Süti beállítások

Tesztgyőztes lett a Bridgestone gumiabroncsa, ami az autósok kívánságai alapján készült

2024/01/30
Gumiabroncs hírek
Ha búcsút mondtunk az éjszakai fagynak, és a hőm&eac...


Ha búcsút mondtunk az éjszakai fagynak, és a hőmérséklet napközben akár két számjegyű plusz fokokra is emelkedik, akkor bizony itt az ideje, hogy lecseréljük autónk gumiabroncsait a jó tapadású nyári gumikra. De melyik abroncs a legjobb? A választ az ADAC 2021-es nyárigumi-tesztje adta meg, ezúttal a nagyon népszerű 205/55 R16 méretben, amely dobogósnak hozta ki a Bridgestone Turanza T005 nyári gumiabroncsát. Nézzük meg, melyek is és miből adódnak ennek a kiváló gumiabroncsnak a legfőbb erősségei!
A 15 tesztelt modell közül három modell általános teljesítményét „jónak”, tizenegy gumiabroncsét „átlagosnak” és egyét „átlag alattinak” minősítették. Az összehasonlításban kiemelt figyelem szegeződött a gumiabroncsok kopására.

A Bridgestone Turanza T005, mely összességében „jó” értékelést kapott, a teszten nagyon kiegyensúlyozott gumiabroncsnak bizonyult még nedves körülmények között is. Száraz utakon jó kezelhetőséget mutatott, rövid féktávolságaival kiemelkedett a tesztelt modellek közül, és emellett előnyeként emelték ki alacsony üzemanyag-fogyasztását is. További erőssége az alacsony gördülési ellenállás, ami alacsonyabb fogyasztást eredményez. Száraz úton rövid féktávolságokkal emelkedett ki. Egyetlen hátrányaként a hangosabb külső zaj merült fel.

Miért pont a Bridgestone Turanza T005?


Érdekesség, és magyarázatot ad az abroncs előnyeire, hogy a modell elkészítése előtt a Bridgestone megkérdezett hat európai országban összesen 25 ezer autóst – hétvégi vezetőket és rutinos rókákat egyaránt –, hogy mi számít nekik a leginkább egy gumiabroncsban. Az eredmények alapján a legfontosabbnak az bizonyult a sofőrök számára, hogy a gumiabroncs nyújtson minél nagyobb biztonságérzetet, adjon minél több vezetési élményt, ne legyen drága a cseréje, tapadjon vizes úton is, és rendelkezzen jó minősítéssel az abroncscímkén. Elvárásuk volt továbbá, hogy az abroncs biztosítson alacsony üzemanyag-fogyasztást, rendelkezzen a legjobb abroncscímke-besorolásokkal, és legyen nagy az élettartama.
Pontosabban megvizsgálva az igényeket a megkérdezettek 43 százaléka szerint az a legfontosabb, hogy a nyári gumi jól kanyarodjon és fékezzen vizes úton, egy készlet abroncs legyen elég legalább 40 ezer kilométerre, és noha 23 százalékuk várja el a jó árat, akár 15 százalékkal nagyobb árat is hajlandók fizetni, ha C helyett A besorolású a címkén az abroncs. A Bridgestone ezeket a jellemzőket mixelte össze egy olyan gumiabronccsá, ami lehetőleg minden elvárást teljesít: ez lett a Turanza T005.

Tulajdonságok


A Bridgestone Turanza T005 abroncsa valamennyi felsorolt fenti követelménynek megfelel. Magas fokú irányíthatóságot biztosít, még a nedves utak kedvezőtlen feltételei mellett is. Hasonló módon teljesít a főutakon is, vagy akkor, amikor a városban váratlan lassításra kényszerülünk.
Már a Bridgestone előző túraabroncsa, a Turanza T001 is elég jól teljesített, azonban a Turanza T005 mintáján több az oldalsó csatorna, amely képes elvezetni a vizet, és az abroncsminta blokkjai sem szögletesek, hanem finoman lekerekítettek, hogy amikor ezeken támaszkodik a gumi, minél nagyobb felülete érje a talajt. Újdonság még, hogy a szilika, amely az abroncsok egyik legfőbb összetevője, teljesen egyenletesen oszlik el a gumi anyagában, erről pedig egy újfajta keverőgép gondoskodik, amely egyébként a Bridgestone tatabányai gyárában dolgozik, ugyanis a T005 kínálatának 60 százaléka nálunk készül.

 

További teszteredmények


Amikor felkérték a német TÜV intézetet, hogy hasonlítsa össze alaposan a konkurensekkel, a teszten az jött ki, hogy a T005 vizes úton fékezésben és kanyarodásban is jobb, mint a Continental, a Goodyear, a Michelin és a Pirelli abroncsai. A címkebesorolása, amely alapján a vevők rögtön látják, milyen termékkel van dolguk, A lett a vizes úton viselkedésre, és B az üzemanyag-takarékosságra. A teszteredményeket összevetve a Turanza T005 kiváló választást jelent, ha nyári gumit keresünk, ráadásul kopásállóság- és üzemanyag fogyasztás tekintetében is kitűnő eredményeket ért el.
A Turanza T005 csaknem az összes európai túraabroncsméretben kapható személyautókhoz és SUV járművekhez, összesen több mint 170 méretben a 14”–21” tartományban. Jó szívvel ajánlhatjuk annak, aki egy kiegyensúlyozott tulajdonságokkal rendelkező, megbízható nyári gumit keres autójára.