Süti beállítások

SUV és crossover nyári gumi teszt a német Auto Motor und Sport magazintól

2024/01/30
Nyári gumi tesztek
A 2019-es nyári gumiabroncstesztjéhez az Auto Motor und Sport (AMS) a 215 55 R17...

A 2019-es nyári gumiabroncstesztjéhez az Auto Motor und Sport (AMS) a 215 55 R17-es kompakt SUV-ok, városi terepjárók, crossoverek méretét vizsgálta. 



11 nyári gumi modellt teszteltek egy VW T-Roc kompakt crossover tesztjármű felhasználásával, és úgy általában minden abroncs jól teljesített, viszont egy sem kapta meg a 'nagyon ajánlott' kitüntető értékelést.
De talán jó hír az is, hogy a 11 típusból 7 darab az 'ajánlott' kategóriába tudott kerülni.

Nézzük hát az eredményeket.

 

A hét 'Ajánlott' értékelést kapott SUV nyári gumi

 
Teszt győztes - Nokian Wetproof nyári gumi (8,8p/10)
A Nokian abroncs száraz és nedves körülmények között is lenyűgöző vezetési dinamikát mutatott. Azonban a kissé magas gördülési ellenállása miatt csúszott ki a 'nagyon ajánlott' kategóriából. A kormányzási reakciókat kissé lassúnak találták a tesztelők, és a kényelmi szintről sem voltak a legjobb véleménnyel. A nedves felületi tesztek 9,0 pontjának dicséretes pontszáma megfelel a gumiabroncs nevének, és ezt a magas pontszámot szárazon is hozni tudta a Wetproof.
 

Bridgestone Turanza T005 nyári gumi (8,6p/10)

A második helyezett gumiabroncs átlag feletti teljesítményt nyújtott minden tesztkategóriában. Mindazonáltal az AMS tesztelői egy kis hiányosságot észleltek a nedves fékezési eredményében.
 
Michelin Primacy 4, holtversenyben szintén második (8,6p/10)
A Primacy 4 nyári gumi nem nyújtott olyan jó teljesítményeket nedves felületeken, mint a Turanza T005, viszont a száraz teljesítményei és futásteljesítménye jobbak voltak annál.
 
Goodyear EfficientGrip Performance, (8,3p/10)
Az AMS tesztelőinek egyetlen kritikai pontja az EfficientGrip Performance esetében a száraz kormányozhatósága volt, nem tartották elég spontánnak, és kissé alul-kormányozottsága is volt. 8,8 pontot szerzett a nedves teszteken és a gördülési ellenállása is alacsony volt.
 
A Pirelli Cinturato P7 myári gumi szintén 8,3 pontot kapott.
Kicsit átlagos volt az aquaplaning teszten, de a nedves felületeken nagyon otthon érezte magát. A száraz fékteljesítménye csak átlagos volt ebbe a mezőnyben.
 
A Hankook Ventus Prime 3 nyári gumi ugyancsak 8,3 pontos lett.
Száraz teljesítménye ugyanolyan kiváló volt, mint a Michelin Primacy 4 gumiabroncsé, azonban a nedves teljesítményei hagytak némi kívánnivaló maguk után. A kormányzást a kissé lassabb reakciók jellemezték.
 
Continental PremiumContact 5 nyári gumi (8,1p/10)
Elég jó volt nedves felületeken, viszont a száraz teljesítményei a 7 'ajánlott' nyári gumi közül a hetedik helyre voltak csak elegendőek. A gördülési ellenállása sem tartozott a legjobbak közé, tehát az energiatakarékosság terén is hiányosságokat mutatott.