Süti beállítások

Néhány fontos elintéznivaló a téli gumi szezon előtt

2024/01/30
Hasznos információk
A balesetek kapcsán az egyik legfontosabb d...
A balesetek kapcsán az egyik legfontosabb dolog a megelőzés, ami főleg igaz a téli gumi szezonra, hiszen télen sokkal csúszósabbá válnak az utak, és amennyiben tartósan 7 fok alá süllyedt a hőmérséklet, érdemes már nekilátni a készülődésnek, hiszen vannak olyan elintéznivalók ilyenkor, amelyek biztonságunk érdekében elengedhetetlenül fontosak. Hogy melyek ezek?
 

1. A téli gumi

 
A téli gumi minden esetben a legfontosabb dolog, amiről a szezon előtt gondoskodnunk kell ! Az ilyen abroncsok ugyanis nem csak speciális szerkezettel és profillal rendelkeznek, hanem a gyártás során olyan gumikeverékből készülnek, amelyek sokkal rugalmasabbak, mint a nyári gumik.

Ez annyit jelent, hogy a hideg időben is megmaradnak puhának, így nem keményednek fel, és nem, veszítik el tapadásukat. Érdemes egyébiránt a téli gumit nem feltétlenül alumínium felnire, hanem acél felnire szerelni, azok ugyanis sokkal jobban bírják a téli utakra jellemző extrém körülményeket, legyen szó akár egy a hó által eltakart kátyú, akár az ilyenkor jellemző koszos, sós, maró hatású nyálkás réteg, ami könnyedén károsítja az alumínium felniket.
 

2. Az akkumulátor

 
Az akkumulátor egyik legnagyobb ellensége a tél, azon belül is a nagy hideg. Noha az újabb akkuk akár a mínusz 40-50 Celsius fokot is elviselik, azonban a használt darabok, valamint a kisebbek a tartós fagyban, illetve ritkább indítások során könnyedén megadhatják magukat. Ezért ha túl régi az akkumulátor, érdemes még szezon előtt cserélni!
 

3. Fagyálló

 
A téli fagy sok autós életét megkeseríti, de ha nem gondoskodunk arról, hogy autónkban lecseréljük az ablakmosót, illetve a hűtővizet fagyállóra, még több kellemetlenségre is számíthatunk. Ha autónkat nem garázsban tartjuk, és szimpla desztillált vizet hagyunk a motorban, az a nagy mínuszok hatására akár olyan maradandó károsodást is okozhat a motorban, amitől az javíthatatlanná válik.
 

4. Ablaktörlő

 
A fagy és a sok csapadék hatására ablaktörlőnk könnyedén odafagyhat a szélvédőhöz. Ha erre nem figyelünk oda, könnyedén tönkretehetjük lapátjainkat. Ennek kisebb az esélye, ha a téli szezon előtt, a téli gumival együtt lecseréljük az ablaktörlőket, és úgynevezett eltömődés elleni védelemmel ellátott darabokat szerelünk fel,a melyek jobban állják a fagyos időt.
 

5. A túlélőcsomag

 
Még a legtapasztaltabb sofőrök számára is gondot okozhatnak a havas-jeges útszakaszok a téli szezonban, éppen ezért főleg a nagyobb utak esetében feltétlenül készítsünk össze egy olyan csomagot az autóban, ami akár életmentő is lehet olyan esetekben, ha például elakadnánk és akár egy egész éjszakát is a hidegben kell rostokolnunk.

Legyen ezért nálunk mindig plusz egy pokróc, egy elemlámpa, egy kesztyű, egy autós mobiltöltő, egy üveg ásványvíz, energiaszelet, vontatókötél, és minden alapvető szerszám, hogy a kisebb hibákat a helyszínen orvosolni tudjuk. Ezek nélkül nagy havazás idején, hosszabb útra kockázatos lehet elindulni !