Süti beállítások

Tesztgyőztes SP Winter Sport 3D téli gumi a Dunloptól

2024/01/30
Téli gumi tesztek
Az egyik neves online gumis portál legutóbbi felmérése szerint az egy...
Az egyik neves online gumis portál legutóbbi felmérése szerint az egyik legjobb téli gumiabroncsnak szavazták a Dunlop SP Winter Sport 3D téli gumit, amely az Active Traction Sipe System védjegyének köszönhetően bármilyen téli időjárási viszonyok között kiválóan teljesít.

 
 

Ezt teljes mértékben alátámasztják a számos gumiabroncs-vizsgálat eredményei is, hogy csak néhányat soroljunk fel: első hely a 2011-es Auto Bild 4x4-es téli gumi tesztjén a 255 55 R18 méretben, első hely a 2010-es Auto Bild téli 4x4 gumiabroncs-teszten a 215 65 R16-os méretben, első hely a 2010. évi európai téli gumiabroncs-teszt második részében a 185 65 R15-ös méretben, első hely a 2010-es Auto Bild Performance téli gumi tesztjén a 245 45 R18-as méretben és harmadik a 2010-es európai téli gumiabroncs-teszt első részében a 225 45 R17-es méretben.
 

Mitől jó ennyire a Winter Sport 3D téli gumi?

 
Talán említsük legelőször a futófelület gumikeverékéhez kifejlesztett reaktív szilícium-dioxid-vegyületet, mely minden jel szerint igencsak jól oldotta meg azt a feladatot, hogy a gumiabroncs alacsonyabb hőmérsékleten is nagyobb rugalmasságot nyújtson. Ez természetesen már önmagában egyértelműen jobb tapadást, fékezést és gyorsulást eredményez, valamint egy egyenletesebben kopó futófelületet, amely elősegíti, hogy a kiváló tapadás évekig megmaradjon a téli gumiban.
Az irányított mintázat három lényeges részre oszlik, a középső speciális V csatornázás teljesen egyedi, rendkívül hatékony a téli csapadék eltávolítása terén, és képes a nagy mértékben változatos téli időjárási helyzetekben optimális teljesítményt nyújtani. Ennek kulcsa a különleges ívelt csatornázás, az azok mentén futó szintén ívelt blokkok és nem utolsósorban a szakértők szerint a mai piacon elérhető egyik legjobb 3D lamellarendszer.
 

Milyen az előnyök és hátrányok mérleg?

 
A Dunlop SP Winter Sport 3D téli gumi kiváló tapadást biztosít száraz, nedves, havas, jeges, latyakos és sáros körülmények között is. És mindezt egészen magas sebességek esetén is biztosítja.
A fékezések és a kigyorsítások soha nem tétovák, hanem hangsúlyosak, hatékonyak és jól kontrollálhatóak, nagyban megnövelve az irányítás pontosságát és a vezető biztonságérzetét is.
Normál sebességek esetén magas szintű komfortot nyújt, ezáltal is könnyű, stresszmentes vezetést szolgáltatva.
A kormányzási reakciók és főként a kanyarodások különösen jók havas és jeges felületeken.
Hátrányként talán a magasabb menetzajt lehetne említeni, de ezzel végül is nem lóg ki a hasonló kategóriás téli gumik közül.
 

Mindent összevetve

 
A Winter Sport 3D nagyszerű téli gumi, amely kiváló tapadást és kezelhetőséget kínál, különösen nedves és jeges utakon. Tény, hogy prémium áron lehet hozzájutni, de a vezetési élmény és biztonság bőven megéri a pénzt, már ha ez a két szempont fontos számunkra.
A Dunlop SP Winter Sport 3D széles választékban kapható. A gumiabroncs szélessége 195–275 mm köz6ött mozog, a felni átmérője pedig 15–21 col között.