Süti beállítások

Nyaralás előtt mit célszerű átnézni az autón?

2024/01/30
Hasznos információk
A tulajdonképpeni nyaralási szezon talán akkor veszi kezdetét...

A tulajdonképpeni nyaralási szezon talán akkor veszi kezdetét, amikor is a iskolai tanév is befejeződik, innentől kezdik meg a nyaralást a családok akár autóval, akár anélkül. Most vegyük azt sorra, hogy mit érdemes átnézni még az előtt, hogy az autónkkal családostól nyaralni indulnánk.

Az útvonal alapos megtervezésén kívül az autó megfelelő felkészítése is figyelmet érdemel. Elsőként ellenőrizzük le a motorolaj szintjét, és ha kell töltsünk utána a megfelelő minőségű kenőanyagból. Amennyiben több ezer kilométeres nyaralást tervezünk, a motorolaj szintjét útközben is ellenőriznünk kell majd, és az esetleges utántöltéshez vigyünk magunkkal a megfelelő minőségű olajból legalább egy liternyit, még akkor is, ha az autónk egyébként nem hajlamos a olajfogyasztásra. Ezen kívül természetesen az összes többi létfontosságú folyadékot is ellenőrizni kell. Kezdjük a fékfolyadékkal, melyet kétévente kötelező lecserélni, és ha már csak egy két hónap van a két év leteltéhez, inkább cseréltessük le, nehogy pont utazás közben a kánikulai melegben forrjon fel ezzel elrontva a nyaralásunkat.
A hűtőfolyadéknak nyáron elegendő a szintjét megtekinteni, de utántöltéshez soha ne használjunk csapvizet, mert az könnyen korróziót okozhat. Amennyiben a fentebb említett folyadékokkal minden rendben van, komoly baj csak akkor történhet, ha a fékekkel, vagy az abroncsokkal történik valami.

Még csak véletlenül se induljunk útnak téli gumival, de a négyévszakos gumiabroncsok használata is csak korlátozottan javasolható. Szintúgy az öt évnél idősebb nyári gumik is erősen lecsökkent tapadási jellemzőkkel bírnak, érdemes tehát megfontolni még a nyaralás előtti cseréjüket.

A légkondicionálóval kapcsolatban akár egy tisztítást is érdemes lehet megejteni, a pollenszűrő cseréjével egyetemben, valamint a hűtőbordákat is megtisztíthatjuk, de kerüljük el a gőzborotva használatát.
A már a legtöbb autóban zselés akkumulátorokat használnak, ezek három év után legtöbb esetben felmondják a szolgálatot, ha ennyi idős a akksink, indulás előtt inkább cseréltessük ki, minthogy a nyaralás közben nem induló autóval kelljen szembesülnünk. Ettől függetlenül egy bikakábel nem baj, ha van az autóban.
Jó ötlet még egy assistance szolgáltatás megrendelése is, nem olyan nagy összeg, és bármilyen műszaki probléma esetén többszörösen megtérül az ára.
A gumiabroncsokkal és a pótkerékkel kapcsolatban fontos azok nyomásának ellenőrzése, és ha az autót alaposan megterheltük, akkor a gyár által javasolt értékre szükséges emelni a gumiabroncsokban található levegő nyomását.

Említhető még a pótkulcs fontossága, vagy az összes izzó ellenőrzése, illetőleg a hiányos izzókészlet pótlása is. A terhelésnek megfelelően nemcsak a guminyomást kell változtatnunk, hanem a fényszórók magasságszabályzóját is után kell állítanunk., ezt utazás közben is tartsuk észben.
Az utazás során érdemes arra is figyelmet fordítani, hogy ne engedjük a benzinszintet túlzottan lecsökkenni, kerülhetünk dugóba, vagy esetleg kerülőútra kényszerülünk, akkor szükség lehet az elegendő mennyiségű üzemanyagra.

Forrás: http://www.autonavigator.hu/