Süti beállítások

Prémium kínálat 215 55 R17 nyári gumi méretben

2024/01/30
Nyári gumi tesztek
...


Aki 215 55 R17 méretben keres nyári gumit, elsősorban érdemes leszűkítenie a választási lehetőségeket, hiszen széles kínálattal találja magát szemben, akármelyik webáruházat látogatja is meg.

215 55 R17 nyári gumi – mikor kell cserélni?

A csere ideje akkor jön el, amikor az abroncs lekopott, vagy elöregedett. Sokszor előfordul, ha valaki  nem sokat autózik, biztosan tapasztalta már, hogy hiába nincs kopásjelzőig kopva a gumi, mégsem teljesít úgy, mint korábban. Ennek az öregedés az oka, az évek múltával ugyanis olyan mikrorepedések keletkeznek a gumiban, melyek révén csökken a teljesítmény. Maximum tízéves koráig használható egy abroncs, de a szakemberek azt tanácsolják, hogy 5-6 évnél idősebb gumival már nem autózzunk. Az életkor azonban csak egy szám, az állapotot sok minden más is befolyásolja.

Például az, hogy mennyire gondos gazdái vagyunk az abroncsnak. Ez múlik egyrészt a vezetési stíluson is, a hirtelen fékezések, dinamikus gyorsítások, az extrém körülmények mind megrövidítik egy nyári gumi életét. De ugyanígy fontos az is, hogy télen milyen körülmények között tároljuk. Fontos, hogy felnire szerelve egymáson fektetve, vagy felakasztva tároljuk, felni nélkül pedig egymás mellé állítva. Minden esetben fontos, hogy időnként mozgassuk meg az abroncsokat, forgassuk meg, ellenőrizzük le. Amikor pedig lecseréljük az abroncsot, mindig nézzük meg, hogy érdemes-e egyáltalán eltenni a nyári gumit. Az öregedés mellett a kopás is nagyon fontos szempont. Ezt egyébként törvény szabályozza, 1,6 milliméter a határ 75 centiméternél kisebb átmérőjű abroncs esetében, e felett pedig 3 milliméter. Ha a futófelületi mintázat eléri ezt a határt, akkor az abroncsot már nem lehet használni. Azonban a szakemberek szerint ne várjuk meg ezt a határt, mert ilyenkor már valóban nem biztonságos az abroncs használata, ők a 3-4 milliméter mellett teszik le a voksukat. A nyári gumik általában 8-9 milliméteres profilmélységgel kerülnek fel az autóra, és a legújabb, legmodernebb gumik igen lassan kopnak.

A profilmélység ellenőrzése tehát alap, ha kérdésessé válik a gumicsere. Fontos, hogy nézzük meg több ponton is a profilmélységet, hisz van, hogy a gumi nem egyenletesen kopik, mint ahogy az is nagyon fontos, hogy minden kereket ellenőrizzünk.

215 55 R17 nyári gumi – ha eljött a csere ideje

Ha pedig úgy véljük, eljött a csere ideje, akkor ideje nekiállni gumit keresni. Ebben segítségünkre lehetnek a webáruházak, ahol a pontos méret alapján megtalálhatjuk a nekünk való nyári abroncsot. Az abroncscímke tanulmányozása mellett azonban érdemes egy kicsit alaposabban körbenézni. Például elolvasni az ADAC tesztjeit, melyet ha nem találunk az adott méretben se hagyjunk figyelmen kívül, keressünk egy közeli méretet. Az ADAC évről évre teszteli az abroncsokat is, sok más dolog mellett, ezt a listát sokan várják. A vélemények is sokat számítanak, az internet pedig tele van olyanok véleményével, akik már megvásárolták az adott abroncsot. Ezekből mindig táplálkozhatunk, ha átfogó képet szeretnénk kapni. Annyi biztos, hogy a prémium és középkategóriás abroncsok között találjuk meg a legjobbakat.

Bepillantás a széles kínálatba

Nézzünk most meg egy pár olyan abroncsot, melyek rendre jól szerepelnek a különböző teszteken és a felhasználói vélemények is pozitívak velük kapcsolatban. Ilyen például a 215 55 R17 méretben is kapható Bridgestone Turanza T005 nyári gumi, ami nedves és száraz úton is kiválóan teljesít. A vízen felúszás kockázatát csökkentik a vállrész magas, kiemelkedő elemei és az abroncs közepén végigfutó széles mintaárok. A gumi az úton lévő vizet a forradalmi NanoPro-Tech technológia segítségével kezeli gyorsan és hatékonyan, így kiváló a nedves úton való irányíthatósága és fékezhetősége. A gumiréteg alatt továbbá merev poliészter és acélszerkezet gondoskodik a még jobb stabilitásról. Alacsony gördülési ellenállásával igazán tartós nyári gumi, ami kedvező az üzemanyag-fogyasztás tekintetében is.

A nedves utakra tervezték a Nokian Wetproof nyári gumi, ami alkalmazkodik a szélsőséges időjárási körülményekhez, és nagy esőzések esetén is megbízhatóan teljesít. A finn Nokian abroncsa emellett alacsony gördülési ellenállással rendelkezik, igazán környezetbarát és csendes választás.

A Goodyear Efficient Performance 2 nyári gumi is a legjobbak között szerepel. Kivételes futásteljesítménnyel és rugalmassággal ideális választás. Széles hőmérsékleti tartományban is ugyanazt a magas minőséget nyújtja, a víz hatékony kivezetéséről pedig a hosszanti bordák és a megnövelt számú tapadóél gondoskodik.

Az abroncsválasztás nem könnyű, érdemes időben elkezdeni, akár már ősszel is, hisz ha figyeljük a webáruházak kínálatát, sok akció, kedvezménye árú termékkel találkozhatunk. Aki pedig teheti, mindig válassza a számára legjobbat, hisz az abroncsot nem egy évre vásároljuk, ilyenkor mérlegeljük azt is, hogy akár 4-5 éven át is az az abroncs lesz az autón, és hozzuk meg a minden szempontból jó döntést, a 215 55 R17 nyári gumik esetében is.