Süti beállítások

Mit jelent a téli gumiknál a V H T?

2024/01/30
Gumiabroncs hírek


 

A nyári és téli gumikon egyaránt találunk különböző számokat és betűket az oldalfalon. Ezek a jelölések természetesen jelentessél bírnak, nem véletlenül vannak ott. A méretre vonatkozó adatokat természetesen a legtöbben felismerik, legalább annyiban, hogy amikor új abroncsot vesznek, tudják, mekkora méretű is kell majd az autóra. A többi betű és szám jelentését azonban már kevesebben ismerik fel. Ez persze nem mindig baj, hiszen nem érthet mindenki mindenhez, de azért nem árt tudni, hogy mit jelent, ha V H vagy T megjelölés van az abroncsunkon.

 

Ezek a betűk természetesen nem egyszerre jelennek meg az abroncson, vagy az egyik, vagy a másik kerül fel. De mit is jelentnek, és mennyire kell őket figyelembe vennünk? Nos, a betűk alapvetően a sebességindexet jelölik, mindegyikhez egy SI érték tartozik, amely megadja nekünk, hogy mekkora sebességig terhelhető az abroncson maximálisan. Persze sokan nem veszik figyelembe ezeket a számokat a vásárláskor. Pedig egyáltalán nem elhanyagolható a kérdés, különösen akkor, ha szeretjük a legtöbbet kihozni az autónkból.

 

Amit a sebességindex betűjelekről tudni érdemes

 

Nos, a V H T jelölés látható a leggyakrabban a ma forgalomba lévő abroncsokon. Természetesen a sebességindex táblázatban sokkal több betűjelölés található, de a személyautó abroncsokon leginkább ezekkel találkozhatunk. A sebességindex határozza meg számunkra, hogy mekkora maximális sebességet bír az abroncs. Ez persze csak egy kalibrált adat, vagyis, ha mondjuk az abroncsunkon T jelölést látunk, akkor az 190 km/h sebességig terhelhető elméletben, ám ez nem jelenti azt, hogy az abroncs nem durran ki 170 km/h-s sebességnél 5-6 évnyi használat után.

 

A vásárláskor érdemes odafigyelni, hogy milyen jelölés van az abroncsunkon, legalább annyiban, hogy tisztában legyünk a maximális terhelhetőségével. Bár hazánkban 130 km/h a maximális sebességhatár, amivel közlekedni lehet az autópályákon, de ez nem jelenti azt, hogy ne lennének olyanok, akik nem lépik át a sebességhatárt, hogy kipróbálják, mit bír az autójuk. Számukra fontos kérdés, hogy mekkora az abroncs sebességindexe, és egyáltalán nem lesz mindegy, hogy V H vagy T jelölés van az abroncsukon.

 

Mit takar a V jelölés a téli gumiknál?

 

A V jelölés elsősorban prémium kategóriás abroncsokra kerül fel, mert ez egy magasabb sebességi indexet jelöl, mint a H vagy a T. A V jelöléssel ellátott abroncsok 240 km/h maximális sebességig terhelhetőek. Persze a legtöbben nem közlekednek közúton ezzel a sebességgel, és a legtöbb autó előbb tiltja le a sofőrt, minthogy elérné ezt az értékhatárt, ugyanakkor vannak olyan prémium és sportautók, melyekkel lehet menni, ha nem is ilyen gyorsan, de lényegesen gyorsabban, mint az átlagsebesség. Számukra lényeges lehet, hogy az abroncs is többet bírjon, mint a legtöbb személyautó vagy terepjáró. Emellett egy prémium kategóriás abroncstól el is várjuk, hogy magasabb teljesítményt érjen el.

 

Mit takar a H jelölés?

 

A H jelöléssel találkozhatunk régebbi prémium abroncsszériák esetében, de főleg a középkategóriás abroncsokon láthatjuk ezt a jelzést leginkább. A H jelölés 210 km/h maximális sebességet jelent, vagyis ez is még egy viszonylag magas érték. Ha prémium vagy középkategóriás abroncsot keresünk, és esetleg más márka, típus kerül fel az első, illetve a hátsó kerekekre, akkor mindenképp érdemes ellenőrizni, hogy minden abroncson ugyanaz a jelölés legyen, ne legyen elöl mondjuk, V, hátul pedig H jelölésű abroncs.

 

Mit takar a T megjelölést?

 

Ezzel a jelöléssel találkozhatunk a leggyakrabban. A T megjelölés látható a középkategóriás személyautó abroncsokon. Ez a legáltalánosabb jelölés, vagyis nem árt tudni, hogy ez mit is takar. Ha más jelölési értékkel nem is vagyunk tisztában, legalább a T jelölését érdemes tudni. A T sebességindex 190 km/h maximális sebességet jelent.

 

Milyen jelölésű abroncs kerüljön fel az autónkra?

 

Amikor új téli gumit vásárolunk, mindenképp érdemes végiggondolni számos tényezőt, többek között a sebességindex kérdését is. Amennyiben régebbi autónk van, amivel biztos, hogy nem érünk el soha a megengedettnél magasabb, vagy csak kicsit magasabb sebességet, akkor nem kell V vagy akár H megjelölésű abroncsban gondolkodnunk, elég lehet a T is, ami 190 km/h sebességig terhelhető. Arra azonban mindenképp célszerű odafigyelni, hogy a gumi kopásával a sebességindex által megadott érték is csökkenni fog, így figyeljünk rá, hogy ne lépjük túl a sebességhatárt.

 

Amennyiben jellemző ránk, hogy néha kijárunk egy versenypályára gyorsulni, vagy szeretünk alapvetően gyorsan menni az autónkkal, akkor jobban járunk, ha egy magasabb sebességindexű abroncsot választunk, H vagy V jelölésűt. Azokra az autókra, melyek képesek elérni a sebességindexben megjelölt sebességhatárt, amúgy is érdemes prémium abroncsban gondolkodni, és valószínűleg a gyártó is ezt fogja javasolni a számunkra.

 

Alacsony kategóriás abroncsokon ritkábban látni akár T megjelölést is, rájuk inkább az S vagy a Q jelölés jellemző. Ha rendszeresen használjuk az autónkat, legyen szó városi vagy közúti közlekedésről, akkor jobban járunk, ha legalább T megjelölésű abroncsot választunk.