Süti beállítások

205/55 R16 nyári gumik akcióban, kedvező áron

2024/01/30
Nyári gumi tesztek
...


205/55 R16 – elég ennyit írni a keresőbe, és meglátjuk, hogy milyen széles is a kínálat nyári gumiból. Több gyártó több százféle terméke közül válogathatunk és bizony ez sokaknak feladja a leckét. Az Apollótól egészen a Yokohamáig találunk nyári abroncsokat, van, amelyik defekttűrő, vannak, amelyek megerősített kivitelben készültek, mások pedig kátyúgaranciával rendelkeznek. Sok kérdés merülhet fel az emberben, ha nyári abroncsot keres autójára, és ez igaz a 205/55 R16 méret esetében is.

Vannak, akik elköteleződtek egy-egy márka mellett, ők szívesen tesztelik, vásárolják meg az adott márka új modelljeit és szívesen el is mondják a véleményüket. Apropó, vélemény. Az internet tele van ezekkel a véleményekkel és bár nem szabad szentírásnak venni a legtöbb esetben névtelen véleménynyilvánítókat, de azért ha a vélemények többsége egyezik, akkor  már érdemes elgondolkodni. Hisz hiába tudjuk meg a legfőbb adatokat a gumiról a címkéjéről, a valós tapasztalat ettől sokkal jobb képet mutat az adott termékről. A címkéről megtudjuk ugyan, hogy az adott abroncs mennyire üzemanyag takarékos, mennyire csendes, vagy épp zajos, illetve azt is, hogy milyen a nedves úton való tapadási képessége. A személyes tapasztalatok ettől jóval szélesebb képet adnak egy abroncsról.

205/55 R16 nyári gumi tesztek

Van azonban a közösségi vélemény mellett egy másik lehetőség is arra, hogy az ember megnézze, milyen is az adott nyári gumi. Ez pedig nem más, mint a független tesztek eredménye. Biztosan sokan hallottak már az ADAC-ról. Ez a szervezet a német autóklub, akik nagyon sokszor tesztelik az abroncsokat, minőség ellenőrzéseket végeznek, de nem csak az abroncsok tekintetében, hanem a közlekedés szinte minden területén. És nem csak abroncsokat vizsgálnak, hanem minden mást is. Az ADAC tesztjei hiteles visszajelzést nyújtanak a nyári abroncsokról is, érdemes ennek utánajárni, mielőtt a kosarunkba kerül az adott termék. Az ADAC mellett sok már független teszt is létezik, akinek van kedve, ideje, ezekből is bátran szemezgessen. Hisz nem elég, ha beírjuk a keresőbe, hogy 205/55 R16, a találatokat meg is kell szűrni valahogy, le is kell szűkíteni a kört.

Széles skálán mozognak az árak a 205/55 R16 nyári gumi tekintetében

Az árak a tizenötezer forinttól kezdődnek ebben a méretben és a határ pedig a csillagos ég. Aki prémium minőséget keres, prémium árat is kell fizessen érte. De mi a helyzet akkor, ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban? Ha fogalmunk sincs, hogy melyik abroncsra essen a választásunk? A 255/55 R16-os méret igen gyakori, hisz sok kompakt autó használ ilyen méretet, és amit sokan keresnek, ott a kínálat is folyamatosan szélesedik.

Nos, remek kiindulópont lehet a keresgélésben az ADAC 2021-es tesztje, ami a legfrissebb ebben a kategóriában. Az ADAC a V-sebességosztályból tesztelt tizenöt abroncsot, ez a sebességosztály azt jelenti, hogy 240 km/órás sebességig használható az adott abroncs. Mint ahogy az a teszteken lenni szokott, általában a prémium kategóriás (és árú) termékek végeznek az élen, és ahogy csökkennek az árak, úgy csökken a helyezés is, de nem feltétlenül van ez mindig így. Az ADAC ötféle minősítést ad az általa vizsgált abroncsoknak, a kiváló, a jó, a megfelelő, az elégséges és az elégtelen osztályzatot. 

A tizenöt vizsgált abroncsból egyetlen egy sem kapott elégtelen minősítést és csak egy kapott elégséges osztályzatot. Igen ám, de két csillaggal egyik márka egyik modelljét sem „jutalmazta” az ADAC. Ez azt jelentené, hogy nem is létezik tökéletes gumi 205/55 R16-os méretben? Erre természetesen nem egyszerű a válasz, hiszen ami az egyikünk számára tökéletes, az a másikunk számára nem az. Itt objektív szempontokat vesznek figyelembe, úgymint a száraz úton és a nedves úton való tapadás, gyorsulás, fékezhetőség, az üzemanyagfogyasztás, a zajszint és a komfortérzet, valamint a kopás. 

A Continental lett a legjobb az ADAC tesztjén

Az ADAC tesztjén a Continental PremiumContact 6 nyári gumi lett a legjobb, a második helyen a Semperit Speed Life 3 végzett, míg a dobogó harmadik fokára a Bridgestone Turanza T005 jutott. A többi abroncs a megfelelő kategóriába került és mindössze egy abroncs kapott elégséges osztályzatot, ez a King Meiler Sport 1 nyári gumi. Tizenegyen kaptak tehát megfelelő minősítést a tizenötből, és ami a meglepő, hogy egy abroncs sem lett kiváló a teszten.

A tesztek bizonyos módszerrel, bizonyos szempontok alapján készültek, ezek a független tesztek azonban remek kiindulópontot jelenthetnek a választásnál. Egy egyszerű kereséssel bárki rájuk talál az interneten, ha pedig már megtaláltuk, kereshetünk más teszteket is, hisz nem az ADAC az egyetlen szervezet, amelyik teszteli az abroncsokat. Itt van például a szintén német Autobild is. És bár nagyon sokat számítanak a felhasználói vélemények is, érdemes ezeket az eredményeket is figyelembe venni, feljegyezni valahova, amikor abroncsot választunk. A 205/55 R16 nyári gumi egy népszerű méret, így biztosak lehetünk abban, hogy széles kínálatból válogathatunk.