Süti beállítások

195/50 R15 nyári gumik prémium kategóriában

2024/01/30
Gumiabroncs hírek
...


Városi kisautók jellemző gumimérete a 195/50 R15 nyári gumi. A választást sok dolog segíti, hiszen az ilyen méretű abroncsok között is nagy a kínálat. Legyen szó akár az alacsonyabb árfekvésű gumikról, akár a prémium kategóriás termékekről.

Remek kiindulópont lehet az ADAC, a német autóklub által elvégzett tesztek eredményeinek összevetése. Az ADAC, és több más szervezet, szaklap is rendszeresen teszteli az abroncsokat és sok minden mást is természetesen. Ezek a tesztek általában azt vizsgálják, hogy hogy vislekedik az autó a nedves úton, milyen vezetési élményt, komfortot kínál, hogyan kopik és üzemanyag-fogyasztás tekintetében hogy áll a mezőnyben. A tesztek eredménye persze nem feltétlenül jelenti azt, hogy az adott abroncs kategóriája legjobbja, de érdemes megnézni ezeket az eredményeket. Melyekből általában az is kiderül, hogy nem mindig a legdrágább abroncsok teljesítenek a legjobban.

A tesztek mellett sokan a webáruházakban vagy egyéb felületeken közzétett véleményeket is elolvassák, mielőtt választanának. Ezeket a véleményeket maguk a felhasználók osztják meg, akik élesben, hosszabb távon használták már az adott abroncsokat. Érdemes lehet a tesztek és a vélemények alapján alkotott képet alapul venni a választásnál. Ehhez persze hozzájön még az egyéni meggyőződés és a lehetőségek kérdése is. Az alábbiakban a prémium kategória és a magasabb árfekvésű abroncsok közül mutatunk be egy párat.

Yokohama ADVAN A052 erősített oldalfallal

A prémium kategóriás Yokohama ADVAN A052 nyári gumi V-sebességindexe lehetővé teszi az akár 240 km/órás sebességgel való közlekedést is. Csendes és kiváló tapadású abroncs, ami ebben a méretben is elérhető. Aszimmetrikus futófelületi mintázattal rendelkezik, nagy merevségű, és a Yokohama egy új sportvegyületet is kifejlesztett, speciálisan ehhez az abroncshoz. A magasabb árú abroncsok közé tartozik, kategóriája egyik legdrágábbja.

Nankang nyári gumi – 195/50 R15 méretben

A Nankang NS-2R nyári gumi is a prémium kategória képviselője. Ez is egy megerősített gumi, ami ráadásul sebességindexét tekintve a legmagasabb, W besorolást kapta, ezáltal 270 km/órás sebességnél is garantált a teljesítménye. A vízelvezetésről a három hosszanti barázda vesz részt aktívan, ezen kívül különleges barázdaszög gondoskodik arról, hogy a terhelés eldeformálja az abroncsot és hogy egyenletesen kopjon. Nagy sebességnél is stabil, a kanyarokban is optimális felületen érintkezik az úttal, így igazán megbízható választás, kényelmes vezetési élményt biztosít.

Nyári gumi, kiváló nedves tapadással

A Michelin Pilot Sport 3GRNX jól tapad a nedves úton, és száraz úton egyaránt. Egy sportos abroncs, ami kiszolgálja a nagy teljesítményű kisautókat is. Üzemanyagtakarékos és hosszú élettartamú, ezáltal a környezet védelméhez is hozzájárul. A francia gumióriás egyik kedvelt terméke, ami ideális választás a prémium kategóriában keresgélők számára.

A Michelin Primacy 4 nyári abroncs is ideális választás lehet, a nedves úton való tapadása kiváló, az A-kategóriába sorolt, míg az üzemanyag-fogyasztás tekintetében B-osztályzatot kapott. Az ADAC 2020-as tesztjén maximális csillagot kapott, a különösen ajánlott kategóriába sorolt abroncs.  Nedves úton is jól tapad, köszönhetően az EverGrip technológiának. Nagy felületen, gyorsan és hatékonyan vezeti ki a vizet a gumi felületéről, így minimalizálva az aquaplaning kockázatát. Teljes élettartama alatt ugyanazt a teljesítményt nyújtja, a nagy nyári esőben is bátran el lehet vele indulni.

Goodyear abroncs kisautókra

A Goodyear Efficientgrip Performance is nedves úton való kiváló tapadási képességeivel emelkedik ki az átlagból. WearControl technológiája gondoskodik az alacsony gördülési ellenállásról és a nedves úton való kiváló fékezhetőségről. A futófelületi keverékét úgy alakították ki, hogy csökkenjen az abroncs energiavesztesége, így üzemanyag-takarékosság tekintetében is ideális választás lehet ez az abroncs. A fékezési paraméterei is kiválóak úgy a száraz, mint a nedves úton. A BMW és a Mercedes egyes modelljei ezt a gumit kapják a gyárból kigurulva. Évek óta jól szerepel a teszteken.

A csendes Dunlop nyári gumiabroncs 195/50 R15 méretben

A 195/50 R15 méretben több nagy és kisebb gyártó is készít abroncsokat. Így a Dunlop is, többek között az SPT Bluresponse nyári gumit, ami kiválóan tapad a nedves úton. A tesztek élmezőnyének állandó tagja, jó tapadással, jó fékezhetőséggel. Úgy mintázatában, mint anyagösszetételében prémium kategóriás abroncs, ami nem mellesleg alacsony zajszintjével is hozzájárul a kellemes vezetési élményhez.

Bár a prémium kategóriás abroncsok drágábbak az átlagnál, azonban ezeknél a gumiknál is lehet találni remek akciókat szezonon kívül vagy akár szezonban is. A nyári gumik esetében is fontos, hogy jó minőséget válasszunk, hisz nem csak a téli gumi esetében van szükség a megbízhatóságra, a kényelemre. Érdemes alaposan utánajárni a témának, és megtalálni a megfelelőt. A 195/50 R15 nyári gumi esetében is sok lehetőség van.