Süti beállítások

Nagy nyári gumi választó

2024/01/30
Hasznos információk
Kíváncsiak voltunk, mennyire magabiztosak az autótulajdonosok, ha gumicser&e...
Kíváncsiak voltunk, mennyire magabiztosak az autótulajdonosok, ha gumicseréről van szó! Ezért vevőink között elkészítettünk egy átfogó felmérést, amelyből kiderül, tudják-e meddig használható a meglévő abroncs, mi az a kátyúgarancia, illetve mit jelentenek valójában a címke-adatok? Az eredmények sok helyen megdöbbentőek, ráadásul kiderül, hogy egyáltalán nem biztos, hogy a férfiak sokkal jobban ismerik a saját autójukat, mint a hölgyek.

Létezik-e legjobb nyári gumiabroncs?

Felmérésünk alapján a felhasználók legtöbbször arra kíváncsiak, hogy a különböző kategóriákon belül melyik gyártó gumija a jobb.

A férfiak jobban tisztában vannak a kategóriákkal (alsó-közép-prémium), a nők viszont inkább hallgatnak a szakértők véleményére. Amelyet nagyon okosan tesznek, hiszen még a jobb márkáknál is változik évente a minőség. Tavaly például az egyik nemzetközileg is elismert gyártó közepesen teljesített az ADAC tesztjén, aztán idén megint élre állt. Az aktuális helyzetet jellemzően a szakértők ismerik a legjobban.


Számít-e a nyári gumi kora?

Érdekes, hogy míg valójában a kor nem lényeges kérdés a gumik esetében, mégis a férfi vásárlók fele, a női vásárlók egyharmada szinte egyből a gyártási időre kíváncsi. Miért nem fontos a kor? A gumiabroncsok esetében a futott kilométer a meghatározó.

Évi 20-30 ezer kilométer mellett az abroncs minden bizonnyal előbb elkopik, minthogy elöregedne.
Abban a kérdésben viszont a nők és a férfiak is egyöntetűen tanácstalanok, hogy meddig párosítható az új gumi a régiekkel. Gyakran előfordul, hogy csak egyetlen abroncs szorul cserére, viszont ilyenkor is a futott kilométer határozza meg, hogy önmagában cserélhető-e az adott gumi.

A tapasztalat azt mutatja, hogy ha már 20-30 ezer km van egy abroncsban, hiába tűnik ránézésre jónak, a méréskor kiderül, hogy az új és a régi gumi átmérője között akár 1 cm eltérés is lehet! Ilyenkor már biztosan nem párosíthatóak az abroncsok, tehát szükségessé válik a teljes csere!


Ritkán használom a téligumit nem kell nekem nyári

Kiderült, hogy számtalan esetben – jellemzően a férfiak – gondolják azt, hogy ha fenn hagyják a téli gumit, vagy ha négyévszakos gumit választanak, azzal megspórolják a nyári gumizást. Pedig a téli gumi anyaga nem alkalmas a forró aszfalton való közlekedésre, ráadásul a felülete megég, így nem tudja ellátni téli funkcióit sem.


A méret a lényeg?

Minden 10. vásárlóra igaz, hogy rossz méretű abroncsot rendel. Ennek a két legjellemzőbb oka a félreolvasás, valamint, hogy a vevő nem ismeri pontosan a váltóméreteket (téli-nyári abroncsok). Ebben a kérdésben egyre többen kérnek segítséget, de még így is előfordul, hogy nem a megfelelő méretre kerül a választás. Érdekesség, hogy a váltóméretek esetében – ellentétben sok más kérdéssel – a férfiak jobban elfogadják a szakértők segítségét.
A nyári gumi mintákat ezúttal a férfiak veszik komolyan

Bármilyen furcsa, a minták tekintetében inkább a férfiak azok, akik akkor is kötik az ebet a karóhoz, ha a szakember éppen mást javasolna; a hölgyeket ezzel szemben kevésbé érdekli a minta, ők inkább a lehetőségekhez képest elérhető legjobb ár-érték arányra törekszenek.


Mit mutat a nyári gumi címke?

Azzal bizonyára nem mondunk újat, hogy az abroncsválasztásban is az ár-érték arány a meghatározó tényező. Az abroncsokról azok címkéje számtalan hasznos információt közöl, viszont bonyolultsága miatt a címke-olvasás önálló tudományággá fejlődhetne.

Kiderült ugyanis, hogy a választásnál mind a nők, mind a férfiak komolyan veszik a címkén található adatokat, viszont valójában nem tudják, mit jelentenek az egyes fogalmak, például mi alapján kap egy abroncs nedves tapadás besorolást. Emiatt gyakran döntenek az olcsóbb és a drágább gumi között pusztán az alapján, hogy a címke szerint mindkettő azonos tapadási besorolást kapott, pedig a két abroncs minősége ettől még nagyon eltérő lehet.


Fontos-e a defekttűrés és tudjuk-e mi az a kátyúgarancia?

A defekttűrő abroncsokat sok férfi keresi, azonban nem minden esetben tudják, hogy ez a típus nem szerelhető bármilyen autóra. Jellemzően a nagyobb, drágák autókon található meg, de mindenesetre csak olyan járművön, amely rendelkezik levegőnyomás ellenőrző rendszerrel! A nők jellemzően kevésbé hallottak még a defekttűrő abroncsról és gyakori, hogy nem tudják, ilyen abroncs van az autójukra szerelve.

Bár a kátyúgarancia a fontosabb kérdések közé tartozik, sem a hölgyek, sem az urak nem tudják, hogyan működik valójában. A kátyúgarancia minden esetben a 4 megvásárolt abroncsból 1 db gumira érvényes, arra viszont teljes körben.
A nyárigumi mellett mekkora költségre lehet számítani?

Mindenki szeretne jó vásárt csinálni, így érthető, hogy a vevők második leggyakoribb kérdése, hogy mennyibe fog kerülni a szerelés. Jogos a kérdés, hiszen a piacon cégenként nagy eltérések lehetnek. A szerelés költségét ugyanis több tényező is befolyásolhatja, és értelemszerűen változik az ár, ha nemcsak autógumit akarunk cserélni, de felnit is. Egyes helyeken az alufelniket és az acélfelniket mérettől függetlenül ugyanazon az áron szerelik, máshol ezeknek a díja eltérő lehet egymástól. Azt fontos megjegyezni, hogy nem érdemes ingyenes szerelésre vagy ingyenes házhozszállításra számítani, ha az abroncsokat már amúgy is nagyon alacsony áron kínálják. Ha mégis ilyennel találkozunk, kezdjünk el gyanakodni!


A nyári gumicsere és a türelem kapcsolata

Fény derült néhány további érdekes dologra is. Például, hogy mennyire vagyunk türelmesek, ha gumiabroncsról van szó. A felmérés alapján úgy tűnik, nem nagyon, főleg a férfiak. Sokan szeretnék, ha az átlagostól eltérő abroncsuk már másnap és a legközelebbi műhelyben átvehető lenne. Pedig a megrendelt gumik általában 2-3 nap alatt érkeznek meg a műhelybe vagy a megadott címre, de ha a kiválasztott típus éppen nincsen raktáron, ez az idő pár nappal hosszabbá válhat. Mivel a webáruház a gyártók készletére támaszkodik, így előfordulhat – főleg az általánostól eltérő méretek esetében -, hogy a vevő által megrendelt abroncs nem található raktáron, ebben az esetben 4-5 napos szállítási idő érdemes számolni! Emellett a vevőknek sokszor azt a legnehezebb elfogadniuk, hogy a forgalmazó nem mindenhova tudja leszállítani a gumikat.


Tudjuk-e hogyan működik a garancia?

Kiderült az is, hogy az abroncsok garanciájával kapcsolatban sok a téves elképzelést. Számtalan vita születik a garancia eltérő felfogása kapcsán, ezért érdemes itt is tisztába tenni pár dolgot. Jobb tudni, mint megijedni.

A legfontosabb tudnivaló ezzel kapcsolatban, hogy a jótállást nem a gumis, hanem a gyártó biztosítja. Érdekesség, hogy a felmérés szerint, mind a férfiak, mind a nők ennek ellenkezőjéről vannak meggyőződve. Ez annyiban jelenthet kényelmetlenséget, hogy a garanciát a gyártó szervizeiben kell érvényesíteni; a gumis legfeljebb a szerelésre ad garanciát.
A felmérés alapján látható tehát, hogy a gumiabroncsok kérdése sokaknak tűnik nehéz talánynak. Egy dolgot biztosan javasolhatunk, hogy gumivásárláskor az alábbi három dologra mindenképpen érdemes figyelni:
- tudni milyen méretű nyári, illetve téli gumi szerelhető az autónkra,
- hány kilométer van az abroncsainkban,
- illetve érdemes hallgatni a szakértőkre is, akár több szakértő véleményt is meghallgatni!