Süti beállítások

Hol és hogyan tároljuk helyesen a nyári gumikat télen?

2024/01/30
Hasznos információk
...


Ahhoz, hogy autónk nyári gumija a következő szezonban is bátran használható legyen, fel kell tennünk a kérdést, hogy hol tároljuk télen a nyári gumikat? Hisz nagyon sok múlik a tárolás milyenségén, minőségén. Miután leszereltük vagy leszereltettük az abroncsot, alapvető fontosságú, hogy hol és milyen módon tároljuk azt. Ha ugyanis nem megfelelő a tárolás, a gumi károsodhat. Megrepedezhet, eldeformálódhat, ezáltal pedig lerövidül az élettartama. A tárolás során pedig akár olyan nagy károkat is szenvedhet az abroncs, hogy akár olyan állapotba is kerülhet, hogy nem lehet használni. A helyes tárolással és kezeléssel tehát nem csak meghosszabbítjuk abroncsaink élettartamát, hanem még pénzt is keresünk.

Tanácsok, hogy hol tároljuk télen a nyári gumikat

A hol és a hogyan ebben az esetben jelentősen összefügg egymással. Kezdjünk is egy hogyan-nal. Nagyon fontos, hogy csak tiszta abroncsot tegyünk el télre, tisztítsuk meg, mosószerrel, vízzel, kefével. Távolítsuk el a szennyeződéseket, a sarat, a kavicsokat, féknyomot. Ami szintén nagyon fontos, hogy nedvesen ne tegyük el az abroncsot, várjuk meg, amíg teljesen megszárad. Vannak, akik a szabadon való tárolás hívei, és nem csomagolják be az abroncsokat, mások más véleményen vannak. Ez egyéni döntés kérdése, mindkettőnek megvannak az előnyei és a hátrányai egyaránt. Ha nem csomagoljuk be a gumikat, akkor fontos, hogy olyan helyen tároljuk, ahol nem éri őket közvetlen napfény. Az UV-sugárzás ugyanis télen is jelen van és károsan hat az abroncs szerkezetére, ami így megrepedezhet, ez pedig további károkhoz vezethet. Sokan becsomagolják a nyári gumikat, zsákba teszik és porszívóval vagy egyéb eszközzel kiszívják a felesleges levegőt a zsákból. Azt mondják, hogy ez a légmentes környezet csökkenti a gumikeverékből származó olajok elpárolgását. Vannak ezen kívül azonban más megoldások is, például speciális abroncstároló tálcák, tartályok is. De nem kell feltétlenül ilyen bonyolult dolgokba beruházni, vannak egyszerűbb megoldások is.

Egyszerűbb megoldások, hogy hol tároljuk télen a nyári gumikat

Az első és legfontosabb kérdés a nyári gumik tárolásával kapcsolatban, hogy felnivel vagy nélküle tároljuk-e. Sokaknak egy szett felnijük van és szezononként cseréltetik rajta az abroncsot, sokan pedig felnivel együtt a kereket cserélik ki. Többen vannak az egy felniszettel rendelkezők, így kezdjük is velük. Aki csak magát a gumit tárolja, fontos, hogy ne fektessük egymásra ezeket az abroncsokat, mert így kialakulhat a deformáció. Ilyen esetekben az egymás mellé állítás lehet az ideális megoldás, azonban ilyenkor sokat számít, ha időről időre forgatunk egy kicsit az abroncson, hogy ne egy ponton érje a nyomás. Ha felnire van szerelve, egy fokkal könnyebb dolgunk van. Ilyenkor egymásra is pakolhatjuk, fektetve, aztán felakaszthatjuk a falra. Persze ilyenkor is vannak szabályok, melyeket be kell tartani. Összességében, ami nagyon fontos, hogy a gumik legyenek megjelölve, hogy milyen a pozíciójuk (például bal első), hisz a négy gumi nem egyformán kopik és valahogy meg kell jegyezni, hogy melyik abroncs honnan került le az autóról.

Hideg, meleg, párás, száraz, napos?

Igen, a tárolási körülményekről lesz szó, ami szintén nagyon fontos téma. A nyári gumik számára fontos, hogy ne legyenek se túl melegben, se túl hidegben, egy 15 fokos hőmérséklet pontosan ideális számukra. Az is fontos, hogy száraz helyen legyenek, és az is, hogy ez a hely megfelelően szellőzzön. A napfényről már ejtettünk szót, de nem árt még egyszer felhívni a figyelmet arra, hogy a közvetlen napfény károsíthatja az abroncsot. Ez ellen persze lehet egyszerű módon is védekezni, például elég, ha letakarjuk valamivel a gumit. Ideális egy garázs, egy pince (ablakkal rendelkező), egy tároló. A teraszon, a szabadban ne tároljuk, hisz ilyenkor hiába van nagyjából védve a csapadéktól, a hőmérsékleti ingadozások bizony nagy károkat is tudnak okozni. Ha betartjuk ezeket az alapvető szabályokat, akkor meghosszabbíthatjuk a nyári abroncs élettartamát. Egy jó gumi nem olcsó mulatság, fontos, hogy vigyázzunk rá. És nem csak anyagi, hanem környezetvédelmi szempontból is, hisz ha idő előtt a mi hibánkból lecseréljük, azzal bizony nem védjük a környezetünket.

A hol tároljuk mellett fontos kérdés, hogy tároljuk-e egyáltalán a nyári gumit télen

Bizony, a legalapvetőbb kérdés, még mielőtt nekiállnánk megtisztítani a nyári abroncsot, hogy megvizsgáljuk, vagy megkérünk erre egy szakembert, hogy vajon jó lesz-e még ez az abroncs a következő szezonban. Hisz a nyári gumik élettartama is véges. Kopnak, öregednek és hiába a gondos odafigyelés, előbb-utóbb cserére szorulnak. Felesleges egy nyári gumit egész télen tárolni azért, hogy utána tavasszal kidobjuk. Nézzük tehát meg, hogy van-e még benne egy-két szezon. Hogy ezt hogy tehetjük meg? Elsőként ellenőrizzük a DOT-számát, amiből kiderül, hogy melyik évben is gyártották. A gumi oldalfalán egy négyjegyű szám mutatja a gyártás évét és hetét, például a 1910 azt jelenti, hogy 2019-ben gyártották és a 10. héten. Ezután pedig nézzük meg, hogy megfelelő-e a profilmélysége ahhoz, hogy újra használható legyen (a minimum ilyenkor 2 mm). Azt pedig, hogy hol tároljuk télen a nyári gumit, ezután gondoljuk át.