Süti beállítások

Semperit Speed-Grip 5 – a tél legnagyobb kihívója!

2024/01/30
Gumiabroncs hírek
  Az új

 

Az új Speed Grip 5-tel a tél nem lepheti meg különösebben az autóvezetőket. Ez az új gumiabroncs vonzó mintájával és a markáns, vállon kívüli kialakításával igazi egyediség, amely az erős téli tulajdonságokat és a megbízható száraz teljesítményt egyaránt ötvözi.

 

A téli közlekedésre vonatkozó szabályok

 

A téli gumikat kifejezetten alacsony hőmérsékleten történő használatra és téli körülmények között történő vezetésre fejlesztették ki. Futófelület-blokkjaikban nagyszámú lamella van, amelyek biztosítják a kellő tapadást még a csúszós utakon is. Az anyagösszetételt szintén gondosan választják meg, hogy a gumiabroncsok hidegben rugalmasak maradjanak. Magas hőmérsékleten azonban a téli gumik túl puhák lesznek, ezért nem szabad nyáron használni őket.

 

A német jogszabályok (Közúti forgalmi engedélyezési rendelet vagy StVZO) szerint a téli autógumikat M+S szimbólummal kell ellátni. Azok a személyek, akik további biztonságra vágynak a téli gumik jó vezetési és fékezési tulajdonságai tekintetében, csak hópihe jelzéssel rendelkező modelleket vásárolhatnak. Németországban például nincs meghatározva a téli gumiabroncsok használatának konkrét időpontja. Ehelyett az autóvezetők kötelessége téli gumira váltani, ha a vezetési körülmények ezt indokolják. Télies körülmények között (hó, hóvihar vagy jeges utak) csak M+S gumiabroncsokkal rendelkező járművek engedélyezettek az utakon. Azok, akik nem hóban és jégben vezetnek, elméletileg továbbra is használhatják a nyári gumikat télen. Mivel azonban a nyári abroncsok kifejezetten meleg körülményekre kifejlesztett anyagvegyületekkel rendelkeznek, alkalmazásuk télen rendkívül veszélyes és nem ajánlott!

 

A Speed-Grip 5 téli gumi tulajdonságai

 

-          Hóteljesítmény: Az erőteljes tapadásnak, a megbízható fékteljesítménynek és a kiváló hókezelésnek köszönhetően minden kihívást jól teljesít

-          Nedves teljesítmény: Az új mintázat magas biztonságot eredményez csúszós, nedves utakon.

-          Száraz időben történő közlekedés: Érdemes megtapasztalni a stabilitás új szintjét a gondtalan téli túrákhoz.

 

A Speed-Grip 5 további jellemzői

 

A körülményektől függetlenül a Speed-Grip 5 téli autógumival magabiztosan közlekedhetünk. Az úgynevezett „sipe koncepció” különböző szögekben helyezkedik el, hatékony kölcsönhatást eredményez a hófelületekkel gyorsítás és fékezés közben.

 

A futófelület mintázata segít eloszlatni a vizet az úton fékezés és kanyarodás közben. A V alakú minta hatékony víz- és hólefolyáshoz vezet, kiegyensúlyozott stabilitás nedves vezetési körülmények között. Az „aquaplaning” ellenállása a gyártó szerint 104%-os, azaz sokkal jobb, mint a Speed-Grip 3-as típusé.  A válltömbök pontos kezeléshez vezetnek, ez akkor eredményes, ha hideg időben kanyarodunk, így az irányítás teljesen jól ellenőrzött.

 

A Speed-Grip 5 gumi zajszintje 71-72 dB, amely kissé zajos lehet, ugyanakkor ez a hátrány elenyésző a fentebb tárgyalt előnyökkel szemben.