Süti beállítások

Az autógumi szerkezete

2024/01/30
Hasznos információk
Milyen összetevők alkotják a gumiabroncsot?

Milyen összetevők alkotják a gumiabroncsot?


A gépkocsik, motorok gumiabroncsa nem kizárólag gumiból készül, valójában több összetevőjük van: gumi, kordszövet, fém és vegyi anyagok. Mindegyik egy-egy speciális feladatot lát el, így érik el a megkívánt tulajdonságokat. Napjaink általános gumiabroncsának csak alig több mint egy harmada áll gumiból.  

A gumitartalomnak kb. 70%-a kőolajból nyert szintetikus gumi polimer. Kívülről látjuk a futófelületet és az oldalfalakat, anyagába azonban más vegyi anyagokat is kevernek. A vázszerkezet, amelyet elsősorban szövet-textilbetétek és gumírozott kordszövet rétegek alkotnak, de komolyabb igénybevételű gumi abroncsok acélbetéteket is tartalmaznak.

A nagy szakítószilárdságú gumibevonatú acélszálakból álló peremhuzal karikák szorítják biztonságosan a keréktárcsához a gumiabroncsot. Az elhasználódással, a hővel és az öregedéssel szemben vegyi összetevői védik a gumit, de ugyanezek biztosítják a gumiabroncs kopásállóságát, tapadási tulajdonságait.

Az autógumi két alapvető részből áll: a futófelületnek kell biztosítania a megfelelő tapadást, ami az úttal közvetlenül érintkezik, miközben ellen kell állnia a kopással szemben. A másik fő alkotóelem a karkasz : ez a gumiabroncs vázszerkezete, amely a szilárdságért és rugalmasságért felel