Süti beállítások

Az Auto Motor und Sport SUV nyári gumi tesztjének első helyezettje, a Nokian Wetproof

2024/01/30
Nyári gumi tesztek
A 2019-es nyári gumi tesztjét a közkedvelt német autós magazin, ...
A 2019-es nyári gumi tesztjét a közkedvelt német autós magazin, az AMS a 215 55 R17 méretben hajtotta végre, amelyet leginkább a kisebb SUV modellek, crossoverek, városi terepjárók használnak, ezek jelenleg erőteljes növekedési számot mutatnak a SUV autók szegmensén belül.

11 gumigyártó termékét szerezték be a részletes vizsgálatokhoz, melyek közül a 8,8/10 pontos eredményével végül a Nokian Wetproof nyári gumi került ki győztesen. A tizenegy abroncs közül 7 került be az 'ajánlott' kategóriába, míg kettő csak 'feltételesen ajánlott', és a másik kettő a lesújtó 'nem ajánlott' értékelést kapta.
 
 

A Nokian Wetproof nyári gumi teszteredményei röviden

 
A száraz aszfalton mért fékteszten alig 10 centiméterrel maradt el az első helyezettől, száraz kezelhetőség tekintetében pedig a legmagasabb átlagsebességet érte el.
A nedves aszfalton mért féktávja a Wetproof nyári guminak a mezőny legrövidebbje volt, míg a nedves kezelhetőség tesztjén a második leggyorsabb átlagsebességet biztosította.
Az egyenes vonalú vízen felúszás tesztjén az ötödik lett, de csak 2,4 km/h-val maradt el a győztes mögött.
A gördülési ellenállás mérésekor csak a kilencedik helyen végzett, viszont zajszint mérésekor újra a dobogó legfelső fokára állhatott.
 

A Nokian Wetproof kifejlesztésének céljai

 
Miután az Unióban bevezették az úgynevezett európai gumiabroncs címkét és az azon feltüntetett három adat közül az egyik a gumiabroncs nedves fékteljesítményről informál, a nagyobb gumigyártók kettőzött erővel fogtak neki olyan nyári gumik kifejlesztésének, amelyek sokkal jobb tapadást és rövidebb fékutakat képesek biztosítani az esős napokon.
A Nokian sem tett másként, sőt, a finn gyártó egy kifejezett esőmenőnek számító nyári gumi kifejlesztését tűzte ki célul, melynek nedves tapadási teljesítményeiben a járművezetők minden eddiginél jobban megbízhatnak.
Mindezeken túl gyártó a komfortosságból, a kényelmes vezethetőségből, a csendes futásból sem akart engedni, így ezek fejlesztésére is sokat áldoztak.
 

A Nokian Wetproof nyári gumi biztonsági zónái

 
A Dual Zone Safety technológia teljes kontrollt biztosít nedves és száraz körülmények között, a maximális kényelem és az első osztályú biztonság érdekében a gumiabroncs futófelülete két funkcionális zónára oszlik.
A stabilitási zóna (Stability Zone) a gumiabroncs külső részén helyezkedik el, és könnyűvé, valamint magabiztossá teszi a manőverezést jó stabilitási és kezelési tulajdonságokkal, míg a belső nedves biztonsági zóna (Wet Safety Zone) javítja a nedves tapadást, fékteljesítményt és az aquaplaning ellenállást.
A Silent Groove Design a nyári gumi belső és külső gördülési zaját szabályozza le, ehhez kapcsolódik a gumiabroncsfalak innovációja, amely javítja a vezetési kényelmet és növeli a gumiabroncs kopásállóságát.
Az Aqua Hybrid vegyület a gumikeverékben jelentősen növeli a nedves kezelhetőség és fékteljesítmény szintjét.