Süti beállítások

Mire érdemes odafigyelni egy abroncs vásárlás alkalmával?

2024/01/30
Hasznos információk
Amikor abroncsot vásárolunk, nagyon fontos, hogy mindig figyeljünk oda a m&eac...
Amikor abroncsot vásárolunk, nagyon fontos, hogy mindig figyeljünk oda a méretre. Egyáltalán nem mindegy, hogy a téli gumink mérete mekkora mértékben tér el a gyári mérettől, hiszen csakis problémáink adódhatnak abból, ha nem megfelelő méretű abronccsal közlekedünk.
A méret választásnál érdemes odafigyelnünk arra, hogy a kiválasztott gumi mérete, valamint az úgynevezett külső átmérője maximum akkora legyen, mint a gyári méret. Ha eltérő méretű abroncsot teszünk fel a gyári mérethez képest, akkor a sebességmérő óra nem fog valódi értékeket mutatni.

Egy ilyen fals érték esetében sajnos saját magunkat is becsaphatjuk, hiszen nem csak büntetést kaphatunk sebesség túllépés miatt, de még kárt is okozhatunk az autóban a rosszabb minőségű útszakaszokon. Nagyon fontos, hogy vásárláskor ellenőrizzük le, hogy a választott gumiabroncs terhelhetősége megegyezik-e például a nyári gumi abroncs terhelhetőségével. Ez az érték lehet valamivel magasabb, mint az eredeti.

Ezen értéken felül nagyon fontos még, hogy a sebesség index is az előzőével megegyező legyen, hiszen a biztonságos közlekedés nagyon fontos. Felszerelésnél mindig ellenőrizzük le, hogy a kerékpánt mérete megegyezik-e a gumiabroncs méretével. Amennyiben ez a két érték nem egyezik, sajnos nem tudjuk felszerelni az abroncsokat. Amennyiben a gyári mérettől eltérő méretű abroncsot teszünk az autónkra, minden esetben tartsuk be a gyártó cég előírásait, hiszen a helytelen használat nem csak az abroncsban, de az autóban is okozhat kárt. Minden abroncs cserénél nagyon fontos, hogy a felhelyezni kívánt abroncs mintázata minimum az azonos tengelyeken megegyezzen.

A legtökéletesebb állapot, ha minden a négy abroncs egyforma mintázatú. Ha nagy mértékben eltér az abroncs mérete a gyári számoktól, az átalakításnak minősül, így érdemes a felszerelést végző szakember nem adhat igazolást erről, ha esetleg közúti ellenőrzés történne.

Ezt akkor adhatja csak ki, ha az előírásoknak megfelelő váltőméretű abroncsot szerel fel, mivel az átalakítást a szakember nem engedélyezheti. Így elkerülhetjük a büntetéseket. Azt, hogy a vevő kérésére és felelősségére felszerelte a gumikat, azt pedig a szakember fogja leíratni, természetesen a saját érdekében, arra az esetre ha valami problémát okozna a nem megfelelő gumi használata.