Süti beállítások

Műszaki vizsga: hol, hogyan zajlik, mi történik, ha sikertelenül zárul?

2024/01/30
Hasznos információk


 

                A műszaki vizsga nem újdonság senkinek, aki volán mögött ül. Megkerülhetetlen, dologról van szó, hiszen a járművek forgalomba helyezése, csakúgy mint a forgalomban tartása konkrét műszaki feltételekhez van kötve. Ezeket a feltételeket a  6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet szabályozza. A műszaki vizsgálat lényege, hogy megbizonyosodjunk róla: a jármű rendeltetés szerint működik, nem jelent veszélyt a sofőrre és közlekedés többi résztvevőjére, továbbá a környezetre.

Ennek érdekében a szakemberek megnézik, hogy betartottuk-e az üzemeltetési feltételeket, ellenőrzik a jármű környezetvédelmi tulajdonságait, a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás meglétét. Szemrevételezik továbbá a járműazonosítót és a kilométerszámlálót is. A közlekedési hatóság rendelkezik egy elektronikus rendszerrel, melyben megtörténik az eredmények rögzítése. Amennyiben a kocsink megfelelt minden kritériumnak, kiállítanak egy műszaki vizsgálati bizonyítványt, ami tanúsítja, hogy megfelelő a jármű. Miután ez megtörtént, a forgalmi engedélybe is bejegyzik az új érvényességi időt. Bár felsorolva úgy tűnik, hogy ez egy hosszú folyamat, a teljes vizsgálat általában nem tesz ki többet egy-másfél óránál. Amennyiben mindent rendben találnak, ezzel le is zárul a vizsga és egy ideig nem kell aggódnunk miatta.

 

A sikertelen műszaki vizsga következményei 

            Amint a „vizsga” szó elhangzik szinte mindenkinek ugyanaz a reakciója: mi történik, ha nem sikerül? Bár itt nem rólunk, hanem az autónkról van szó, hasonló gondolat merülhet fel mindenkiben, aki nincs tisztában a következményekkel. Amennyiben hibára bukkannak, azt három kategória egyikébe sorolják. Ezek a következők: kisebb hiba, komolyabb hiba, veszélyes hiba. Kisebb hiba esetén a talált problémák helyrehozása után „megfelelt” minősítést kapunk, nem szükséges újabb vizsgálat. Amennyiben a talált hiba súlyos, a jármű „nem felelt meg” kategóriába esik. Ekkor két hónap múlva meg kell ismételni a vizsgálatot. Azonban, ha az autónk a legrosszabb minősítést (veszélyes hiba) kapja, a forgalmi engedély minden haladék nélkül érvénytelenítésre kerül – erről természetesen a hatóságot is értesítik.

 

Ha biztosra akarunk menni a műszaki vizsgán

            Sokan nem tudják, de amennyiben nem akarjuk, hogy kellemetlen meglepetésre derüljön fény a vizsgálaton, van egy biztos alternatíva. Természetesen ez az opció némi felárral jár, ugyanakkor sok kellemetlenségtől kímélhet meg minket. Az állomások többségén ugyanis lehetőségünk van úgynevezett előzetes vizsgálatra, mely teljes mértékben kockázat nélküli. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a műszaki vizsgához hasonlóan átnézik a járművet, de a talált hibák nem kerülnek a bizonyítványba. Így a tulajdonosnak van lehetősége kijavíttatani a hibákat, amik miatt egy „éles” vizsgálaton megbukna az autó. Az előzetes vizsga természetesen nem helyettesíti a hivatalos műszaki vizsgát, csupán arra jó, hogy feltárják az esetleges hibákat, hogy az ne a valódi vizsgálatnál derüljön ki.

 

A felmerülő költségek

                Az anyagiak minden esetben fontos tényezőt jelentenek, nincs ez másként, ha az autónkról van szó. Ami a műszaki vizsga esetében hatóságilag megállapított árról beszélünk. Ez személygépjármű (M1) kategóriában konkrétan 16290 forintot jelent. Sajnos azonban, ha az autó a szerelőnél marad, valószínűleg ennél jóval borsosabb árat kell majd fizetnünk. Elvégre a szakemberek nem ingyen dolgoznak, fizetnünk kell a kocsi átnézéséért és a vizsgára való felkészítésért. Mivel a műszaki vizsga megkerülhetetlen, ráadásul sokszor nem is olcsó, felmerülhet bennünk a kérdés: „milyen sűrűn van rá szükség?”. A válasz eltérő lehet, ugyanis differenciált követelmények vonatkoznak a gépjárművekre bizonyos esetekben. Egy új autónak például a vásárlás után 4 évvel elég műszakira mennie – a használt autók esetében ugyanezt kétévente szükséges megejteni. 

 

Hol és hogyan kell időpontot foglalni műszaki vizsgára?

            Fontos tudni, hogy a műszaki vizsgára való jelentkezést hatósági szabályok korlátozzák. A kérvényező személy bejelentett lakcíméhez eső legközelebbi – azonos közigazgatási területen lévő – vizsgaközpontok egyikében kell jelentkezni. Kivételt képeznek ez alól a budapesti vizsgaállomások, ezekhez ugyanis lakcímtől függetlenül lehet időpontot kérni. A kényelmes és gyors időpontfoglalás érdekében fővárosi kormányhivatal vizsgaállomásaira egy alkalmazáson keresztül (központi időpontfoglaló alkalmazás) lehet jelentkezni. Sajnos ez a lehetőség a többi megye esetében nem áll fent: azok területén telefonon vagy személyesen kérhetünk időpontot.

Le kell azonban szögeznünk: egy autószerelőműhely nem feltétlenül jogosult műszaki vizsga elvégzésére, ehhez hatóságilag kiadott engedély, vagy szerződés szükséges. Ha már ügyintézés, fontos szót ejtenünk a szükséges papírokról is. A személyes okmányok magától értetődően nem maradhatnak otthon, és persze a jármű forgalmi engedélye is kelleni fog. Természesen mennyiben más ügyében járunk el, és nem a mi tulajdonunk az autó, ami műszakira készül, megbízás nélkül nem érdemes elindulnunk.