Süti beállítások

Négy érv, hogy inkább prémium téli gumit válassz

2024/01/30
Hasznos információk
Sajnálatotos helyzet, de mégis igaz ...
Sajnálatotos helyzet, de mégis igaz mind a mai napig, hogy aki téli gumi vásárlására adja a fejét, az elsőként nem a biztonságot tekinti fő szempontnak a választásban, hanem azt, hogy milyen árkategóriát képvisel az adott abroncs. 
Noha már az olcsóbb kategóriákban is rengeteg nagyszerű teljesítményű téli gumi található, azonban szinte egyetlen olyan sincs, ami a jelenlegi tesztek követelményeihez mérten minden tekintetben tökéletesen megfelelne a biztonsági előírásoknak.

Fontos, hogy mindez nem jelenti azt, hogy az olcsóbb árkategóriás téli gumik rosszak lennének, esetleg nem tennék lehetővé a biztonságos közlekedést, mindössze azt, hogy vannak jobb tulajdonságú abroncsok is a piacon, valamint az aktuális tesztek követelményeihez képest ezek a régebbi konstrukciók már nem felelnek meg annyira, mint az újabb technológiákon alapuló változatok.

Az olcsóbb és alacsonyabb kategóriás téli gumikra ugyanis az a jellemző, hogy régebbi technológiákon alapulnak, míg a drágább, prémium kategóriás abroncsok rendszerint a legújabb fejlesztésű gumikeverékekből és fejlesztésekből származnak.

Ha azonban megtehetjük, vegyük figyelembe a négy legismertebb és legelfogadottabb érvet azzal kapcsolatban, hogy miért is válasszunk inkább prémium kategóriás gumiabroncsot gépjárművünkre az olcsóbb változatok helyett. Íme a négy fontos érv:
 

1. Jelentősen csökkenő fékút!

 
A prémium gumiabroncsok – nem csak a téli, hanem a nyári változatok esetében is igaz –, a különleges gumikeveréknek köszönhetően sokkal kisebb fékutat biztosítanak gépjárművünk számára ugyanolyan sebességgel és útviszonyok között, mint egy olcsóbb kategóriás abroncs.

Ezáltal tehát az autóval sokkal előbb meg tudunk állni a prémium kategóriás gumival, mint ha egy alsó kategóriás abroncsot használunk. Ennek főleg vészfékezéskor, avagy valamilyen balesetveszélyes helyzetben életmentő jelentősége is lehet!
 

2. Sokkal jobb tapadás és kezelhetőség

 
A prémium kategóriás téli gumik a legújabb fejlesztésű gumikeveréknek, a fejlettebb gyártási és tesztelési folyamatoknak, valamint az innovatív fejlesztéseken alapuló profilnak köszönhetően lényegesen jobb tapadással rendelkeznek, mint olcsóbb társaik.

Ez ráadásul nem csak száraz útviszonyok esetében igaz, hanem havas, nedves vagy éppen jeges útfelületekre is.
 

3. Kevesebb üzemanyag fogyasztás

 
A prémium kategóriás téli gumik a fejlesztéseknek köszönhetően egyre jobb és jobb gördülési ellenállással rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy ugyanannyi üzemanyag elégetésével sokkal jobban gurulnak az úton, gördülékenyebben haladnak, mintha autónkra olcsóbb kategóriás abroncsokat szereltünk volna.
 

4. Magasabb futásteljesítménnyel is számolhatunk

 
Sokan azért vásárolnak alacsonyabb kategóriás téli gumit, mert olcsóbbak! Azzal azonban nem számolnak, hogy ezek gyorsabban is kophatnak, mint prémium kategóriás társaik, amelyek akár egy szezonnal is tovább bírhatják, így a korábban kiadott több pénzt ezzel hosszú távon könnyedén visszahozhatják, vagyis az árbeli különbség közvetetten eltűnik.