Süti beállítások

Profilmélység, életkor – mikor vegyünk új garnitúrát? Fókuszban a 155 70 R13 nyári gumi

2024/01/30
Gumiabroncs hírek
...


A 155 70 R13 nyári gumi nem a leggyakoribb, azonban ha valakinek ilyenre van szüksége, se gondolja, hogy nem tud miből választani. Sőt, talán olykor kevesebből még nehezebb, és itt a kevés is több tucatot jelent.

Plusz hét fok felett tanácsos felszerelni a nyári gumikat, hisz a téliek ilyenkor már nem tapadnak jól, nem nyújtják ugyanazt a teljesítményt. De hogy mikor is szükséges új garnitúrát beszerezni? Például akkor, ha az abroncs elkopott. Ezt jogszabály is meghatározza, van tehát egy minimális profilmélység, amitől kopottabb abronccsal nem szabad autózni, ha ilyenkor megállít a rendőr, annak következményei lesznek. Ezek az értékek azonban rendkívül alacsonyak, 75 centiméternél kisebb átmérőjű gumi esetében 1,6 milliméter, ettől nagyobb esetében pedig 3 milliméter. A szakemberek óva intenek attól, hogy hagyjuk ennyire lekopni az abroncsokat, ők 3-4 milliméterben határozzák meg a minimális profilmélységet, mérettől függően. Sok gyártó figyel arra, hogy abroncsaik élettartamuk teljes ideje alatt ugyanolyan jó teljesítményt nyújtsanak, például többrétegű futófelületüknek köszönhetően.

A profilmélységet egyébként mi magunk is megmérhetjük egy manuális vagy digitális eszközzel. Ha ilyen nem áll rendelkezésünkre, akkor egy pénzérme is megteszi. Fontos, hogy  minden abroncsnál mérjük meg a futófelületet, és egy gumin több helyen is végezzük el a mérést. Ha azt tapasztaljuk, hogy a gumi kopott, ideje új után nézni. Nézzük meg azt is, hogy mikor gyártották az abroncsot, mert bár előfordulhat, hogy nincs lekopva, az életkora mégis indokolja a cserét. Maximum tíz éves koráig használhatunk egy abroncsot, de négy-hat évnél tovább nem tanácsos. Egyébként is, normál használat mellett ezek az abroncsok el is kopnak ennyi idő alatt.

155 70 R13 nyári gumi – milyen szempontok szerint döntsünk?

Az ár és a minőség a két legfontosabb, és az ember mindig arra törekszik, hogy megtalálja a legjobb ár-érték arányú nyári gumit, 155 70 R13 nyári gumi méretben is. Hogy melyik is a legjobb, arra nincs egyetlen válasz, hisz minden azon múlik, hogy milyen autóra keresünk nyári gumit és hogy milyen felhasználásra. Mindenesetre vegyük figyelembe a vásárlói véleményeket, akik már megvették az adott abroncsot, azok szívesen megosztják tapasztalataikat az internetezőkkel, érdemes ezeket átböngészni. Sőt, ha nekünk is vannak tapasztaltaink, bátran osszuk meg másokkal, értékeljük az általunk vásárolt termékeket, azért, hogy másoknak segítsünk ezzel. Ezen kívül nézzük meg, hogy mit mutatnak a teszteredmények. Például az ADAC teszt nagyon megbízható, hisz független a gyártóktól és objektív körülmények között vizsgálják meg az abroncsokat. Attól függetlenül, hogy a mi méretünkben nincs is ilyen teszt, még érdemes elemezni az eredményeket, egy közeli méretet kiválasztva. A webáruházak keresőiben pedig kiválaszthatjuk azt is sok esetben, hogy a találatokat népszerűség szerint mutassa a rendszer, így azokat látjuk elsőként, melyeket a legtöbben vásárolták meg. Ez is egy szempont lehet a válogatásnál.

De mi van még? Például az egyéni preferenciák. Mint például az, hogy az adott abroncs hogy teljesít a száraz vagy a nedves úton, mennyire véd az aquaplaning ellen, vagy épp mennyire csendes, mennyire kopik.

155 70 R13 nyári gumi – prémium kínálat

Ha 155 70 R13 méretű nyári gumit keresünk, érdemes megnézni, hogy mit tud a Hankook Kinergy Eco K425 abroncs. Ezt az abroncsot úgy fejlesztették ki, hogy kevésbé terhelje a környezetet, alacsony gördülési ellenállásával egy igazán jó választás lehet. A blokkelrendezését optimalizálták, hogy csendesen fusson, a mintaelemek merevsége pedig gondoskodik arról, hogy az abroncs jól kezelhető legyen a száraz útfelületen. Három széles hosszanti csatorna gondoskodik a víz gyors és hatékony kivezetéséről, így minimalizálva az aquaplaning kockázatát. A jobb kezelhetőséghez pedig a vállrész oldalirányú mintaárkai is hozzájárulnak. A mintázatban a fűrészfogas kialakítás is helyet kapott, ami szintén a nedves úton való közlekedéshez járul hozzá.

Az esőre tervezték az Uniroyal RainExpert 3 nyári gumit, ez már a nevében is benne van. Úgy mintázatában, mint anyagösszetételében a vizes utakra tervezték, megállja a helyét az aquaplaning veszélyekor is és jól tapad, gyors és hatékony a vízkivezetésben. Üzemanyagtakarékos, futófelülete mindig optimális kapcsolatban van az úttal, kisebb a súrlódás, alacsonyabb a gördülési ellenállást, tehát kevesebb energia is elég a kiegyensúlyozott tempóban való egyenletes utazáshoz. Futófelülete aszimmetrikus, masszív külső vállrésze gondoskodik a kanyarokban való kiváló tapadásról. Innovatív futófelületi mintázatát kifejezetten az esőre tervezték, a Shark Skin technológia gondoskodik arról, hogy csökkenjen a vízben kialakuló turbulencia, ezáltal gyorsabb a vízkivezetés.

Aki nyári gumit keres, érdemes átgondolnia, hogy  mi is a számára legfontosabb és ez alapján meghozni a döntést. Ne felejtsük el azonban, hogy a keresést mindig a pontos méret megadásával kezdjük: 155 70 R13 nyári gumi.