Süti beállítások

Nyári gumi 195 65 R15 méretben – mikor vásároljunk új garnitúrát?

2024/01/30
Gumiabroncs hírek
...


Amikor az abroncs már kopott, öreg, tanácsos újat beszerezni a biztonság érdekében, a nyári gumi 195 65 R15 méretben is széles kínálatban elérhető a különböző webáruházakban. Az alapvető fontosságú dolog, hogy az abroncs pontos méretét adjuk meg a keresésnél: nyári gumi 195 65 R15. Itt már a webáruházak aszerint szűkítik a találatokat, hogy az adott nyári gumi van-e az adott méretben.

Ezeket a találatokat már mi magunk is tudjuk ezután tovább rendezni. Ár szerint növekvő csak csökkenő sorrendbe, vagy például úgy rendezve a találatokat, hogy a legnépszerűbb abroncsok legyenek elöl. Hogy miért fontos ez? Mert a népszerűség egyfajta mutatója annak is, hogy az adott nyári gumi milyen minőségű. A minőség, a teljesítmény fontos kérdés, és érdemes inkább egy kicsit nagyobb összeget rászánni a megfelelő abroncsra, hisz négy-öt évig használjuk majd átlagban, ilyenkor nem árt egy kicsit előre gondolkodni.

Nyári gumi 195 65 R15 méretben – mit mutatnak a tesztek, mit mondanak a vélemények?

A tesztekre és a véleményekre is hagyatkozhatunk, ha abroncsot választunk. Az ADAC, azaz a német autóklub évről évre teszteli különböző abroncsokat, függetlenül, objektíven, azonos körülmények között. Ezek a tesztek beszédesek, hisz ezekből kiderül, hogy melyik abroncs hol helyezkedik el minőségben. Azonban érdemes nem csak a rangsort megnézni ilyenkor, hanem azt is, hogy mit mutatnak az egyes abroncsok az egyes tulajdonságok tekintetében. Így részletesebb képet kaphatunk. A vélemények is nagyon sokat számítanak, azok véleményei, akik már megvásárolták, már használják az adott abroncsot. Ha pedig ezt kiegészítjük a saját tapasztalatainkkal, megkérdezzük barátainkat, ismerőseinket, máris tudni fogjuk, hogy milyen gyártók termékei között keresgéljünk.

És hogy mikor cseréljük le az abroncsokat? Amikor a régi már kopott, öreg. A kopást kopásjelző mutatja és egyébként jogszabály is szabályozza. 75 centiméternél kisebb átmérőjű abroncs esetében 1,6 milliméter a határ, ettől nagyobb esetében 3 milliméter. Ez azt jelenti, hogy ha az adott abroncs futófelülete elérte a kopásjelző síkját, akkor le kell cserélni. Kopásjelzőt minden abroncson találunk, van, amelyiken olyat, ami nem csak a teljes kopás állapotát mutatja, hanem folyamatában is láthatjuk, hogy hol állunk futásteljesítményben.

Szempontok a választásnál – nyári gumik 195 65 R15 méretben

Az ár és a minőség a két legfontosabb szempont. Sokan a prémium kategóriákra esküsznek, hisz ezek nyújtják a legnagyobb biztonságot, ezek rendelkeznek a legnagyobb futásteljesítménnyel, és általában üzemanyag-fogyasztás szempontjából is ideális választást jelentenek. Az ilyen abroncsok végeznek általában az élen a különböző teszteken is. De nem mindig, van, hogy egy-egy középkategóriás abroncs is feltűnik az élmezőnyben.

A 195 65 R15 méretben kapható gumik között is sok a kiváló minőségű abroncs. Ilyen a Continental Premium Contact 6 nyári gumi is, ami kiválóan fékezhető a nedves úton és a száraz utakon is jól teljesít, köszönhetően új, szintetikus szilika vegyületének. Kopásálló polimerek és merev blokkok gondoskodnak arról, hogy az abroncs tartós legyen. A vállrész kialakítása és az aszimmetrikus futófelület gondoskodik továbbá arról, hogy az abroncs precízen irányítható legyen a kanyarokban, hirtelen irányváltoztatásokkor is, nagy sebességnél is. Ideális tehát  mindenkinek, aki szeretné biztonságban tudni magát és élvezni a nyári vezetés élményeit.

A Bridgestone Turanza T005 is rendszeresen az élmezőnyben szerepel a teszteken, ami nem véletlen, hisz ennek az abroncsnak is kiváló tulajdonságai vannak. Optimalizált futófelületi mintázatának köszönhetően jól tapad a nedves úton, és védi az autót a vízen felúszás ellen is. Ennek nem csak télen van kockázata, amikor olvad a hó, és nagy a víz, sok a latyak, hanem nyáron is, a nagy esőzések alkalmával. Ilyenkor akkora mennyiségű víz van az úttesten, hogy az abroncs elveszítheti a kapcsolatot az útfelülettel, így az autó irányíthatatlanná válhat. Ez a vízrecsúszás, azaz az aquaplaning. Fontos, hogy az abroncs kezelje ezt a helyzetet, a Turanza T005 pedig ilyen nyári gumi, gyors és hatékony a vízkivezetésben.

A Goodyear EfficientGrip Performance, a Performance 2 és a Performance + egyaránt jó választás azoknak, akik számára fontos a magas futásteljesítmény, a kedvező fékezési mutatók száraz és nedves úton egyaránt. A rugalmas futófelület gondoskodik a még jobb tapadásról, a fékezéskor az abroncs nagyobb felületen érintkezik az úttal, így növelve a tapadást. Egyenletesen kopik, ami hozzájárul a hosszú élettartamához. Ideális választás ez is, de bármelyik prémium gyártó termékét megnézzük, mindenhol jó abroncsokat találunk, csakúgy, mint a középkategóriában. A lényeg, hogy amikor egy webáruházba látogatunk, pontosan adjuk meg a méretet (szélesség, magasság, átmérő), mert az autó gyártója által megadott mérettől nem szabad eltérni. Ez esetünkben így néz ki, ha elkezdünk keresni: nyári gumi 195 65 R15.