Süti beállítások

Futásteljesítmény és csökkentett zajszint

2024/01/30
Hasznos információk
A nyári gumi tesztgyőztes Semperit Speed-Life 2  A valamikori osztr&aacut...
A nyári gumi tesztgyőztes Semperit Speed-Life 2
 
A valamikori osztrák tulajdonú cég már több, mint harminc éve a Continental prémium gumigyártó tulajdonában van, így végül is annyira már nem is meglepő, ha arról értesülünk, hogy a Semperit valamely terméke kiváló minőségű és jól szerepel a teszteken.
A finn autós magazin, a Moottori 2019-es nyári gumi tesztjét kifejezetten a középkategóriás gumiabroncsok vizsgálatára áldozta (tehát itt nem szerepelnek a prémium gyártók drága termékei).
A mezőnyben nyolc 205 55 R16 méretű középkategóriás nyári gumi szerepelt, a kiemelkedő fék- és tapadási teljesítményeivel Semperit Speed-Life 2 teljesen megérdemelten hozta el az első helyet.
 

A Semperit Speed-Life 2 nyári gumi teszteredményei

 
Első helyezett lett: a nedves fékteszten, a száraz fékteszten, a nedves kezelhetőségi vizsgálatokon, valamint a egyenesvonalú aquaplaning ellenállás tekintetében.
Második legjobb eredményt hozta a zajszint vizsgálatokon.
Harmadik legjobb lett a gördülési ellenállás/üzemanyag-fogyasztás teszten.
A tesztelők kiemelten dicsérték a rendkívül rövid fékutakat és a vízen-felúszás elleni hatékonyságot.
 

Technológiai fejlesztések a Speed-Life 2 esetében

 
Mint ismeretes, a tudatos európai autóvezetők egyre kevésbé hajlandóak megvásárolni olyan nyári és téli gumikat, amelyeknek nem elég jók a nedves teljesítményei, így a gumi gyártók elsődleges technológiai fejlesztései szinte bizonyosan a nedves teljesítmények javítására irányulnak. Így volt ez a Semperit Speed-Life 2 nyári gumi esetében is.
A nedves teljesítmények optimalizálásához a mintázatot és az azt alkotó gumikeveréket is teljesen áttervezték az előző generációs nyári gumihoz képest.
A mintázati árkokat rendkívül változatosan helyezték el és méretükben, szögükben valamint funkcióikban is eltérőek. Egyrészt ezeknek a csatornáknak köszönheti a Speed-Life 2 a kiváló fékteljesítményét, másrészt pedig az szintén kiemelkedő aquapalning ellenállás hatékonyságában játszanak fő szerepet. Harmadrészt a speciális kapaszkodóél-hálózat a gyorsítások során a vizes aszfalton sem engedi megcsúszni a kereket.
Természetesen a tervezők a száraz teljesítmények javítását sem hanyagolták el. A futófelület mértani közepében egy hosszirányban körbefutó és teljes hosszában osztatlan bordát helyeztek el, ezt a fajta megoldást tíz-húsz évvel ezelőtt még csak sport abroncsokon alkalmazták, ma már egyre több nagy teljesítményű nyári gumin is előfordul. Legnagyobb előnye a stabilitás és precíz iránytartás magas sebességek esetén is, valamint jelentősen csökkenti a futófelület deformitását, ami növeli a száraz tapadást.
 

 
A futásteljesítmény megnöveléséhez az úgynevezett Kék Kohéziós Technológiát használták, mely a gyártó legújabb fejlesztése ezen a téren. Ez a technológia polimerek és a szilícium-dioxid részecskék közötti kapcsolatot erősíti, miáltal csökken a futás közbeni energiaveszteség, valamint növekszik a kopásállóság.
A zajszint minimalizálásához különleges rezgés és zajcsökkentő adalékokat, valamint a szélső bordasorokban elhelyezett zajzáró határolókat használtak fel.