Süti beállítások

Az abroncsgyártás egy igen bonyolult feladat

2024/01/30
Gumiabroncs hírek
Az autók tapadását az aszfalthoz a gumi biztosítja. Mivel a

Az autók tapadását az aszfalthoz a gumi biztosítja. Mivel a gumi egy igen rugalmas anyag, nagyon könnyen formálható, deformálható. Természetesen minden esetben ismét felveszi eredeti alakját.


Ezt a tulajdonságát nagyon hosszú ideig képes megtartani, akár többször is áteshet ezen a folyamaton. De minek köszönhető ez a rugalmasság? Az abroncs alapját a kaucsuk adja. Ezen anyag tulajdonságai nagyban hozzájárulnak a későbbi gumiabroncs tulajdonságaihoz. A kaucsuk szerkezete egy igen egyedülálló jelenség. Rugalmasságát is ennek köszönheti. Szerkezetét tekintve úgy kell elképzelni, mintha fonalak sokasága lenne.

Ezek a fonalak folyamatos mozgásban vannak, átalakulnak, majd visszaváltoznak. Ebből következik, hogy a kaucsuk szerkezetében nem található meg a kristályos szerkezet. A kaucsuk szerkezetében igen alacsony a molekulák közti kölcsönhatás, így az igen rugalmas, könnyen alakítható. Abban az esetben például, ha a kaucsuk molekuláit megnyújtjuk, akkor a szerkezet meglazul, ennek következtében a kaucsuk folyékonyabb állagot vesz fel.

Ahhoz viszont, hogy a kaucsuk rugalmassá váljon, át kell mennie egy bizonyos eljáráson. A kaucsukot felmelegítik, majd további anyagokat adnak hozzá, hogy az abroncs alapanyaga elkészüljön. Ezt vulkanizálásnak nevezzük. A vulkanizálás egy igen bonyolult, és hosszadalmas folyamat. Az abroncs gyártó cégek számára mégis elengedhetetlen, hiszen ez a tevékenységük alapja. Bár a vulkanizáláshoz szükséges prések és gépek igen drágák, mégis nagyon fontos a beszerzésük egy abroncsgyártó cég számára.

A gyártási technológiák minden gyár esetében szakmai titokként kerülnek kezelésre, így ezeket az információkat hét lakat alatt őrzik. Persze minden gyártó ugyanazt a technológiát követi, mégis vannak apró tippek és trükkök, melyek a nagyközönség számára titkosak. A gyártást követően a kész termékek a boltokba kerülnek, amelyekhez a gyártók minden szükséges információt csatolnak prospektusok és brosúrák formájában.

Ez azért fontos, hogy a vásárlók minden szükséges információt megkapjanak az új termékekkel kapcsolatban.