéje sokat elárul az adott téli gumi teljesítményéről, de ennél is többet megtudhatunk, ha utána olvasunk a független tesztek eredményeinek. Az ADAC, az Autobild és sok más szaklap, szervezet is rendszeresen teszteli a téli gumikat is, így a Toyo Snowproxot is számos esetben tesztelték már.

Az S943 2021-ben az Autobild 1. fordulójában a 195/65 r15 méretben három csillagot kapott a négyből, így az ajánlott kategóriába került. 2019-ben viszont a 185/65 r15 méretben mindössze egy csillagot ért el az ADAC tesztjén, így a nem ajánlott kategóriában végzett.

A teljesítményjavulás az S953-nál már szemmel látható a teszteken is. 2015-ben az ADAC tesztjén a 205/55 r16 méretben három csillagot ért el, de valamennyi teszten az ajánlott, illetve példás kategóriába került az abroncs. Az S954 2021-ben a 245/45 r18 méretben az Autobild tesztjén két csillagot kapott, így a feltételesen ajánlott kategóriában végzett.

A hosszú élettartamért

Amikor téli gumit vásárolunk, érdemes hosszú távon gondolkodni, nem egy-két szezonra veszünk ugyanis abroncsot. Ahhoz, hogy hosszú távon jó szolgálatot tegyen egy gumiabroncs, fontos, hogy hogy tároljuk, amikor épp nem használjuk. Lehetőleg egyenletes hőmérsékletű helyen tároljuk, ne tegyük ki tűző napfénynek és felnire szerelve egymáson fektetve, felni nélkül pedig egymás mellé állítva. Időről időre mozgassuk, forgassuk meg, hogy elkerüljük az esetleges eldeformálódást. Fontos, hogy mindig gondoskodjunk arról, hogy az abroncsban megfelelő legyen a guminyomás, ezt az autónk kézikönyvében találjuk meg. Vásárlásnál pedig természetesen az alap a pontos méret ismerete. A Toyo Snowprox ideális választás a téli utakra, egy megbízható és tartós abroncs.