Süti beállítások

Milyen DOT-számú gumiabroncsokat szabad megvenni?

2024/01/30
Hasznos információk
Miért akarod őrületbe kergetni a kedvenc gumisodat?A gumi megrendelésekor...
Miért akarod őrületbe kergetni a kedvenc gumisodat?
A gumi megrendelésekor kösd ki, hogy idei DOT-számú (azaz idei gyártású) gumit kérsz. Ez az elvárás különösen az év eleje felé csal érdekes grimaszokat a gumis kolléga arcára. :-)
Minden gumisnak volt már olyan ügyfele, aki március közepén balhézott az előző év őszén gyártott nyári gumi miatt. Hiszen az már tavalyi. Romlott. Ósdi. És a gumis kolléga éppen le akarja húzni. Legalább adjon engedményt. Valószínűleg úgy gondolkozik, hogy az év első 4-6 hetében a gumigyárak legyártják az összes gumit, aztán utána mindenkit hazaküldenek szabadságra.

Nézzük, mennyire van igaza a friss DOT-számra vágyónak.   A videó összeállítást is megnézheti. )

Tény: a gumik öregszenek. Az öregedést leginkább a napfény okozza, az UV-sugárzás hatására mindenféle kémiai átalakuláson megy át a gumi anyaga. Bizonyos más környezeti hatások szintén hozzájárulnak a gumi öregedéséhez, pl. extrém magas hőmérséklet, ózon jelenléte a levegőben (hegesztés a közvetlen közelben), érintkezés oldószerrel (olajfolton parkolás közben). Pusztán a levegővel érintkezve is beindulnak oxidációs folyamatok, de ezek önmagukban igen lassúak.
A gumik öregedésének gyorsasága részben a gumi genetikus tulajdonságaitól függ, azaz a gyártás során felhasznált anyagoktól és a gyártás technológiájától, részben a használati és tárolási körülményektől. Egy nyáron rendszeresen a tűző napon parkolt autó gumija gyorsabban öregszik, mint egy olyané, ami egész nap sötét garázsban áll.
Mivel a gumi tulajdonságai az idővel kétségkívül romlanak, autós érdekvédők kipécézték maguknak a gyártási időt jelző DOT-számot. Az autóiparban (meg máshol is) szinte mindig vannak az alkatrészeken a gyártás helyére és idejére utaló számsorok vagy ábrák, így a gumikon is. Talán Németországból indult a hullám, hogy vásárlás előtt érdemes a DOT-számot ellenőrizni, és a régen gyártott gumikat elkerülni.
A figyelmeztetés jogos, de vajon mennyi idős koráig számít újnak egy gumi? Érdemes megnézni a Michelin hivatalos kiadványát. Ők azt mondják, a gumi tizenhétszer lassabban öregszik szakszerű tárolás közben, mint az autón. Ha egy (autón) négy éves gumi már elkezd gyengébben teljesíteni, mint az új, akkor erre a szintre egy raktári gumi csak 4 x 17 = 68 év tárolás után jut el.
 
 
A Magyar Gumiabroncs Szövetség hivatalos állásfoglalása szerint egy gumi helyes tárolás esetén 5 éves korig számít újnak, azaz eddig hozható forgalomba. A gumikereskedők ennél óvatosabbak, általában a 2 - 2.5 évesnél idősebb gumikat már eleve csökkentett áron, a korukat jelölve „túltároltként” árulják. Nem mintha sok ennyi idős eladatlan gumi lenne a raktárakban: nemcsak a gumigyártás, hanem az értékesítési technológia is fejlődik, a népszerűbb méretekben tempósan cserélődik az árukészlet, nemigen vannak beragadt tételek.
Azt meg tudom érteni, ha valaki nem akar 2 - 2.5 évesnél idősebb gumit kapni, vagy legalábbis úgy nem, hogy erről előre nem tud. Nade mi a helyzet azokkal a gumikkal, amiket ugyan nem tegnap gyártottak, de még nincsenek két évesek?
A helyzet az, hogy ezek a gumik iszonyúan teljes értékűek, minden értelemben. Egy gumi olyan 6-8 évet szolgál ki autóra szerelve, a két év (=730 nap) tárolás alatt pedig annak tizenheted részét, azaz 43 napot öregszik, ami a várható teljes élettartamának alig 1-2 százaléka. Ezért a 2 - 2.5 éve gyártott, de szakszerűen tárolt gumit nyugodtan tekintsük teljes értékűnek.
 
Visszatérve az elején említett példához: a gumisod azért nem tud neked „idei gyártású” gumit garantálni, mert eleve nem regisztrálják a raktárukban lévő gumik DOT-számát, már akinek egyáltalán van saját komolyabbnak mondható készlete. Aminek persze az az oka, hogy a gyártók jelölik ugyan a gumin a DOT-számot, de csak a gumi oldalfalán - azaz mondjuk a gumimatrica vonalkódjába nincs bekódolva, a gyors leolvasás ezért lehetetlen.
A mai raktári rendszerekben horribilis költségekkel járna minden egyes bejövő és kimenő gumi vizsgálata, a rajta látható adatok egyenkénti rögzítése, majd a gumik gyártási idő alapján is megkülönböztetett tárolása - gondoljunk bele, egy nagyobb raktárban csúcsidőben napi több ezer tétel is megfordulhat. A plusz munkának és az azzal járó költségeknek ugyanakkor nem sok értelme lenne: mivel a gumik tárolása ezen a szinten mindig szakszerű (sötét, temperált levegőjű helyiség, a gumik az erre kialakított polcrendszeren tárolva), így a nagykerben töltött idő alatt biztosan nem fognak megöregedni.
A ritka méretekben más a helyzet, ott a gyártás stratégiája eleve más. Mivel a gépek állásideje a legdrágább egy gumigyárban, igyekeznek kevés átszerelést végezni. Azaz egy-egy ritkább méretet nem gyártanak folyamatosan, hanem előre legyártanak belőle egy nagyobb sorozatot, amit utána az elosztó központból akár évekig árulnak ki. Ezekben a méretekben teljesen normális, hogy egy gumi 2-3 éves gyártású legyen. Ha valaki a SUV-jához, Smartjához, sportkocsijához, extrém tuningolt autójához (ezek a ritka méretek tipikus felhasználói) ragaszkodik egy adott márkájú gumihoz, akkor szinte biztosra veheti, hogy bárhonnan rendeli meg, ugyanolyan, pár éves, de DOT-számban egymáshoz nagyon közel álló gumikat fog csak kapni.

És miből lesz az igazán öreg újgumi?

Nagyon ritkán előfordul, hogy egy nagyobb tétel áru megakad valahol a láncban. Ilyenre példa, ha egy gumikereskedő úgy megy csődbe, hogy a raktára tele van gumival. Ilyenkor a mindenféle jogi eljárások és elszámolások lezárásáig zárolják a tételt. Hasonló szituációkból még van pár fajta, de közös tulajdonságuk, hogy bármi is történjen ezzel a készlettel, az eladó tudni fogja, hogy "túltárolt" tétellel dolgozik. A 2-3 évnél idősebb gumik esetében ezért általános, hogy az árlistán jelzik a régebbi gyártást.