Süti beállítások

Milyen téli gumi kerül fel az új Suzuki autónkra, illetve milyen téli abroncsot érdemes rájuk választani?

2024/01/30
Gumiabroncs hírek


 

A Suzuki márkát évekig nem tekintették túl megbízható márkénak hazánkban, inkább olcsónak. Mára viszont a Suzuki is egy minőségi márkának számít, és olyan középkategóriás autókat gyárt, melyek közül mindenki megtalálhatja a legmegfelelőbbet. Gyári szerelésként főleg Yokohama abroncsok kerülnek fel, illetve, ha nyári abronccsal vásároltuk meg Suzuki autónkat, és téli szettet szeretnénk, akkor is a Yokohama abroncsait fogja javasolni a Suzuki.

 

Persze minden Suzuki modell esetében más és más abroncs javasolnak, más és más méretben, melyektől el lehet térni. Érdekes kérdés persze, hogy ez mennyire éri meg, és hogy milyen más abroncsmárka kínálatát célszerű számításba vennünk, ha a Suzuki autónkra keresünk megfelelő abroncsot a téli közlekedéshez. A következőkben a Suzuki első szerelésű abroncsairól lesz szó, és persze arról is, hogyan válasszunk megfelelő abroncsot a Suzuki autónkra. 

 
Mi alapján válasszunk abroncsot új Suzuki autónkra?

 

Az abroncsválasztásnál mindenképp célszerű figyelembe venni, hogy mivel egy középkategóriás autóról van szó, amit a legtöbben mindennapi használatra szánnak, ezért leginkább közép és prémium kategóriás abroncsot érdemes választani hozzá. A Suzuki természetesen ad egy garnitúra gumit az autóhoz, amikor megvásároljuk, hiszen nem gurulhat le a felnin a gyártósorról, ám eljön az idő, amikor új abroncs szettet kell rá vennünk.

 

Amennyiben a nyári időszakban vettük az autót, vagyis nyári gumi volt a gyári szerelés, akkor a következő szezonban már télire lesz szükség. Ilyenkor mindenképp gondoljuk végig, hogy megfogadjuk-e a Suzuki gyári tanácsait, javaslatait vagy sem. Méret tekintetében nem érdemes eltéri a javasolt mérettől, modell tekintetében természetesen szabadabban megtehetjük ezt. A Suzuki persze javasolni fog abroncsokat, főleg azokat, amelyeket maga is használ gyári szerelésként.

 

Amennyiben el szeretnénk térni ettől, mindenképp gondoljuk végig, hogy a középkategóriás vagy a prémium abroncsok jelentik a jó választás a számunkra. Amennyiben főleg városban közlekedünk, és csak ritkábban autópályán, akkor a középkategóriás abroncs is tökéletes választás lehet, ám ha sokat ingázunk, és nem szeretnénk kompromisszumokat, csak magas minőséget, akkor pedig a prémium szegmens lesz számunkra a jó választás. A kínálat szerencsére mindkét kategóriában széles mintázat tekintetében, így bőven van választási lehetőségünk.

 
Mit ajánl a Suzuki?

 

A Suzuki Vitara és új SX4 S-Cross gyári mérete 215/60R16 99H, melyre Yokohama BluEarth*Winter V906 abroncsok szoktak felkerülni gyári szerelésként, és ezt is javasolják, ha téli szettet szeretnénk ezekre az autótípusokra. Az új ÚJ Swift és Ignis modellekre Yokohama W.drive V903 téli abroncs kerül fel 175/65R15 84T méretben, akárcsak a Baleno és Swift III modellekre. Az Across és Swace modellekre is Yokohama BluEarth*Winter V905 abroncsokat szoktak választani első szerelésként, Across modellekre 235/55R19 101V, míg Swace modellek esetében 205/55R16 91T méretben.

 

Ettől természetesen el lehet térni, modell és méret tekintetében is, ugyanakkor célszerű megfogadni a Suzuki tanácsait és javaslatait. Méret tekintetében ne térjünk el nagyon, maximum a megengedett váltóméretek kerülhetnek fel. Modell esetében természetesen széles a választék, bőven találhatunk megfelelő abroncsot a prémium és középkategóriás márkák kínálatában. A Yokohamat abroncsokat persze mindenképp érdemes megfontolni, hiszen a Suzuki ezeket javasolja elsősorban, de más abroncsmárkák modelljei is jó választást jelenthetnek.

 

Milyen téli abroncsokat érdemes még választani?

 

A Yokohama esetében elsődlegesen ajánlott abroncs Suzuki autókra a Yokohama BluEarth*Winter V906, mely kitűnően teljesít havas és jeges körülmények között, de a nedves tapadása is kiváló, emellett pedig még hosszú élettartamot is garantál. A Yokohama BluEarth*Winter V905 SUV modellje is jó választás a Suzuki városi terepjárók esetében, mely magabiztos vezetési élményt garantál nagy sebesség mellett is a változatos téli időjárási körülmények között. A Geolandar G015 SUV-ok és off-roadok abroncsa, mely nemcsak a változatos téli időjárási viszonyok között teljesít jól, de még magas komfortszintet is biztosít. A V903 abroncsokat főleg kisméretű, kompakt Suzuki autókhoz ajánlják, mint mondjuk a Suzuki Swift. Ez az abroncs üzemanyag takarékos, köszönhetően az alacsony gördülési ellenállásnak, emellett azonban megbízható vezetési élményt is garantál.

 

Természetesen nemcsak a Yokohama kínálatát érdemes szemügyre vennünk, ha Suzuki autónkra keresünk abroncsot. A Continental abroncsok közül is javasolnak téli gumit Suzukira, mint például a ContiEcoContact 5 személyautókra, vagy a Continental WinterContact TS 850 P (SUV) és a Continental CrossContact Winter SUV-okra.

 

A Suzuki autókra választhatunk középkategóriás abroncsot is. Ebben a tekintetben a Hankook kínálatát érdemes alaposabban szemügyre venni. Suzuki autókra a Hankook Winter I*Cept RS3 W462 vagy a Hankook Winter I*Cept RS2 W452 lehet jó választás.