Süti beállítások

Mitől lehet hangos a téli gumi?

2024/01/30
Iparági hírek


 

            Sokan pénzkidobásnak tartják a téli abroncsok vásárlását, elvégre az utóbbi években általában enyhe az idő december és február közt. A hó is egyre ritkább látvány, már-már eseményszámba megy, ha decemberben hópihét látunk. Fontos azonban kijelenteni, hogy a téli gumi nem csak hóesésben hasznos. Ezek az abroncsok ugyanis más összetétellel rendelkeznek, mint a nyáriak, speciális adalékanyagokat tartalmaznak. Ezeknek köszönhetően 10 fok alatt sem hűlnek el, válnak rideggé. A mintázatban található árkok mélyebbek, a barázdák pedig gyakoribbak, ezek a változtatások jobb tapadást és fékutat garantálnak: ami például ónos eső után rendkívül hasznos lehet.

 

Mi okozza a téli gumi hangos búgását?

            Az tehát, hogy a téli gumi hasznos nem is kérdés. Viszont néha ezzel az abronccsal is lehetnek problémáink. Az egyik ilyen jellemző gond a zajszint növekedése. Ennek több kiváltó ok is állhat a hátterében. A leggyakrabban az elhasználódás miatt lesz hangosabb az abroncs: használtan vásárolt téli gumik esetében például kifejezetten jellegzetes a búgó hang. Mindenesetre amennyiben különös zajokra leszünk figyelmesek, érdemes ellenőrizni a gumik állapotát, ugyanis akár anyagelfáradásra is utalhatnak, ami a durrdefekt előjele is lehet. Mivel a téli gumikat jellegükből fakadóan csúszós utakon használjuk, kiemelten fontos, hogy megfelelően funkcionáljanak.

Természetesen az autógumi szervizekben gyorsan és hatékonyan ellenőrizni tudják akár a több szezont megélt abroncsokat is. Fontos tehát leszögezni, hogy bár sok tényező kiválthatja, a zajosság nem alapvető jellemzője a téli guminak, így érdemes szakemberhez fordulni, ha ilyesmit tapasztalunk. Az elhasználtságon kívül a gyanús zajokat kiválthatja például a rosszul kiválasztott gumitípus, vagy méret. Célszerű tehát a saját döntéseinknél kezdeni a vizsgálódást. Ha már az egyéni felelősségünknél tartunk, meg kell említeni, hogy a problémás vezetési szokások is eredményezhetnek nem kívánt hangokat az utastérben.

Természetesen az út is rendkívül fontos tényező, ha vezetésről beszélünk. Nincs ez másként ebben az esetben sem: a rossz útviszonyok is kiválthatnak gyanús hangokat a járműből, vagy az abroncsokból. A gördülési zaj valamilyen fokon mindig fennáll, elvégre a gumi és az út érintkezése, súrlódása ilyen sebességnél nem lehet teljesen hangtalan, de amennyiben a megszokott zúgás helyett búgást hallunk, tanácsos elgondolkodni a kiváltó okokon.

 

A vezetési szokások és a hangos téli gumi kapcsolata

            Az előbbiekben már kitértünk arra, hogy akár a sofőr stílusa is állhat a nyugtalanító hangok hátterében. Az állandó, nagy sebesség az egyik leggyakoribb kiváltó oka a furcsa hangoknak. Előidézheti őket továbbá a sietve kivitelezett gyorsulás, vagy kanyarok nagy sebességgel történő bevétele. A hirtelen, kemény fékezés szintén okozhat gondokat hosszútávon, de érdemes megemlíteni a túlterheltséget is (például költözés, nyaralás, túl sok utas szállítása esetén). Ezeknek a szituációknak a hatására ugyanis az abroncs barázdáiban lévő levegő „összenyomódik”, hangosabb lesz. A gyakori gyorsulás és nagy sebességgel bevett kanyarok hatására ráadásul a gumiabroncsok ki is nyúlhatnak, ami amellett, hogy zajos balesetveszélyes is.

 

A futómű szerepe

Ez az alkatrészt kifejezetten fontos az utasteret betöltő zajok szempontjából, már csak azért is, mert hatással van a gumik kopására. Ebből következik, hogy közvetlen és közvetett módon is szerepe lehet a nem kívánt zajok előidézésében. Az egyenetlen futóműfelület szintén lehet szokatlan, nyugtalanító hangok forrása függetlenül attól, hogy téli, vagy nyári gumit használunk éppen. Az itt jelentkező kopások, sérülések, vagy deformálások szerencsétlen esetben akár használhatatlanná is tehetik a gumikat.

Példának okáért, ha a bordázaton veszünk észre eltéréseket, egyenlőtlenségeket (az egyik szél kopott, míg a másik éles), akkor gyanakodhatunk hibás felfüggesztésre, vagy behúzásra. Amennyiben csak helyenként fordulnak elő kopott foltok, akkor a kiegyensúlyozással lehet probléma. Ha a belső/külső szélei kopottak, az alacsony légnyomásra gyanakodhatunk. Ha a középső része viseletes, akkor ellenkezőleg: túlfújás, túltágultság áll a háttérben. A gumiabroncson előforduló kopások tehát árulkodóak lehetnek. A guminyomást érdemes rendszeresen ellenőrizni, így kizárhatjuk ezeket a gondokat. A rossz tapadás mindenképpen veszélyes faktor a vezetésben, télen pedig mindez hatványozottan igaz.

 

Végkövetkeztetés

Összefoglalva tehát számos kiváltó ok állhat a téli gumi által generált szokatlan hangok mögött. A tanulság mindenképpen az, hogy felelősségteljesen, a szabályokat betartva kell közlekednünk. Ez magától értetődően nyáron is igaz, télen viszont a csapadék, a fagyos út és a rosszabb látási viszonyok miatt különösen fontos. A járművünk és az abroncsok karbantartására szintén fokozottan kell ügyelnünk ebben az időszakban. Amennyiben furcsa hangokat hallunk az utastérben jó eséllyel a téli gumi lesz a kiváltója, de akár így van, akár nem, mindenképpen tanácsos szakemberhez fordulni, amint lehet.