Süti beállítások

Széles kínálat, megbízható, tartós abroncsok: fókuszban a 205/55 r16 nyári gumi méret

2024/01/30
Gumiabroncs hírek
Számos gyártó kínál abroncsokat

Számos gyártó kínál abroncsokat 205/55 r16 nyári gumi méretben, ez egy igen gyakori méretnek számít. Amikor nyári gumit keresünk, a pontos méreten kívül fontos az is, hogy milyen teljesítményt nyújtanak ezek az abroncsok.

Hisz a megfelelő minőségű nyári gumi a biztonságos közlekedés alapja. A megfelelő minőségű és méretű abroncs használata lehetővé teszi a jobb tapadást, hatékonyabb fékezést és a nagyobb stabilitást száraz és nedves utakon egyaránt. Ezért nagyon fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy milyen a jó nyári gumi és miért fontos a pontos méretet megvásárolni.

Kényelmes, csendes utazási élmény, hosszú élettartam, kiváló tapadás – ezek a jó nyári gumi ismérvei. Az első dolog a pontos méret ismerete, az autók gyártója határozza azt meg, hogy melyik lesz a megfelelő gumiabroncs. A pontos méret kiválasztása elősegíti a megfelelő tapadást, ami kritikus a biztonságos autózás szempontjából.

Ezt jelenti a 205/55 r16 nyári gumi méret

Szélesség, oldalfal magasság és átmérő – ezt tudjuk meg egy abroncsról a mérete alapján. Az első szám a szélességet jelenti milliméterben megadva, ami ez esetben 205. Ehhez képest az oldalfal magassága 55 százalék, ami 112,75 milliméter, az átmérő pedig 16 hüvelyk, így az abroncs és a kerék együttes átmérője 215,95 milliméter. Egy ilyen abroncs teljes kerülete 1985,17 milliméter és így azt is ki lehet számolni, hogy egy kilométeren az abroncs 504 fordulatot tesz.

Ha már tudjuk a pontos méretet, el is kezdhetünk keresgélni. Olcsó, középkategóriás és prémium – az abroncsokat e három kategóriába sorolhatjuk. A prémium abroncsok nyújtják általában a legjobb minőséget, leghosszabb élettartamot, így ezeket találjuk például a tesztek élmezőnyében is.

Kényelem, tartósság, kiváló teljesítmény 205/55 r16 nyári gumi méretben

Itt van például a Bridgestone T005 Driveguard  defekttűrő gumija ami kiváló teljesítményt nyújt a nedves utakon, fékezés és kanyarodás közben is, erről a NanoPro-Tech technológiát alkalmazó anyagkeverék gondoskodik. Mintázatát is úgy alakították ki, hogy jól tapadjon, a vállrészen lévő magasan kiemelkedő elemek és a középső széles rés a víz gyors és hatékony elvezetéséről gondoskodnak, így minimalizálva a vízen felfutás, azaz az aquaplaning kockázatát. Mindemellett ez egy robusztus felépítésű abroncs, melyről a gumiréteg alatti merev poliészter és acél szerkezet gondoskodik. A gyártó kínálatából jó választás lehet a Bridgestone T005 abroncs is, de ha más gyártók termékeit nézzük, akkor is széles a kínálat a prémium kategóriában.

A Pirelli P7-2 Cinturato, és a Michelin több mintázata is elérhető a 205/55 r16 nyári gumi méretben. Mint amilyen a Michelin Pilot Sport 4, a Michelin Primacy 4+, vagy a Michelin E Primacy, melyet kifejezetten elektromos és hibrid autók számára tervezett a francia gumióriás.

A Goodyear EfficientGrip Performance 2 is jó választás lehet, ugyanúgy, mint a Continental EcoContact 6, ami egy rendkívül üzemanyag-hatékony abroncs, köszönhető ez a továbbfejlesztett futófelületi keveréknek és a szilika hatékony eloszlásának. Optimális egyensúlyban van minden ebben az abroncsban, így lesz egyszerre rugalmas és merev, így alkalmazkodik a különböző útviszonyokhoz és hőmérsékleti tartományokhoz. A prémiumok között a Dunlop SPT BluResponse is egy jó választás és szintén a minőségibb kategóriát képviseli a Vredestein Ultrac.

Ár és érték 205/55 r16 nyári gumi méretben

A prémium abroncsok mellett azonban érdemes megnézni azt is, hogy mit kínálnak az olcsóbb termékeket gyártók. Sokszor fontos az alacsony ár, ilyenkor azonban ne csak bekerülési költséget nézzük meg, hanem azt is, hogy egy olcsó abroncs mennyire üzemanyag-hatékony és milyen az élettartama. E tekintetben is széles a skála.

A Sava Intensa HP2 is elérhető ebben a méretben, ez egy kifejezetten kedvező áron kapható nyári gumi. Ilyen a Debica Presto HP2 is, ami egy olcsó, aszimmetrikus mintázatú abroncs. Száraz és nedves úton is megbízható teljesítményt nyújt és az aquaplaning elleni védelemben is jól teljesít. Nagy előnye az alacsony ár mellett a kopásállóság, tehát ez egy hosszú élettartamú abroncs is egyben. Az aszimmetrikus mintázatban a külső részen erőteljes blokkokat találunk, ezek felelnek a nagyobb stabilitásért a kanyarokban és fékezéskor, gyorsításkor. A vízelvezetésben pedig már a belső ívek vesznek részt.

Ha olcsóbb abroncsot keresünk, a Kingstar SK10, a Point-S Summer S és a Barum Bravuris 5 HM is jó választás lehet. Utóbbi egy igen széles méretválasztékban elérhető abroncs. A Barum egyébként egy cseh márka, és ma már a Continental égisze alá tartoznak, elsősorban személyautók számára kínálnak abroncsokat. Ilyen a Barum Bravuris 5 HM is, ami alacsony gördülési ellenállásával és megbízható tapadásával szintén jó választás lehet. A kiváló tapadásban az innovatív, központi oldalsó barázda és az optimalizált hornyok vesznek részt. Egyenletes kopás és kiegyensúlyozott merevség jellemzi, ami a futásteljesítményt is növeli. Azalacsony gördülési ellenállás pedig a szilícium-dioxid vegyületnek köszönhető. Két oldalán zárt blokkok és lamellák javítják továbbá a merevséget. Ez az abroncs is elérhető a 205/55 r16 nyári gumi méretben.