HÍVJ MINKET
MÉRET SZERINT
KERESÉS

Tesztgyőztes lett a Bridgestone gumiabroncsa, ami az autósok kívánságai alapján készült

Tesztgyőztes lett a Bridgestone gumiabroncsa, ami az autósok kívánságai alapján készült
2021. március 22.


Ha búcsút mondtunk az éjszakai fagynak, és a hőmérséklet napközben akár két számjegyű plusz fokokra is emelkedik, akkor bizony itt az ideje, hogy lecseréljük autónk gumiabroncsait a jó tapadású nyári gumikra. De melyik abroncs a legjobb? A választ az ADAC 2021-es nyárigumi-tesztje adta meg, ezúttal a nagyon népszerű 205/55 R16 méretben, amely dobogósnak hozta ki a Bridgestone Turanza T005 nyári gumiabroncsát. Nézzük meg, melyek is és miből adódnak ennek a kiváló gumiabroncsnak a legfőbb erősségei!
A 15 tesztelt modell közül három modell általános teljesítményét „jónak”, tizenegy gumiabroncsét „átlagosnak” és egyét „átlag alattinak” minősítették. Az összehasonlításban kiemelt figyelem szegeződött a gumiabroncsok kopására.

A Bridgestone Turanza T005, mely összességében „jó” értékelést kapott, a teszten nagyon kiegyensúlyozott gumiabroncsnak bizonyult még nedves körülmények között is. Száraz utakon jó kezelhetőséget mutatott, rövid féktávolságaival kiemelkedett a tesztelt modellek közül, és emellett előnyeként emelték ki alacsony üzemanyag-fogyasztását is. További erőssége az alacsony gördülési ellenállás, ami alacsonyabb fogyasztást eredményez. Száraz úton rövid féktávolságokkal emelkedett ki. Egyetlen hátrányaként a hangosabb külső zaj merült fel.

Miért pont a Bridgestone Turanza T005?


Érdekesség, és magyarázatot ad az abroncs előnyeire, hogy a modell elkészítése előtt a Bridgestone megkérdezett hat európai országban összesen 25 ezer autóst – hétvégi vezetőket és rutinos rókákat egyaránt –, hogy mi számít nekik a leginkább egy gumiabroncsban. Az eredmények alapján a legfontosabbnak az bizonyult a sofőrök számára, hogy a gumiabroncs nyújtson minél nagyobb biztonságérzetet, adjon minél több vezetési élményt, ne legyen drága a cseréje, tapadjon vizes úton is, és rendelkezzen jó minősítéssel az abroncscímkén. Elvárásuk volt továbbá, hogy az abroncs biztosítson alacsony üzemanyag-fogyasztást, rendelkezzen a legjobb abroncscímke-besorolásokkal, és legyen nagy az élettartama.
Pontosabban megvizsgálva az igényeket a megkérdezettek 43 százaléka szerint az a legfontosabb, hogy a nyári gumi jól kanyarodjon és fékezzen vizes úton, egy készlet abroncs legyen elég legalább 40 ezer kilométerre, és noha 23 százalékuk várja el a jó árat, akár 15 százalékkal nagyobb árat is hajlandók fizetni, ha C helyett A besorolású a címkén az abroncs. A Bridgestone ezeket a jellemzőket mixelte össze egy olyan gumiabronccsá, ami lehetőleg minden elvárást teljesít: ez lett a Turanza T005.

Tulajdonságok


A Bridgestone Turanza T005 abroncsa valamennyi felsorolt fenti követelménynek megfelel. Magas fokú irányíthatóságot biztosít, még a nedves utak kedvezőtlen feltételei mellett is. Hasonló módon teljesít a főutakon is, vagy akkor, amikor a városban váratlan lassításra kényszerülünk.
Már a Bridgestone előző túraabroncsa, a Turanza T001 is elég jól teljesített, azonban a Turanza T005 mintáján több az oldalsó csatorna, amely képes elvezetni a vizet, és az abroncsminta blokkjai sem szögletesek, hanem finoman lekerekítettek, hogy amikor ezeken támaszkodik a gumi, minél nagyobb felülete érje a talajt. Újdonság még, hogy a szilika, amely az abroncsok egyik legfőbb összetevője, teljesen egyenletesen oszlik el a gumi anyagában, erről pedig egy újfajta keverőgép gondoskodik, amely egyébként a Bridgestone tatabányai gyárában dolgozik, ugyanis a T005 kínálatának 60 százaléka nálunk készül.

 

További teszteredmények


Amikor felkérték a német TÜV intézetet, hogy hasonlítsa össze alaposan a konkurensekkel, a teszten az jött ki, hogy a T005 vizes úton fékezésben és kanyarodásban is jobb, mint a Continental, a Goodyear, a Michelin és a Pirelli abroncsai. A címkebesorolása, amely alapján a vevők rögtön látják, milyen termékkel van dolguk, A lett a vizes úton viselkedésre, és B az üzemanyag-takarékosságra. A teszteredményeket összevetve a Turanza T005 kiváló választást jelent, ha nyári gumit keresünk, ráadásul kopásállóság- és üzemanyag fogyasztás tekintetében is kitűnő eredményeket ért el.
A Turanza T005 csaknem az összes európai túraabroncsméretben kapható személyautókhoz és SUV járművekhez, összesen több mint 170 méretben a 14”–21” tartományban. Jó szívvel ajánlhatjuk annak, aki egy kiegyensúlyozott tulajdonságokkal rendelkező, megbízható nyári gumit keres autójára.

További hírek

Köszönjük, hogy feliratkozott hírlevelünkre!
NE MARADJ LE SEMMIRŐL!
Kérd hírlevelünket, hogy első vásárláskor extra kedvezményhez, exkluzív tartalmakhoz és ajánlatokhoz juss.