Süti beállítások

Autóklíma és a biztonságos közlekedés

2024/01/30
Hasznos információk
A légkondicionált autók utasterében nemcsak lényegesen kelleme...
A légkondicionált autók utasterében nemcsak lényegesen kellemesebb az utazás, de sokkal biztonságosabb is. Minél magasabb hőmérsékletben vezeti valaki az autót, annál inkább nő annak a rizikója, hogy lelassul a sofőr reflexe

Autózás légkondival


A légkondicionált autók utasterében nemcsak lényegesen kellemesebb az utazás, de sokkal biztonságosabb is. Minél magasabb hőmérsékletben vezeti valaki az autót, annál inkább nő annak a rizikója, hogy lelassul a sofőr reflexe, megnő a rossz döntések esélye, és a vezető egyre idegesebbé és agresszívabbá válhat. Természetesen a klíma jótékony hatásai csak jól működő és tisztán tartott formában teljesednek ki igazán, így érdemes a rendszerre alaposabb figyelmet fordítani.

 

A klíma hatása a közlekedés biztonságára


A közlekedésbiztonság szempontjából mindig is nagy rizikófaktor volt a nagy hőségben való közlekedés, a nagy hőterhelés erősen megviseli az emberi szervezetet, egyre inkább lankad a figyelem, a reflexek teljesen belassulnak, így a vezetés közben elkövethető hibák esélye nagyságrendekkel növekszik meg. És mindezzel még nincs vége a felsorolásnak, a sofőrök nagy része ezeknek kívül egyre idegesebbé válik, és sajnos sokakra hat a nagy meleg úgy, hogy növekszik bennük az agresszív lépésekre való hajlam. Bizonyos szakértők véleménye szerint egy túlzottan felmelegedett utastérben vezetni közel ugyanolyan kockázatos, mint az ittas vezetés. Az hőségben való vezetés vizsgálatakor az eredmények azt mutatták, hogy már 27 Celsius fok felett is említésre méltó módon nő a balesetek kockázati értéke, egészen pontosan 6 százalékkal. 32 Celsius foktól ez az érték megduplázódik, 13 százalékkal növekszik a veszély a balesetekre, a 37 Celsius fokos hőségben pedig a balesetek kockázati szintje 33 százalékra növekszik. Ezek a százalékos értékeke a 22 Celsius fokos hőmérsékleti szinthez lettek kiszámolva. Mindezek fényében már mindenki láthatja, hogy a jól működő és tiszta klíma korántsem csak kényelmi célokat szolgál, komoly szerepe van minél biztonságosabb közlekedés elősegítésében. A bekapcsolt klímával könnyen eltüntethetjük az autó utasteréből a veszélyt jelentő hőséget, egy 22 – 24 Celsius fokra beállított légkondicionáló biztosíthatja a megfelelő hőmérsékletet az ideális koncentrációhoz. Természetesen ahhoz, hogy egy klíma hatékonyan működjön és ne kellemetlen szagú levegőt fújjon az utastérbe, fontos ennek a berendezésnek a megfelelő karbantartása.
 

A klíma és az egészség


Az érmének a másik oldala a klímákkal kapcsolatban az, hogy akár egészségügyi kockázatot is jelenthetnek, ha nincsenek rendszeresen karbantartva, és a pollenszűrő kicserélve. A rendszerben kórokozók, mikroorganizmusok telepedhetnek meg, amit a klíma a bekapcsoláskor a utastérbe juttathat, és az utasoknak és a sofőrnek belélegezés után légúti panaszokat okozhat. A rossz minőségű levegőt befújó klímának nemcsak a karbantartás hiánya lehet az oka, egy váratlan meghibásodás is lehet a bajok forrása. Épp ezért soha ne halasztgassuk a probléma megoldását, ha rendellenességet tapasztalunk, lehetőleg forduljunk specialistához. Egy egyszerűbb klímatisztítás megoldható házilag is klímatisztító spray-vel, (habot inkább ne használjunk), de ha tökéletes tisztítást szeretnénk elérni, akkor ezt jobb szakemberre bízni, aki a pollenszűrő cseréjét is szakszerűen elvégzi.