Süti beállítások

225/55 R17 nyári gumik – széles választék, megbízható abroncsok

2024/01/30
Gumiabroncs hírek
A 225/...

A 225/55 r17 nyári gumi méret azt jelenti, hogy az abroncs 225 milliméter széles, az oldalfal magassága ehhez képest 55 százalék, ami 123,75 milliméter. Az abroncs és a kerék együttes átmérője 339,65 milliméter, az abroncs teljes kerülete pedig 2134,08 milliméter. Ez azt jelenti egyúttal, hogy az abroncs 469 fordulatot tesz kilométerenként. Az R a radiális kialakítást jelenti, a 17 pedig az abroncs átmérője hüvelykben megadva.

Amikor nyári gumit veszünk, nemcsak a méretet kell figyelembe vennünk, hanem más fontos tényezőt is. Ilyen például az, hogy milyen célra is keresünk nyári gumit, hány éves és milyen teljesítményű autóra és hogy azt az autót hogy használjuk a nyári körülmények között. Fontos, hogy egy nyári gumi nedves és száraz körülmények között is megállja a helyét, hogy jól tapadjon, jól fékezhető és gyorsítható és precízen irányítható legyen. Számos gyártó kínál ilyen méretben megbízható és tartós abroncsokat.

Széles kínálat a 225/55 r17 nyári gumik piacán

Ez a méret sok kisteherautó abroncsmérete is, így nem véletlen, hogy a gyártók kifejezetten kisteherautó-abroncsokat is kínálnak. Mint amilyen a Vredestein Comtrac 2, ami egy jól terhelhető, tartós abroncs. Stabil, hatékony és nagy terhelés mellett is biztonságos tapadást tesz lehetővé. Ráadásul jól kormányozható, nedves úton is megállja a helyét és alacsony gördülési ellenállása révén üzemanyag-fogyasztás szempontjából is ideális választás.

A Vredestein kínálatában megtaláljuk a szintén ebben a méretben is elérhető Vredestein Ultrac nyári gumit, ami nagyon jól teljesít a nedves úton. Új generációs futófelületi keveréke révén merevebb lett a futófelülete, míg az oldalfal szerkezetét megnövelt rugalmas zónával optimalizálták.

Prémium abroncsok 225/55 r17 nyári gumi méretben

A Michelin Pilot Sport 4 is több teszten bizonyított már, ez egy nagyon jól kormányozható nyári gumi, ami nedves úton is jól teljesít, csakúgy, mint száraz felületen. Funkcionális elasztomerei és víztaszító szilika-keveréke révén, valamint a széles vízelvezető csatornáknak köszönhetően nagyon jól védi az autót az aquaplaning, azaz a vízen felfutás ellen. Ráadásul ez egy hosszú élettartamú abroncs, amiről az aramid és nylon összetételű hibrid övbetét gondoskodik. Hisz így a talpnyomat optimalizálódott, az útfelülettel mindig a megfelelő mennyiségű gumi érintkezik, így nő meg az abroncs élettartama.

A Dunlop kínálatában a Dunlop SP Sportmaxx RT2 is elérhető ebben a méretben, ez egy nagy teljesítményű, sportos nyári gumi. Hibrid kialakítással, egyenletes és sima kopással. A mintázata aszimmetrikus, így jobb kezelhetőséget kínál a nedves és száraz felületen egyaránt. Középső bordája gondoskodik továbbá a stabilitásról és a pontos, precíz irányíthatóságról. A merev blokkoknak köszönhetően pedig jól fékezhető az abroncs, nagy sebességről is. A sportos teljesítményért továbbá a dual szilika keverék felel, ami javítja a gyorsulási teljesítményt és jobb kopásállóságot nyújt.

Jöjjön még egy kiváló, aszimmetrikus mintázatú prémium abroncs, a Goodyear Eagle F1 Asymmetric 6, aminek érintkezési felülete a vezetési stílustól és az útfelülettől függően változik. Az új keverék révén nagyobb felületen érintkezik az úttal, így lesz rövidebb a féktávolság nedves úton. Az alacsony zajszint és a csökkentett gördülési ellenállás is előny.

Több más prémium abroncsot is találunk ebben a méretben, ilyen például a Continental UltraContact, vagy a Pirelli P7 Cinturato.

Megbízható középkategóriások 225/55 r17 nyári gumi méretben

Azonban nem csak a prémium kategóriában találunk megbízható, tartós nyári gumikat. Érdemes a Hankook kínálatát is megnézni, hisz itt is számos mintázatot találunk, például a K135 vagy a K117B is jó választás lehet.

Csakúgy, mint a BFGoodrich Advantage, vagy a Fulda SportControl 2, ami egy ultranagy teljesítményű abroncs. Rövid fékutat kínál száraz utakon, köszönhető ez továbbfejlesztett futófelületének, és az egyenletes nyomáseloszlásnak. Nedves úton az AquaFlow barázdák teszik a dolgukat, és gondoskodnak a hatékony vízelvezetésről. A sportos vezetési élményt a széles, merev külső vállak garantálják, melyek csökkentik a futófelület deformitását, így kanyarodáskor pontosabb lesz az irányíthatóság. Ráadásul ez egy nagy futásteljesítményű abroncs, ami alacsony tömege és a gumikeverék révén alacsony gördülési ellenállással is bír.

Sok más abroncsot is találunk, ha a 225/55 r17 nyári gumi méretben keresgélünk, ezek között is kiemelkedik a teszteken a Firestone RoadHawk. De akkor sem lőhetünk mellé, ha a Laufenn mintázatai között keresgélünk, a Laufenn LK01B, és a Laufenn LK01 is elérhetők ebben a méretben.

Olcsó, vagyis budget kategóriás abroncsokat is szép számmal találunk. Fontos, hogy megnézzük, hogy milyen teljesítményt nyújtanak ezek a nyári gumik. És ha már az abroncs címkéjét tanulmányozzuk, nézzük meg azt is, hogy milyen az üzemanyag-hatékonysága, és a tartósságról se mondjunk le. Mindezek alapján

a Sava Intensa UHP2, a Debica Presto UHP, a Point-S Summer S és a Riken Ultra High Performance is jó választás lehet, csakúgy, mint a Sebring Ultra High Performance, vagy a Royal Black Royal Performance. A legfontosabb azonban, hogy a vásárlásnál a pontos méretet adjuk meg: 225/55 r17.