Süti beállítások

Minőségbeli különbségek a 185/65 R15 téli gumi mintáknál

2024/01/30
Gumiabroncs hírek
Talán azt hiheti az ember, hogy nem annyira lehet nehéz dolog autóabroncsot ...
Talán azt hiheti az ember, hogy nem annyira lehet nehéz dolog autóabroncsot vásárolni, aztán amikor szembe találja magát a rendkívül nagy kínálattal, akkor általában azt sem tudja, hogy merre kapkodja a fejét és hogy hogyan is döntsön.

A mérettel is sok esetben problémák szoktak lenni, pedig ezen nem kellene annyit gondolkodni, hiszen a szakemberek is azt ajánlják, hogy a gyári méret a tökéletes az abroncsnak. Természetesen lehet váltani, ha arra nagy szükség van – ehhez megvannak a különféle módszerek, hogy hogyan is lehet kiszámolni egy abroncs váltóméretét. Ami azonban lényeges, hogy szinte minden méretben lehet találni megfelelő mintát, itt van például a 185/65 R15 téli gumi, amely méretben szinte minden gyártó kelléktárában találhatunk olyan mintát, amely igényeinket a megfelelőképpen kielégíti.
Ha egyáltalán nem ért az abroncsok méreteinek a leolvasásához, akkor erre már rengeteg segítséget találhat az interneten, de bármilyen gumiabroncs boltban is meg tudja ezeket az információkat szerezni. Érdemes ezzel kapcsolatban egy kicsit okosodni, hiszen az a legjobb, ha mi dönthetjük el, hogy milyen abroncsminta kerül a kocsinkra. Ismerkedjünk a 185/65 R15 téli gumi méret lehetséges mintázataival.

A 15”-ös méret jellemzően a középkategóriás autók felnije, így ezekből az abroncsokból is inkább a középkategóriás, mint a prémium kategóriás fogy jobban. Ez nem azt jelenti, hogy ne lehetne drága és kiváló minőségű abronccsal felszerelni a járművet, inkább az kérdés, hogy az mennyiben éri meg. Általában a kompakt városi autókra jellemző ez a méret, amelyek nem nagyon igénylik a prémium márkákat – bár a gyártók azokat sem felejtették el, akiknek ez fontos lenne.


A középkategóriás 185/65 R15 téli gumi – de mit tud?

185/65 R15 téli gumiCsak néhányat emelnénk ki a középkategóriás termékek közül, hiszen szinte lehetetlen lenne mindegyik mintázatról bővebben beszélni. Az abroncsok közül az egyik, amely viseli a 185/65 R15 téli gumi méretet a Riken ALSSTAR STUD XL, amely sebességindexe T, tehát maximum 190 km/h lehet a sebessége, a terhelési száma pedig 92, tehát maximum 630 kg.

A legolcsóbb abroncs közepes tulajdonságokkal rendelkezik, de ár-érték arányban azért jónak mondható, és az, hogy a Riken abroncs a Michelin európai gyáraiban készül azért valami pozitívat jelent. A vizes és a havas útfelületeken városi körülmények között elég jó a tapadása, E jelölést kapott az európai teszteken, megfelelő a zajszintje is, és E a jelölése az üzemanyag-hatékonyság terén is. A középkategóriás abroncsok közül kevés van, amelyikkel elérhető bizonyos fokú üzemanyag-hatékonyság, hiszen ezek olcsók, így a spórolás a vásárláskor történik meg, és nem év közben.

A Goodride SW608 Snowmaster (sebességindex H, terhelési index 88) már kissé többe kerül – bár nem számottevő a különbség, azonban a középbarázdás mintázatnak köszönhetően jobban elvezeti a vizet, a blokkok segítik a tapadást még a nagyobb gyorsaságnál is – ennek köszönhető, hogy ez az abroncs C jelöléssel rendelkezik mind a nedves úton való féktáv, mind az üzemanyag-hatékonyság terén.

A legtöbb középkategóriás abroncs egyébként ezeket az értékeket mutatja fel a tesztek során, hiszen a legtöbb a nedves úton való féktáv tekintetében E és C között mozog, ritka, de megesik az A jelölés is – ezt a mintát ki is kell emelnünk. A Nokian egyébként már a prémium kategóriának számít, bár sokan még mindig a legjobb középkategóriás abroncsnak tartják – szerintünk lassan-lassan tényleg átkerülhet a prémium kategóriába, hiszen sok méretben a legjobb eredményeket mutatja fel, mint például itt is.


Nokian WR D4 185/65 R15 téli gumi – középkategória vagy prémium?

A Nokian WR D4 88H 185/65 R15 téli gumi már inkább a prémium kategóriához tartozik, hiszen A jelölést kapott a nedves úton való féktáv tekintetében és C-t az üzemanyag-hatékonyságot mérve, zajszintje is rendkívül alacsony, és árban is már inkább a prémium felé közelít – ez a legjobb mintázat a 185/65 R15 téli gumi méretet tekintve.