Süti beállítások

Új generációs Driving Safety Indicator (kopásjelző)

2024/01/30
Hasznos információk
A környezetbarát és kiváló nedves teljesítményű N...
A környezetbarát és kiváló nedves teljesítményű Nokian eLine 2 nyári gumi
A Nokian a világ legészakibb gumiabroncsgyártója, így könnyen gondolhatnánk, hogy a finn gumigyártó minden bizonnyal a téli gumik terén jeleskedik inkább, viszont a valóság évek óta épp az ellenkezőjét mutatja.
A cég nyári gumijai sorra szerepelnek kiválóan a különböző nyári gumi teszteken, nedves tapadási teljesítményeik még a legnevesebb gyártókat is zavarba hozzák, minimális gördülési ellenállásuknak köszönhetően sok esetben az elektromos autókra Nokian gumiabroncsokat ajánlanak a gumis szakemberek.
Az legújabb generációs Nokian eLine 2 nyári gumi pontosan beillik a sorba, az európai gumiabroncs címkén „A” értékelést kapott a gördülési ellenállására és nedves teljesítményére egyaránt, és mint neve is sugallja, kifejezetten ajánlott az energiatakarékosságra oly érzékeny elektromos járművek számára.
 

Innovációk az eLine 2 nyári gumi esetében

 
Csak tisztított olajakat használnak a gumiabroncs gyártásához, kizárják a toxikus- és a rákkeltő anyagok használatát. A Nokian Tyres a környezettudatosság úttörőjeként a gyártásában tisztított, alacsony aromatartalmú olajokat vezetett be. A gumiabroncs nedves tapadása és egyéb biztonsági tulajdonságai még jobbak lettek.
A Silent Groove Design egy újítás a gumiabroncs hosszanti bordáinak falain, amely javítja a vezetési kényelmet. A gumiabroncs légellenállását a golflabda felületéhez hasonlító félgömb alakú bemélyedések minimalizálják. Az apró bemélyedések nagyrészt gátolják az általában a keresztirányú hornyok szélei által kiváltott zajokat, és megakadályozzák a kellemetlen süvítő-zúgó hangzást. A kialakítás csökkenti a zajszintet a jármű belsejében és azon kívül is, ami kellemesen csendessé teszi a közlekedést. A Silent Groove Design másik funkciója, hogy lehűti a gumiabroncs felületét. Ez javítja a gumiabroncs kopásállóságát és több futásteljesítményt biztosít a vezetőknek.
 

További előremutató technológiák

 
A Silent Sidewall Technology egy olyan speciális zóna, amely a gumiabroncs oldalfalában található, és az dolga, hogy elvágja az útját a gumiabroncs futófelülete által keltett zajoknak és rezgéseknek, azok nem terjedhetnek tovább a felnire, majd tovább a járműre. Ez csökkenti a zajt és rezgéseket, így a vezetés stabilabb és kényelmesebb lesz.
A vállrészeket úgynevezett trombita hornyokkal látták el, melyeknek bemélyedései optimálisabban távolítják el a vizet a futófelület tapadó részeitől, a fő hornyoktól a keresztirányú hornyok felé, így maximalizálva a tapadást esős időben.
 

 
A futófelület középső bordájának felületén számok vannak feltüntetve és egy vízcsepp szimbólum (sorrendben: 1, 2, 3, egy esőcsepp szimbólum, 4, 5, 6, 7). A gumiabroncs kopásának előrehaladásával először a millimétereket jelölő nagyobb számok tűnnek el, héttől ötig, majd a négyessel együtt eltűnik a vízcsepp szimbólum is, és egy vörös csík kezd egyre jobban látszódni a bordán, jelezve, hogy 4 mm alatt a megfelelő aquaplanig védelem már nem áll 100 százalékosan rendelkezésre.