HÍVJ MINKET
MÉRET SZERINT
KERESÉS

Mit jelent a téli gumin a piros sárga kör?

Mit jelent a téli gumin a piros sárga kör?
2022. október 01.


 

Manapság egyre több téli gumin látható piros és sárga kör, esetleg háromszög. Sokan persze észre sem veszik, ha pedig mégis, nem tulajdonítanak neki nagy jelentőséget. Most persze, hogy szóba került, biztos van, aki tanakodik, hogy az ő abroncsán van-e ilyen, esetleg ki is megy ellenőrizni, hogy lát-e rajta piros sárga kört. Aki nem, az se aggódjon, mert ez egy viszonylag új jelölési mód, aki pedig lát, az ne aggódjon, mert ez is csak egy a sok jelölés közül, ami megkönnyíti a szerelők életét, amennyiben javításra lenne szükség.

 

Ezek a jelzések is ugyanolyan praktikus ipari megoldások, mint például a szélvédőkön megtalálható kódok, melyek a szerelést, a munkavégzést segítik, és fontos információkat hordoznak. De mit is jelentenek ezek a jelzések, és mennyire számítanak egységesnek. A következőekben lerántjuk a leplet a piros és sárga körök rejtélyéről. Mit jelentenek ezek a jelek, milyen más formát ölthetnek, és mire is valók pontosan? A válasz egyébként sokkal egyszerűbb, mint azt gondolnánk. Azt persze nem árt előre tisztázni, ha nem látunk ilyen pöttyöket az abroncsunkon, sincs nagy gond, mert ezek a jelölések nincsenek szabványosítva, tehát gyártónkként eltérhetnek, vagy akár hiányozhatnak is.

 
Mit jelent a sárga pont vagy kör a téli gumikon?

 

Számos formát ölthet, de a leggyakoribb a sárga pont vagy kör, mely az úgynevezett könnyű pontot jelöli. Bármilyen precízek is manapság a gyártási eljárások, sajnos tökéletesen egyensúlyban lévő karkaszt lehetetlen megalkotni. Emiatt pedig a gyártók kénytelenek valahogy megjelölni, hogy hol található az abroncs leggyengébb pontja, melyre a sárga kör vagy pont, esetleg háromszög jelölést használják. Ez persze számunkra nem annyira fontos információ, sem a vásárlást, sem a használatot nem befolyásolja.

 

De akkor minek is van rajta? Nos, nem az autósok életét könnyíti meg, hanem a szerelőkét. A sárga pötty az abroncsot felnire szerelő gumis szakembernek lesz fontos, általában ugyanis ide igazítva a felni a legnehezebb, kevesebb súllyal tudja kicentrírozni szelepnél található pontján a felni-gumi kettőst. Persze e nélkül is el tudja végezni a munkát a szerelő, de ez a jelölés nagyban megkönnyíti a munkájukat. Természetesen a jelölés eltérhet, hiszen nincs egységes szabály arra, hogy milyen jelölés kerüljön fel az abroncsokra, így fordulhat elő, hogy pötty, kör vagy akár háromszög is jelölheti a leggyengébb pontot.

 

Mit jelent a piros pont a téli gumin?

 

Természetesen már kitalálható, hogy a piros pont is egy szerelési könnyítés, ami egyébként még izgalmasabb. Ahogy a sárga pöttynek a tömeghez, úgy a piros körnek/pöttynek a formához van köze. Mert ahogyan tökéletes tömegegyensúlyt nem lehet elérni, úgy a forma esetében sem tudnak a gyártók teljesen tökéleteset alkotni. Kevesen tudják, de nincs olyan abroncs, ami eléri az ideális körformát, ezért a gyártók kénytelenek valamilyen jelöléssel meghatározni az abroncs legmagasabb pontját.

 

Még a gyártósorról legördülő gumik esetén is enyhe tojásformájúak az abroncsok, ennek értelmében pedig vannak magasabb és mélyebb pontjaik. A piros pont a legmagasabb pontot jelölik, melyhez a felni legmélyebb pontját igazítják a szerelők, hogy megakadályozzák a deformáció okozta vibrációt menet közben. A piros pontos jelölés meglehetősen általános, de természetesen gyártónkként eltérhet, hogy mivel jelölik az abroncs legmagasabb pontját. Szerencsére a szerelők általában eléggé tájékozottak, hogy tudják, melyik márka, hogyan jelöli ezt a pontot, amennyiben nem a piros pontos jelölést használják.

 

Motorgumik esetén is látni ilyen pöttyöket? Ha igen, ugyanazt jelentik?

 

Nemcsak személyautó vagy SUV abroncsok esetén találhatóak meg az abroncsok a sárga vagy a piros pöttyök. A motorgumik esetében is használják ezt a jelölést, bár egy kicsit másként. Attól függően, hogy melyik gyártóról van szó, piros vagy sárga pöttyel jelölik az abroncs legkönnyebb pontját, hogy ennek vonalában helyezkedhessen el a szelep. Ez a jelölés ugyanúgy a centrírozást könnyíti meg, mint a személyautó abroncsok esetében. Ugyanakkor nem árt megjegyezni, hogy egyes gyártók nem használják ezt a jelölést, vagyis ugyancsak nem egységes, mint a személyautó gumik esetében. Aggódni persze nem kell, hiszen a jelölés ebben az esetben is a szerelők számára tartogat fontos információt.

 

Most, hogy tudjuk a pöttyök jelentését, mi is megpróbálhatjuk a gumit a felnire tenni?

 

A pontok tehát nem számunkra fontosak, hanem a szerelő számára, legyen szó a piros vagy a sárga pöttyről. Persze vannak, akik szeretik maguk csinálni a szerelést, a gumicserét stb., így adja is magát a kérdés, hogy a jelölések ismeretében érdemes-e megpróbálkozni a házi szereléssel. A helyzet az, hogy attól, hogy tudjuk, mely pontokat kell figyelni, még nem lesz szakértői az abroncs felnire történő szerelésének. Amennyiben persze megvan a kellő ismeretünk és felszerelésünk, elvégezhetjük magunk is a szükséges munkát, de jobban járunk, ha a szerelőre bízzuk, aki tudja, mit is jelent a téli gumin a piros és a sárga kör.

További hírek

Köszönjük, hogy feliratkozott hírlevelünkre!
NE MARADJ LE SEMMIRŐL!
Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként újdonságainkról: abroncs tesztek, gyártói ajánlások, aktuális kedvezmények.