Süti beállítások

Nokian WR A4: egy téli gumi, aminek valóban nem akadály a tél!

2024/01/30
Gumiabroncs hírek
A téli gumi tesztek során évről-évre bebizonyosodik, hogy hiá...
A téli gumi tesztek során évről-évre bebizonyosodik, hogy hiába van óriási kínálat a leghidegebb időszakra szánt abroncsokból, összességében azonban kijelenthetjük, hogy nincs olyan, hogy tökéletes.
Vannak jók, rosszabbak és persze nagyon rosszak is, de makulátlan eredményt egyelőre még egyetlen gyártónak sem sikerült elérnie. Most azonban úgy tűnik, hogy a finn Nokian – akik többek között a téli gumi feltalálóiként is büszkélkedhetnek – nemrégiben megközelítette ezt az eredményt, lévén négy teljes évet felölelő fejlesztés után megalkották a Nokian WR A4 téli gumit, amely egy igazán sportos és kiemelkedően jó teljesítményt garantáló abroncsként vonulhat be a történelembe.
 

Az eddigi legjobb téli gumi

 
Habár a Nokian szokás szerint ezúttal sem sokkolt minket hangzatos kijelentésekkel, de megtették ezt helyettük az első tesztelők, akik a valaha készült legjobb téli gumiként definiálták a WR A4-est.
 
Ezt elsődlegesen minden eddiginél különlegesebb és aprólékosabb futófelületi mintázata mellett sajátos struktúrájának és még különlegesebb gumikeverékének köszönheti a termék, amelyet a finn gyártó egyrészt autentikus körülmények között tesztelt, másrészt a megalkotást több mint ezerórányi számítógépes modellezést előzte meg, méghozzá különféle laboratóriumi tesztek és a legváltozatosabb körülmények közötti hiteles vizsgálatok mellett.
 
A Nokian WR A4-et ennek megfelelően a Nokian saját, a belsősök által csak fehér pokol néven emlegetett vizsgaközpontjában tesztelték a biztonsági tulajdonságok javításának érdekében, így a gumit kifejezetten sarkvidéki eredetű körülményekhez állították be, aminek hála valódi hóban, latyakban és jégen tudták ellenőrizni a gumit, hogy a vizsgálatok során kapott eredmények felhasználásával tudják fejleszteni a terméket.
 
A WR A4 egyébiránt aszimmetrikus futófelületi mintázattal rendelkezik, amivel a gumi nagyon pontosan irányítható száraz és latyakos úton egyaránt. Mindehhez egy nagyon merev külső váll isi csatlakozik, méghozzá a középtájon elhelyezkedő sűrű lamellák társaságában. Ezek kapcsán különlegesség a belső vállakon elhelyezkedő, úgynevezett zóna-optimalizált lamella-réteg, amelyek nem csak kényelmet, hanem korábban még soha nem tapasztalt biztonságot is garantálnak.
 
Mindezt egy rendkívül precízen optimalizált barázda-struktúra egészíti ki vadonatúj innovációk, valamint rendkívül csendes, ezáltal komfortos működés társaságában.
 

A legújabb technológiákról

 
Nokian WR A4 téli gumiA Nokian WR A4 téli gumi pozitívumai kapcsán kiemelendő a fejlett téli tapadás száraz, illetve nedves, jeges vagy havas útszakaszokon, méghozzá a kényelem mellett stabilitás és kiegyensúlyozott teljesítmény társaságában.
 
A gyártó ezt a sok pozitívumot elsődlegesen annak köszönheti, hogy két új technológiát is alkalmazott az eddigiek továbbfejlesztése mellett. Ezek közül az egyik a Coanda technológia, amely a belső vállakon alkalmazott blokkosított barázdákra utal. Ezek képesek arra, hogy lényegesen gyorsabban távozásra bírják a vizet a hosszanti rovátkákból, így szinte páratlan teljesítmény csikarható ki az abroncsból a nedves tapadás tekintetében.
 
A másik ilyen újdonság az úgynevezett százlábú lamellák alkalmazása, amelyek 3D-s kialakításukkal a legkülönfélébb elfordulási szögekben is képesek maximális érintkezést, ezáltal tapadást biztosítani, amivel havas és latyakos útszakaszokon egyaránt jobb tapadás és irányítás vár ránk, az egyéb tulajdonságokról nem is beszélve.