Süti beállítások

Négy egyszerű tipp, amivel megóvhatod a nyári gumikat a sérülésektől

2024/01/30
Hasznos információk
Egy nyári gumi kapcsán az emberek többségének a legutolsó...
Egy nyári gumi kapcsán az emberek többségének a legutolsó gondolata, hogy az abroncs talán megsérülhet.
Azt nyilván mindenki tudja, hogy létezik defekt, annak pedig vannak különféle fokozatai, ugyanakkor az nem keletkezik csak úgy, azt mindig megelőzi valamilyen sérülés, amelyektől meg kell óvnunk abroncsainkat annak érdekében, hogy hosszabb távon is hasznos, megbízható társaink maradhassanak.
 
Az abroncssérülések kapcsán érdemes tudni, hogy azon túl, hogy mindig nagyon rosszkor jönnek, illetve rendkívül macerás az elhárításuk, általánosságban mindegyik elkerülhető lett volna kisebb vagy nagyobb előzetes körültekintéssel. Nyilván vannak helyzetek, amikor anyaghibából vagy más problémából fakad a nyári gumi sérülése – például vandalizmusból, vagy balesetből –, de a legtöbb esetben általában inkább a megfelelő körültekintés hiánya áll a háttérben.

Amennyiben szeretnénk elkerülni a jövőben azt a sok kellemetlenséget, ami egy esetleges abroncssérülésből fakadhat, akkor érdemes betartanunk az alábbi hasznos tanácsokat:
 

Vezessünk biztonságos, megfontolt tempóval!

 
Nagyon sokan hajlamosak megfeledkezni arról, hogy a legtöbb prémium kategóriás gumiabroncs sem arra lett kitalálva, hogy autóversenyzőt játszunk vele a közutakon. Ez alapból törvényellenes és helytelen cselekedet, ugyanakkor abroncsainknak is nagyon sokat árt, hiszen amennyiben túl tempósan vezetünk, mondhatni kiegyensúlyozatlanul – ezáltal gyakran és hirtelen fékezünk, illetve gyorsítunk – akkor azzal a kelleténél sokkal jobban igénybe vesszük a gumiabroncsokat.

Ez nem csak a nyári gumi gyorsabb kopását eredményezheti majd, hanem olyan problémákat is előbb előidézhet, mint például a szálszakadás.
 

Kerüld el a kátyúkat és az egyéb úthibákat!

 
Noha vannak olyan helyzetek az utakon, amikor az úthibák kikerülése egyenlő a lehetetlennel, azonban ha tudunk, érdemes odafigyelnünk arra, hogy elkerüljük például a nagyobb kátyúkat, úthibákat, és még inkább a padkákat, valamint az úton lévő törmelékeket.

Olyan ez, mintha menet közben a cipőnket félve mindig a lábunk elé néznénk, csak ezúttal nem cipőnk a lényeg, hanem autónk abroncsai, amelyek rendkívül érzékenyen reagálhatnak az efféle útproblémákra. Nyilván vannak olyan helyek és útszakaszok, amikor lehetetlen kikerülni az összes akadályt, ilyen esetben a legjobb, amit tehetünk, ha biztonságos tempóra lassítunk, ezzel ugyanis csökkentjük az egyenetlenségekből fakadó problémákat. Egy nagyobb kátyú ugyanis akár durrdefekthez is vezethet!
 

Soha ne terheljük túl az abroncsokat!

 
Minden egyes nyári gumi rendelkezik súlykorláttal, úgynevezett terhelési index-szel, amelynek a kódját megtalálhatjuk az adott gumiabroncson. Ez azért is érdemes elkerülni, mert egy túlterhelt gumiabroncs – pláne alacsony nyomás mellett üzemeltetve – sokkal könnyebben hibásodik meg és lyukad ki vagy kopik el olyan mértékben, hogy abból kifolyólag akár balesetveszélyessé is válik.

Éppen emiatt mindig ügyeljünk arra, hogy az autóban soha, végszükség esetén is csak ritkán és rövid távon lépjük túl a terhelési limitet.
 

Ügyelj a guminyomásra is!

 
Alighanem a legfontosabb és leghasznosabb tanács, hogy mindig figyeljünk oda nyári gumink épsége érdekében a megfelelő guminyomásra, hiszen egy abroncs élettartamát csak úgy tudjuk a legoptimálisabban szinten tartani, ha megfelelő nyomáson üzemeltetjük.

Sem a túl nagy, sem a túl alacsony abroncsnyomás nem tesz jót, és bár minimális eltérés belefér, összességében mindig ügyeljünk a megfelelő szint elérésére.