Süti beállítások

Hankook téli gumi teszt 2019 - Meglepő eredményekkel zárult a próba

2024/01/30
Téli gumi tesztek
Hamarosan beköszönnek a mínuszok. Az utakat pedig felváltva kezdi majd be...
Hamarosan beköszönnek a mínuszok. Az utakat pedig felváltva kezdi majd beteríteni a Magyarországon közismert latyakos hó, és ónos eső.  
Ön - mint sokan mások - továbbra is azon hezitál, melyik márka, vagy típus mellett tegye le voksát? Érthető, hiszen a bizalmat nem egyszerű elnyerni a hatalmasra nőtt téli gumi piacon. 
Azonban, mi segíthetünk!


Terítéken a Hankook, egyedi tesztelési metódusunkat pedig összevetettük az ADAC, az AMS, és az Auto Express eredményeivel. Így kiterjedt végső következtetéseink a Hankook legaktuálisabb téli gumijaival kapcsolatban lentebb olvashatóak. 



 

A Hankook-ról bővebben - Minden amit tudni érdemes




A Hankook Tire 1941-ben alapult Dél-Koreában. A vállalat a föld egyik leghatalmasabb gumigyártója, jelenlegi székhelye a főváros, Szöul. 

Gondolta volna, hogy itthon is teret hódítottak?

A cég aktívan tevékenykedik Magyarországon. Európai fő gyártóüzemüket Rácalmásra telepítették, mely jelenleg a világ egyik legkorszerűbb abroncsgyára. 

A Hankook gumiabroncsairól általánosságban: A világmindenség 7 legnépszerűbb, illetve legmegbízhatóbb gumiabroncs gyártója közül a Hankook számít a legfiatalabbnak. Ennek ellenére az online véleményező rendszerek szerint még is előkelő helyet foglal el a vásárlók átfogó visszajelzései alapján. Nemzetközi statisztikák szerint a második legjobb ár-érték arányú márkának választották, ráadásul kiderült, ezek a gumik a legelterjedtebbek a szedán típusú gépjárműveken.

Saját eredményeinket összevetve a nemzetközi tesztelő csoportok munkásságával, végül két téligumi nyújtott felettébb meglepő, izgalmas pillanatokat a Hankook friss kínálatából szemezgetve. Engedje meg, hogy bemutassunk hát két olyan gumiabroncsot, melyek teljesítményük, és ár-érték arányuk alapján tényleg bátran ajánlhatóak minden gépjárművezető számára.

 

Egy téli gumi, mely kipróbálása után nem maradt kétejünk: Hankook Winter i cept RS2




Régebben is tudtuk, hogy a Hankook gumijainak futásteljesítménye erősen átlag feletti. Ezért bele estünk abba a hibába, hogy azt mertük feltételezni, bizonyára csak ez teszi őket annyira kedvező ár-érték arányúvá a vásárlók szemében. 

Hatalmas tévedés!

Az RS2 egy kis- és középkategóriás járművekre szabott, igényesen kialakított, színvonalas téligumi. Csodálatos élmény volt úgy vezetni, hogy Ő foroghatott alattunk. Nem véletlen hát, hogy a 2019-es ADAC teszten a 4. helyet zsebelte be a 185/65 R15 kategóriában, ahol összesen 16 induló mérhette össze erejét. Ahogy az sem, hogy az Auto Express tavalyi felmérésén az év legkiválóbb téli gumiabroncsának választották a havas terepen elért eredményei tekintetében. 

Mi sem tapasztatuk másképp.

Szavakkal leírhatatlan biztonság érzet, elképesztő tapadás a hóban. Rendkívüli ellenállás a vízenfutással szemben. Észrevehetetlen kopás egy teljes szezont követően.   

Sajnálatos módon, a jeges pályán már okozott kisebb nehézségeket, valamint az üzemanyag-fogyasztás optimalizálására is fordíthattak volna még több időt a tervezők. Szerencsére az ára, azonnal elfeledteti velünk mindezt. Ez a téligumi nem fog csalódást okozni!

 

Majdnem olyan ütős, mint a társa: Hankook Winter i cept evo2




Az evo2 egy kifejezetten a nagy teljesítményű autókra tervezett téli gumi. Sajátosságai a régebbi modellekhez mérten a javított futófelületkeverék, és számtalan új tervezési funkció.

A gumiabroncs profilja is rengeteg finomításon ment keresztül, hogy minden olyan apró hibát kiküszöbölhessenek, melyek az elődöknél fellelhetők voltak. Az előállítás során egy sajátos nano-szilícium-dioxid-vegyületet alkalmaznak, mely arra hivatott, hogy az alacsony hőmérsékleten ellehetetlenítse a gumit a megkeményedéstől. 

Ezek ismeretében borítékolható volt, hogy a teszt során a nedves utakon egy pillanatra sem lesz gondunk a tapadással. Vagy még is?

A fejlesztések irányzatával ellentétes eredményeket tapasztaltunk. A nedves utakon való tapadás volt inkább átlagosnak minősíthető, hosszú fékúttal karöltve, míg a havas, jeges vagy száraz felületeken lenyűgöző biztonságérzettel gördültünk keresztül. A gördülési ellenállás alacsony, a kezelhetőség pedig nagyszerű. 

Úgy vitt át minket a 10cm-es havon, mint ha az ott se lett volna. 

Összességében: kiváló kopásállóság, könnyű kezelhetőség, magas önbizalom havon és jégen.

Persze nem tökéletes! Valóban akad pár jobb gumi, ha kifejezetten egy sportos autóval, és vezetési stílussal rendelkezünk, de ennek az árnak a fényében, csakugyan egy nagyon progresszív, tartós téli gumiról beszélhetünk. Amire bizony megéri beruházni.