Süti beállítások

Hogyan és milyen 185/65 R15 téli gumi mintát válasszunk?

2024/01/30
Gumiabroncs hírek
Elég elterjedt a 185/65 R15 téli gumi méret, hiszen azokra ...
Elég elterjedt a 185/65 R15 téli gumi méret, hiszen azokra a városi, kompakt autókra valóak ezek, amelyek az átlag emberek tulajdonában állnak. Ennek megfelelően a hozzá tartozó minták is középkategóriás árban fogynak a legjobban, ami azért nem azt jelenti, hogy ezek az abroncsok is közepesen lennének csak jók. Természetesen vannak jobbak és rosszabbak, de néhányuk még fel is vehetné a versenyt a prémium gyárak mintáival.
Ha Önnek például egy Alfa Romeo 147-ese vagy 156-osa van, esetleg egy Dacia Logan pihen a garázsban vagy egy egyszerű Opel Astra várja otthon, netán egy Audi A3 vagy egy Citroën C3-ra keres éppen abroncsot, akkor olvassa végig cikkünket, amelyben összehasonlítjuk a legjobb mintákat és abban is segítünk, hogy milyen tulajdonságokra figyeljen, amikor abroncsot vásárol.


Összehasonlítottunk néhány 185/65 R15 téli gumi mintát

A legjobb eredményeket a Dunlop SP Winter Sport 3D MO mutatta fel, főleg a vizes úton való tapadás tekintetében. Mivel egy téli abroncsnak nem csak a havas és a jeges utakon kell megfelelni, hanem bizonyítani kell a nedves, vizes és a különféle csapadékos időjárásban is, így kerülhetett a Dunlop az élre.

Egyébként minden másban is tökéletesnek mondhatóak a teszteredményei, tehát nem kétség, hogy megérdemelte az első helyet.

A Dunlop után a Goodyear UltraGrip 9 az, amiről érdemes szót ejteni, hiszen ez az abroncs is igen jó értékeket mutat, sőt, néha felmerül a kérdés, hogy nem jobb-e, mint az előbb említett. Ennek az abroncsnak a kiválósága a havas úton való viselkedésben rejlik, hiszen már nem csak a nedves úton rövid a féktávja, de az Ultra Grip 7-hez képest még a havas úton is jól tapad és rövidebb a fékútja.

Könnyedén elkerülheti a vízenfutást, jónak bizonyul az irányíthatósága, és elég lassan kopik, tehát hosszú élettartamú abroncsról beszélünk.
Sok helyütt kihagyják, de mi szeretjük megemlíteni a Nokian WR D4 185/65 R15 téli gumi mintát, amely szintén nagyon jól teljesít a nedves úton való fékezéskor, energia-hatékony abroncs, és a téli gumira nem jellemző alacsony zajszintet produkál. Ez a minta ebben a méretben megfelel a 88H és a 92H indexes autókra is – vagyis van két fajtája is.


Hogyan válasszunk abroncsot?

185/65 R15 téli gumiItt most láthattunk néhány elemzést, amelyből az is kiderül, hogy milyen tulajdonságokra kell jobban odafigyelni, de sajnos a tesztekből az is kiderül, hogy szinte lehetetlen olyan abroncsot találni, amely minden igényt kielégít, amely minden követelménynek megfelel.

Egyik ugyanis lehet, hogy jól tapad a havon és a jeges úton, de sok vele az üzemanyag-fogyasztás, vagy éppen nagyon gyorsan kopik. Pontosan emiatt fontos azokat a tulajdonságokat is figyelembe venni, amelyek nem pontosan az autógumira vonatkoznak. Mivel a 185/65 R15 téli gumi főleg a városi autók mérete, így azt is figyelembe kell venni, hogy milyen például a mi vezetési stílusunk, illetve hogy milyen utakra használjuk a járművet.

Akkor ugyanis, ha az abroncs az autópályás utazásokra lett tervezve, és mi csak a városi közlekedésben használjuk, akkor nyilván sokkal gyorsabban fog kopni, mint ahogyan azt elvárnánk tőle, vagy mint ahogyan azt a teszteredmények mutatták.
A gumik hosszú élettartamához az is nagyon fontos, hogy például a nyári időszakra lecseréljünk a téli gumit, hiszen a téli gumi nyári használata is a gyors kopáshoz és a deformálódáshoz vezethet. A  185/65 R15 téli gumi például nem csak a mintázatban tér el a nyári gumiktól, de összetételben is, ami a különféle hőmérsékletben való viselkedést igazolja. Az abroncs megfelelő kiválasztása azért is nagyon fontos, mert nem egy-két évig használjuk azt, hanem akár évekig is – ha jót vásároltunk, akkor problémamentesen.

Válasszon tehát jól 185/65 R15 téli gumi mintát, érdemes már most elkezdeni a keresgélést a termékek között, nehogy aztán késő legyen.