Süti beállítások

​Nyári gumi teszt a Norvég Autóklubtól

2024/01/30
Nyári gumi tesztek
2019-ben a Norvég Autóklub is lebonyolított egy nyári gumi tesztet, a...
2019-ben a Norvég Autóklub is lebonyolított egy nyári gumi tesztet, amelyben 7 elég magas árkategóriájú – prémium és felső közép kategóriás - nyári gumit választottak ki, plusz egy szintén kiváló téli gumit amolyan referencia abroncsként.
A tesztelt méret a 205/55 R16–os volt, és a különböző méréseket a 18 és 25 Celsius fok közötti hőmérsékleti tartományban végezték.
A referencia téli gumi a nedves fékezés során még két nyári gumit maga mögé tudott utasítani, de a nedves kezelhetősége már utolsó volt, és a száraz fék- és kezelhetőségi vizsgálatokon már a biztonsági határokon jóval kívül teljesített csak.
Remélhetőleg ez is meggyőzi a – nemcsak északi – járművezetőket, hogy nyáron ne használjanak téli gumikat.
 

1. Continental Premium Contact 6 nyári gumi.

Rendkívül rövid fékutak jellemzik, a száraz féktávja a legjobb a teszten, a nedves és száraz kezelhetőségi teszten sem tudott a többi nyári gumi jobb eredményeket felmutatni. Kiemelkedően alacsony a zajszintje, és meglehetősen energiatakarékos. Az aquaplaning teljesítménye nem túl meggyőző.
 

2. Nokian Hakka Blue 2 nyári gumi.

Nedves felületeken rövid féktávot biztosít, magas szintű egyenes vonalú stabilitás jellemzi nedves aszfalton. Száraz teljesítményei ugyan nem kiemelkedőek, az aquaplaning teljesítményei viszont azok. Nem energiatakarékos futófelület.
 

3. Dunlop Sport BluResponse nyári gumi.

Száraz felületeken lényegesen jobban teljesít mind a kezelhetőség, mind a fékteljesítmény terén, a tesztelők kiemelték a kormányzás pontosságát és jó visszajelzéseit. Viszonylag csendes és energiatakarékos kivitel.
 

3.  Firestone RoadHawk nyári gumi.

Pontegyenlőséggel szintén harmadik lett, magas fokú stabilitás jellemzi, gyors kormányreakciókkal és semleges kiegyensúlyozottsággal. Féktávjai jók, a nedves és záraz kezelhetősége is kiváló. Aquaplaning teljesítményei lehetnének jobbak.
 

5. Michelin Primacy 4 nyári gumi

A teszt legjobb fékteljesítménye nedves felületen, mindazonáltal a száraz és a nedves kezelhetőségi vizsgálatokon nem volt kiemelkedő. Átlagosan üzemanyag takarékos, magas zajszintű, de jó aquaplaning ellenállású abroncs.
 

6. Goodyear EfficientGrip Performance nyári gumi.

Nagy üzemanyag takarékosság jellemzi, száraz és nedves fékteljesítményei némileg a teszt átlaga alatt vannak, kezelhetősége száraz és vizes úton is átlagos ebben az árkategóriában. Elég zajos gumiabroncs.
 

7. Bridgestone Turanza T005 nyári gumi.

Egészen elfogadható a kezelhetősége száraz és nedves aszfalton egyaránt, viszont a nedves fékteszten a leghosszabb fékútja volt a nyolc abroncs közül. A teszt leg-üzemanyag takarékosabb és legcsendesebb futófelülete, aquaplaning ellenállása azonban átlag alatti.
 

8. Referencia prémium téli gumi.

Csak az aquaplaning teljesítményei voltak kiemelkedőek, nedves felületeken már nem elég jól kezelhető, a száraz felületeken pedig rendkívül nagy biztonsági lemaradásban volt a nyári gumikhoz képest.