Süti beállítások

Útmutató a gazdaságos vezetéshez - téligumi 175/70r13, a téli abroncsok fontossága

2024/01/30
Hasznos információk
Talán már Ön is elgondolkodott sokszor azon, ha egy kicsit jobban odaf...

Talán már Ön is elgondolkodott sokszor azon, ha egy kicsit jobban odafigyel a vezetési stílusra és a körülményekre, akkor a téligumi 175/70r13 is segíthet a költségtakarékosabb téli vezetésben.

Gazdaságos vezetési tippek a téligumi 175/70r13 használata mellett

Figyeljünk oda, hogy a gépjármű minden esetben a lehető legkönnyebb legyen
Minden 100 kg súly megtakarítás akár 6%-kal is csökkentheti az üzemanyag hatékonyságot. Az üzemanyag fogyasztást – talán sokan nem is sejtik – a légellenállás is nagyban befolyásolja. Amikor tetőcsomagtartót szerelünk fel az autóra akkor az üzemanyag fogyasztás tekintetében 20% növekedéssel bátran számolhatunk.

Ha számtalan felesleges holmival pakoljuk tele az autót, amire tulajdonképpen semmi szükségünk nincsen akkor is nő a fogyasztás. Ezeket a felesleges dolgokat érdemesebb otthon a garázsban kipakolni és csak akkor elővenni, amikor tényleg nagy szükségünk van rá. Ha tudjuk, hogy nem megyünk bevásárolni, akkor a ládákat bátran tegyük ki, hiszen a helyet is foglalják. Ha visszatértünk a kerékpárútról, akkor a kerékpártartókat is érdemes leszerelni. A téligumi 175/70r13 esetén pedig kifejezetten érdemes odafigyelni a tehermentesítésre.
 

Fontos a gumiabroncs nyomás fenntartása

Minden abroncsnak megvan a megfelelő nyomásértéke, amely mellett képes a gazdaságos és biztonságos üzemelésre. Ha 50 kPa értékkel kisebbre csökken ez a javasolt érték, akkor érdemes azonnal az értéket megemelni, ellenkező esetben az üzemanyag felhasználás 6%-kal növekedhet a városban és 4%-kal városon kívül. Ez igaz a téli időszakban is, így a téligumi 175/70r13 is mindig legyen ellenőrzés alatt tartva.
 

Amikor hosszabb ideig várakozunk, akkor állítsuk le a járművet vagy tegyük üres fokozatba a sebességváltót

Ha tudjuk, vagy legalábbis sejtjük, hogy 1 percnél hosszabb ideig fogunk várakozni akkor érdemes lekapcsolni a motort vagy üresbe tenni a sebváltót. Tévhit az, hogy az újraindítással több üzemanyagot fogyasztunk el, mint ha odafigyelnénk erre. Álló helyzetben járó motorral 10 perc alatt 130 cm³ üzemanyagot fogyasztunk.
 

téligumi 175/70r13Tartózkodjunk a hirtelen gyorsításoktól és a gyors indulásoktól

A fokozatos gyorsulás javítja az üzemanyag fogyasztást, de a hirtelen mozdulatok viszont megnövelik. A 20 km/h-val történő gyorsítás, amely 5 másodpercen keresztül tart, körülbelül 11 km/l-re javítja az üzemanyag-hatékonyságot. Ez érvényes a téligumi 175/70r13 használata esetén is.
 

Használjuk többször a motorféket

Tartózkodjunk a felesleges fékpedál nyomkodástól. Inkább használjuk a motorféket. Csak vegyük le a lábunkat a gázpedálról és az üzemanyag-hatékonyság 2%-kal javulni fog.
 
Használjuk takarékos üzemmódban a légkondicionálót

Mindig úgy válasszunk gumiabroncsot, hogy az javítsa az üzemanyaghatékonyságot
Az autó mozgása közben mindig tartsuk felhúzva az ablakot és csukjuk be a napfénytetőt
Törekedjünk arra, hogy alacsony motor fordulatszámon vezessünk az útvonal teljes hosszán.
Ha ezeket a tippeket betartjuk, akkor meglepő mértékű üzemanyag megtakarítást érhetünk el bármely időszakban, bármely helyzetben. Érdemes alaposan átgondolni, és amin csak lehet, változtassunk.