Süti beállítások

Nokian Line: a nyári gumi, ami nedves úton is maximális teljesítményt nyújt

2024/01/30
Gumiabroncs hírek
A Finn Nokian a múltban leginkább téli ab...
A Finn Nokian a múltban leginkább téli abroncsaival hívta fel magára a figyelmet, ami nem meglepő annak függvényében, hogy a gyártó alkotta meg évekkel ezelőtt az első ilyen specifikus gumit, miközben finn mivoltukból kifolyólag ők voltak az első olyan cég, akik autentikus körülmények között tudtak tesztelni ilyen abroncsokat. 

Az utóbbi években azonban a Nokian már egyre erőteljesebb jelenlétet produkált a nyári gumik piacán is, ezáltal szinte évente rukkolnak elő újításaikkal, amelyek a prémium kategóriás termékekkel is nagyszerűen felveszik a versenyt. Tökéletes példa erre legújabb termékük, a Nokian Line nyári gumi is!
 

Nedves úton is maximális teljesítménnyel

 
A Nokian Line nyári gumi legnagyobb érdekessége abban rejlik, hogy a teszteredmények alapján példaértékű tulajdonságokkal rendelkezik nedves útszakaszokon is, ezáltal a nagy nyári meleg mellett a legnagyobb záporok és zivatarok idején is képes megtartani maximális teljesítményét. Egyik nagy újdonságának tekinthetők a kör alakú bemélyedések, amelyek a fő mintázati barázdák falain kerültek elhelyezésre. Ezt a különleges újdonságot a gyártó a Silent Groove dizájnnak nevezte el, és bár a tapadást nem befolyásolja jelentősen, a zajcsökkentés tekintetében viszont kimagasló eredmények születtek ezen a téren. A bemélyedések ugyanis képesek szabályozni a légáramlást, miközben eltávolítják a zajhullámokat, amelyeket a keresztirányú barázdák idéznek elő a többi gumiabroncs esetében. A dizájn tehát csökkenti a légellenállást, miközben képes hűteni az abroncs felszínét is, amivel pedig a kopás mértéke is minimalizálható.
                                  
A nyári gumi újdonságának tekinthetők még az X-Block lamellák, amelyeknek köszönhetően a Nokian Line sokkal stabilabb vezetést garantál, méghozzá kisebb gördülési ellenállás társaságában. Képes tovább hatékonyan megelőzni az aquaplaning jelenséget, ami annak köszönhető, hogy a lamellák a középső barázdán kétféle módon tudnak működni. Ebből kifolyólag a külső vállhoz közeli lamellák képesek biztosítani a stabilabb úttartást azáltal, hogy összekötődnek a barázdával. Az erősen tagolt lamellák a belső vállrész mellett pedig az úttesttel való kapcsolatot biztosítják a gördülési ellenállás és a zajszint csökkentése mellett. Miután a lamellák szöge és a barázdák mérete gondos mérnöki munka által lett optimalizálva, ezért nedves útfelületen ezek a lamellák képesek duplán kifejteni hatásukat, hiszen egyrészt tárolják a vizet, másrészt pedig segítenek is a vizet a barázdákba juttatni, mindezt a nagyobb tapadás érdekében.
 

Tökéletes társa a nagy teljesítményű autóknak is

 
A Nokian Line nyári gumit a finn gyártó előszeretettel ajánlja nagyobb teljesítményű autók számára is, hiszen az abroncs képes nagy sebesség mellett is precíz úttartásra, valamint pontos vezethetőségre. A vizes tapadást elősegítendő, a gyártó beépített egy olyan túlfolyást elősegítő mintázati árkot (ez a Stop Grooves), ami képes maximalizálni az aquaplaning elleni védelmet.
 
A Nokian Line esetében új futófelületi anyagkeveréket is alkalmaztak a mérnökök, amihez egy újgenerációs molekulaláncot álmodtak meg, így képes a nyári gumi még nagyobb hőmérsékleti ingadozás mellett is kiemelkedő teljesítményre a megbízhatóság, valamint természetesen a kisebb kopás mellett. Érdekesség, hogy a Nokian ezúttal is nagy gondot fordított arra, hogy csak és kizárólag tisztított, nem mérgező vagy rákkeltő vegyi anyagokból alkossa meg abroncsait, aminek köszönhetően a végeredmény egy igazi zöld nyári gumi lett.