Süti beállítások

225 45 R18 nyári gumi – bepillantás a kínálatba

2024/01/30
Nyári gumi tesztek
...


225 45 R18 méretben is sok gyártó gyárt autógumit, sok modell elérhető a különböző webáruházakban. Aki autógumit vásárol, fontos, hogy ismerje az abroncs pontos méretét, hisz ez az alap. Ettől nem szabad eltérni, ezt az autó gyártója határozza meg. Ha megvan a méret, akkor jöhet a többi, a súlyindex, a sebességindex, és az uniós egységes abroncscímke tanulmányozása. Hogy mennyi az üzemanyag-fogyasztás, hogy mennyire zajos a gumi és hogy hogy tapad a nedves úton.

A zajszint esetében három kategória van, A, B és C, de itt decibelben is fel van tüntetve, hogy mennyire csendes az abroncs, a másik két tulajdonság esetében A-tól E-ig értékelik az abroncsokat. Az A a legjobb, az E a legrosszabb. Óriási különbségek, fékút tekintetében méterekben mérhető különbségek vannak az A és az E kategóriás abroncsok között és az üzemanyag-fogyasztás tekintetében is literekben mérhető a különbség a legjobb és a legrosszabb között. Ez a címke tehát sok mindent elárul az adott abroncsról, azonban nem mindent.

Több tucat olyan abroncsot találhatunk, melyek ugyanazokkal az értékekkel rendelkeznek, vagy legalábbis nagyon hasonlóval, kérdés, hogy ezek közül hogy válasszuk ki a nekünk valót? A válasz nem egyszerű, hisz sok mindent kell mérlegelni. Elsőként azt, hogy milyen autóra szánjuk az abroncsot, aztán azt, hogy ezzel az autóval mennyit, milyen távolságokon és milyen útviszonyok között autózunk. És persze nagyon sokat számít az ár is, hiszen vannak olcsó és vannak akár a legkisebb árú abroncs többszörösébe kerülők is. Ezt pedig mindig négy abroncsra kell vetíteni, így akár hatszámjegyű összeg is lehet a különbség. Tanácsos alaposan megfontolni a vásárlást.

225 45 R18 nyári gumi – tesztek és vélemények

Érdemes megnézni, áttanulmányozni a különböző abroncsteszteket, így az ADAC, a német autóklub tesztjeit. Ezen kívül több autós szaklap is rendszeresen teszteli a különböző abroncsokat, ezeknek a független teszteknek az eredménye is fontos lehet a választásnál. Mint ahogy azok a vélemények is, melyeket az adott abroncsokat már használók osztanak meg az interneten az autóstársakkal.

Prémium vagy középkategória? Sokan felteszik ezt a kérdést akkor is, ha 225 45 R18 nyári gumit keresnek. Így az alábbiakban bemutatunk három népszerű abroncsot ebben a méretben, két prémium és egy középkategóriás nyári gumit.

Continental, Michelin, Hankook – 225 45 R18 nyári gumi kínálat

A Continental PremiumContact 6 az egyik olyan abroncs, ami rendre jól szerepel a teszteken és sokan vásárolják. Ez azonban csak az egyik ilyen, sokan elköteleződtek a Continental iránt és szeretik az abroncsokat. Hogy miért? Mert megbízhatók, tartósak és csendesek. A PremiumContact 6 is egy ilyen abroncs, ami 225 45 R18 méretben is kapható. Prémium vezetési élményt kínál, kétrétegű futófelületi alapanyag alkotja, kristályos szerkezetű szilikával, így egy igazán jól fékezhető abroncs, különösen a nedves útfelületen. Kényelmes és tartós választás, hisz egyenletesen és lassan kopik, erről az innovatív polimerek gondoskodnak, melyek révén megnő a talajkapcsolat  minősége. Nem csak alapanyagában, mintázatában is több fejlesztést tartalmaz, így makroblokkjait úgy alakították ki, hogy a kanyarokban is stabilan tartsa az autót, ehhez hozzájárul a vállrész kialakítása, ami hozzájárul a jobb oldalerő átvitelhez. Aszimmetrikus mintázata növeli a merevséget és csökkenti a blokkok deformációját.

Ideális választás lehet a Michelin Pilot Sport 4 nyári gumi is, ami az élmezőnyben szerepel szinte minden teszten. Dynamic Response technológiájának köszönhetően pontosan, precízen irányítható, kormányozható, ezt segíti elő az aramid és nylon összetételű hibrid övbetét. Futófelületi mintázata érzékeny, gyorsan reagál, az abroncs minden helyzet optimális mértékben érintkezik az útfelülettel. A gumikeveréke speciális funkcionális elasztomereket tartalmaz és víztaszító szilikátot, ami hozzájárul ahhoz, hogy nedves úton is jól tapadjon. Ezen kívül széles és mély mintaárkok gondoskodnak arról, hogy az abroncs gyorsan és hatékonyan vezesse ki a vizet az abroncs felületéről, így minimalizálva az aquaplaning kockázatát.

Végül pedig jöjjön egy középkategóriás abroncs, ami kiválóan teljesít a teszteken, a teljesítmény és a biztonság tökéletes egyensúlyát kínálja. Négy hosszanti csatorna gondoskodik a hatékonyabb vízelvezetésről, három erős, központi borda pedig arról, hogy az abroncs hosszú élettartammal bírjon és precízen kormányozható is legyen. Fékezéskor is stabil, erről a lekerekített csatornaélek gondoskodnak, melyek révén fékezés közben nagyobb a tapadási felület. A Hankook VIA rendszer pedig vizuális visszajelzést kap a futóműbeállítás esetleges hibáiról. Magas tapadású szilikakeveréke szintén a jobb tapadáshoz járul hozzá.

Három népszerű abroncs, melyek mindegyike jó választás lehet. Ez azonban csak három a több tucat elérhető, jó minőségű közül. Érdemes alaposan átnézni a kínálatot és a saját igényeink szerint leszűkíteni, az első szűrő azonban mindig a méret legyen: 225 45 R18.