HÍVJ MINKET
MÉRET SZERINT
KERESÉS

Hogyan válasszunk téli gumit?

Hogyan válasszunk téli gumit?
2022. szeptember 27.A téli gumik cseréje hamarosan aktuálissá válik, hiszen bár még tart az ősz, ami hazánkban meglehetősen enyhe szokott lenni, de ahogy jönnek a talaj menti fagyok, az autónkra is inkább a téli abroncsok lesznek valók, mint a nyáriak. Ha épp aktuális számunkra a téli gumik cseréje, akkor adni is fogja magát a kérdés: hogyan válasszunk téli gumit? Azt már a legelején be kell látnunk, hogy erre nincs egységes válasz vagy recept, hiszen ami jó az egyik autóra, az nem biztos, hogy ugyanúgy megfelel egy másikra. 

A megfelelő gumiabroncs kiválasztásánál számos tényezőt kell figyelembe vennünk, mint a felhasználás, az autó típusa, a fogyasztói igények stb.. Az abroncspiac pedig meglehetősen széles, rengeteg prémium, közép és alacsony kategóriás abroncsmárka kínálata áll a rendelkezésünkre, így pedig a döntés csak még nehezebb. Hogy megkönnyítsük a döntést, a következőkben kifejtjük, hogy mely szempontokat érdemes figyelembe venni, hogy a lehető legjobb döntést hozhassuk meg. De előbb érdemes egy fontos kérdést tisztázni!

Télies gumi vagy téli gumi? Egyáltalán nem mindegy!


Azt gondolhatnánk, hogy amikor téli gumiról van szó, akkor csak téli gumit találunk a kínálatban. Pedig egyrészt létezik már úgynevezett télies gumi is, másrészt négyévszakos abroncsokon is láthatunk három hegycsúcs és hópehely jelölést, ami arra utalhat, hogy az abroncs téli gumiként is jó lehet. Érdemes tehát tisztába tenni a dolgokat, hogy tudjuk, melyik jelölés mit is takar valójában. 

Az M+S (Mud + Snow, azaz sár és hó) jelölés utalhat arra, hogy téli gumiról van szó, hiszen a Snow, vagyis a hó szó alapján ezt feltételeznénk. A helyzet az, hogy az ilyen abroncsokat főként terepjárókra szokták gyártani, illetve olyan személyautókra, amelyek esetében lényeges szempont a fokozott tapadás. Ettől azonban az abroncs még nem lesz téli. 

Az „All Seasons”, avagy négyévszakos gumik ugyebár téli és nyári szettként is megállják a helyüket, legalább is elméletben. Egyes minőségi, prémium kategóriás abroncsok esetében még a három hegycsúcs és hópehely jelölést is megtaláljuk, ami azt jelenti, hogy az abroncs téli gumiként is használható. Ugyanakkor tudomásul kell venni, hogy még a prémium márkák esetében is, a négyévszakos abroncs egy kompromisszumos megoldás, és szélsőséges téli körülmények között kevésbé lesz megbízható, mint egy téli gumi. 

Mi alapján válasszunk téli gumit?


Amikor téli gumit választunk, számos tényezőt kell figyelembe vennünk, hogy a jó döntést hozhassuk meg. 

időjárási tényező: amikor téli gumit választunk, akkor mindenképp fontos, hogy tisztában legyünk vele, hogy milyen időjárási viszonyok közözz fogunk télen vezetni. Erre sokan nem gondolnak, mert úgy hiszik, hogy a tél egyet jelent a hideggel és a hóval, pedig ez nem feltétlen van így. Magyarországon esős, ónos esős, jeges télre kell inkább számítani, mint arra, hogy a téli hónapok nagy részében hóban fogunk közlekedni. Ugyanakkor a hóra is számítani kell. De megeshet, hogy nemcsak hazai, hanem külföldi viszonyok között is vezetünk, ahol pedig főleg havas viszonyokra kell számítani. Persze vannak olyan abroncsok, melyek minden körülmény között maximálisan teljesítenek, de ezek főleg a prémium szegmensben találhatóak, sokan pedig költségtakarékosabb megoldás keresnek, így az időjárási tényezőket is érdemes számításba venni. 

vezetési stílus: nagyon sokat számít a megfelelő téli gumi kiválasztásánál, hogy milyen körülmények között közlekedünk. Azok számára, akik óvatosabb, lassabb tempóba közlekednek, és elsősorban a városi közlekedésre használják az autójukat, nem feltétlen érdemes a prémium márkák között keresgélni, mert egy közép vagy alacsony kategóriás abroncs is megfelelő lehet. Ha viszont hosszabb távokra, gyors tempóban szoktunk inkább közlekedni, gyakran vezetünk autópályán, akkor viszont már igen is érdemes a prémium abroncsokat előnyben részesíteni. 

autó tulajdonságai: a téli gumi kiválasztásánál az autónk teljesítményét is érdemes számításba venni. Ha tehát prémium autónk van, akkor prémium gumit érdemes rá választani. A nagyteljesítményű autókra léteznek kifejezetten nagy teljesítményű abroncsok, melyek biztonságosabb közlekedést fognak nekünk garantálni télen is. Ugyanakkor egy kisebb teljesítményű autóra felesleges a nagyteljesítményű abroncs. 

Kinek a véleményét vegyük figyelembe a választás során?


Ha már leszűkítettük a kört legalább addig, hogy eldöntöttük, prémium, közép vagy alacsony kategóriás abroncs legyen, esetleg kiválasztottunk pár márkát vagy típust, akkor jöhet az, hogy elkezdünk utána járni, hogy milyen ezeknek az abroncsoknak, márkáknak az általános megítélése. A márka persze csupa jót fog mondani a saját abroncsáról, a véleménygyűjtő oldalakon pedig inkább negatív tapasztalatokat fogunk olvasni, mert az emberek jellemzően a negatív véleményeket osztják meg. 

Mivel valahol a kettő között van az igazság, érdemes az éves abroncstesztek eredményeit figyelni, ahol független szakértők tesztelik a gumikat, és adnak róluk véleményt, többféle szempontot is figyelembe véve. Az ADAC vagy az Autobild teszteredményeit érdemes tehát ellenőrizni, mert ezek alapján könnyebben hozhatjuk meg a döntést, hogy melyik téli gumit válasszuk az autónkra. 


További hírek

Köszönjük, hogy feliratkozott hírlevelünkre!
NE MARADJ LE SEMMIRŐL!
Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként újdonságainkról: abroncs tesztek, gyártói ajánlások, aktuális kedvezmények.