Süti beállítások

Mikortól kötelező a környező országokban a téli gumi?

2024/01/30
Gumiabroncs hírek
A téli idős...
A téli időszakban a balesetek száma általában drasztikus mértékben megemelkedik, ami nem véletlen, hiszen az évszakváltások általában olyan gyakoriak, hogy az emberek nem tudnak hozzászokni, illetve alkalmazkodni hozzájuk. 

Miért van szükség a téli gumira?



Emiatt a téli időszakban még nyári gumival nem tudják megszokni a hosszabb féktávokat, a megcsúszás veszélyét és így tovább. A téli gumira azonban nem csak azért van szükség idejekorán, hogy biztonságosabban közlekedhessünk, hanem azért is, hogy megkíméljük magunkat a magas összegű bírságoktól. Különösen külföldön ugyanis nagyon szigorúan veszik a téli gumi hiányát, éppen ezért nem árt tisztában lenni azzal, hogy legalább a környező, vagy az európai országokban milyen jogszabályok kötődnek ehhez.

 Az ausztriai rendőrök nagyon szigorúak

 
Kevesen tudják például, hogy Ausztriában november 1-jétől egészen április 15-ig semmilyen gépjármű sem közlekedhet téli gumi nélkül, és mindez nem csak a személygépkocsik, hanem a 3,5 tonna alatti teherautók esetében is előírás. Az ausztriai rendőrök nagyon szigorúan veszik, hogy a gumi legfeljebb 4mm-es profilmélységgel rendelkezzen, és a hólánc is mindig bent legyen az autóban, de használata csak akkor engedélyezett, ha az utat hó- és jég borítja.

Amennyiben ezzel kapcsolatban a rendőrök valami hiányosságot találnak, akár 1,5 millió forintnak megfelelő büntetésre is számíthatunk. Hasonló a helyzet Szlovénia esetében is annyi különbséggel, hogy a büntetések mértéke nem ilyen szigorú, azonban egészen mások a viszonyok Szlovákiában, ahol a személygépkocsik esetében nincs dátumhoz kötve a téli gumi használat. Egyedül abban az esetben írja elő a törvény ezt, ha az utat összefüggő hó- és jégtakaró borítja.

A profilmélység ebben az esetben sem lehet kevesebb 4mm-nél. Amennyiben ezt nem teljesítjük, akár 60 euróra is büntethetnek minket! Ha teherautókról vagy buszokról van szó, esetükben van kötelező időintervallum a téli gumi használatára, így esetükben november 15-e és március 31-e között legalább a hajtást végző tengelyen kötelező téli gumit szereltetni.
 

 Romániába utazva is büntetést fizetünk téli gumi nélkül



Romániába utazva november 1-től egészen március 31-ig kell kötelezően téli gumit szereltetni autónkra, és amennyiben ezt elmulasztjuk, büntetést fizetünk. Nagyon súlyos büntetés vár ránk abban az esetben, ha a téli gumi hiányából fakadóan okozunk balesetet, sőt mi több, ilyen esetekben a biztosító sem hajlandó megtéríteni a kárt. A téli gumi használata természetesen Szerbiában is kötelező november 1-je és április 1-je között, ha pedig havazás van, és az utat hóréteg fedi, a hólánc is.

Horvátországban nem kötötték dátumhoz a téli gumi alkalmazását, azonban havas vagy jeges útviszonyok esetén legalább a hajtott tengelyre kötelező téli gumit tenni, de a hatóságok a négy évszakos abroncsokat is elfogadják alternatívaként.

Európa országaiban főleg Csehország rendelkezik nagyon súlyos rendelettel a téli gumi tekintetében, így súlyos büntetések várnak a mulasztókra. Odakint november 1-től április 30-ig kötelező a téli gumi, aminek legalább 6mm-es profilmélységgel kell rendelkeznie.

Az országban vannak ráadásul olyan útszakaszok, amelyeken a hólánc használata is kötelező. Németország megdöbbentően laza ebben a tekintetben, esetükben ugyanis nincs dátumhoz kötve a téli gumi, de biztosan büntetésre számít, aki havas vagy jeges úton a nyári gumi miatt akadályozza a forgalmat vagy balesetet okoz.

Érdekesség, hogy a németeknél már az M+S jelzésű gumik is megfelelnek télen, és a minimális profilmélység esetében is megelégednek 1,6 milliméterrel.