Süti beállítások

Mikor keressünk fel gumiszervizet?

2024/01/30
Iparági hírek

Gumiszervízbe előbb-utóbb minden sofőr eljut vezetéssel töltött évei során ami, valljuk be, nem is meglepő. Az abroncsok autónk kulcsfontosságú részét képezik, rendkívül sok paraméter múlik a megfelelő gumi kiválasztásán. Ezek közt vannak élvezeti faktorok (példának okáért az utastérben hallható gördülési zaj erőssége), de vannak saját és mások biztonságát befolyásolók (tapadás, úttartás, fékezési sebesség) is. Érdemes tehát időt szánni a megfelelő gumi kiválasztására mind típusát, mind pedig méretét tekintve.

Azonban, ha azt szeretnénk, hogy az abroncs sokáig szolgálja ki járművünket, nem elég tudatosan vásárolni: a gondját is kell viselnünk. Célszerű például havonta, vagy hosszabb utak előtt ellenőrizni a gumikban lévő nyomást. Egy hónap leforgása alatt egy átlagos gumi nyomása 0,7 bar-ral csökken. Ha erről elfelejtkezünk, elképzelhető, hogy nem megfelelő nyomás alakul ki, melynek hatására a gumik gyorsabban fognak kopni. Ez pedig kihat az autó teljesítményére, az üzemanyagfogyasztásra, de a biztonságot is befolyásolja.

Célszerű legalább félévente átforgatni a gumikat, esetleges sérülések után kutatva. A kátyúk és a rossz útviszonyok ugyanis könnyedén előidézhetnek sérüléseket az abroncs felületén. Tanácsos leellenőrizni azt is, hogy a gumik egyenletesen kopnak-e. Amennyiben elvégezzük ezt, érdemes ellenőrizni a kerékcsavarokat is. Gumiápoló használatával hosszabb távon is megőrizhetjük abroncsaink minőségét. A fújással, vagy ecsettel is adagolható, a gumi teljes felületén fel lehet használni. Hamar megszárad, kitölti, elfedi az apró repedéseket, sőt bizonyos fokig az új repedések kialakulását is akadályozza.

Összefoglalva tehát több dolgot is tehetünk annak érdekében, hogy abroncsaink hosszú életűek legyenek. Ugyanakkor az egyik legjobb tanács, hogy a szabályokat betartva, körültekintően vezessünk, ezzel megelőzhetjük az esetleges sérüléseket.

 

Amikor gumiszervízre van szükség

            Természetesen előfordulhat, hogy nincs időnk, megfelelő eszközeink, vagy affinitásunk arra, hogy a fent említett lépéseket magunk végezzük el. Ebben az esetben tanácsos nagyobb utak előtt, de minimum a téli és nyári gumi cseréje alkalmával felkeresni egy szervizet ellenőrzés céljából. Az utógumik élettartama átlagosan kettő és nyolc év között mozog. Ha tudjuk, hogy abroncsaink már erősen használtak, de még nem szeretnénk őket cserélni, fokozottan szükséges ügyelni az állapotukra. A gumik rendszeres ellenőrzését – akár házilag, akár szervízben – nem tanácsos elhanyagolni,  hiszen ha az abroncsok rossz állapotban vannak, az potenciálisan veszélyt jelent ránk, utasainkra és a közlekedés többi résztvevőjére is.

Amennyiben bármiféle problémát érzékelünk, akkor célszerű azonnal felvenni a kapcsolatot egy szakemberrel. Ez egyrészt biztonsági okokból is ajánlott, másfelől, ha idejében visszük kocsinkat szervizbe, akkor meggátolhatjuk egy lehetséges nagyobb (és drágább) kár kialakulását. A komoly gondok elsőszámú indikátorai az utastérben hallható szokatlan hangok. Általában, ha valami gond van az autónkkal, azt elsőként csak halljuk, amikor pedig már vizuálisan is érzékelhető a baj, akkor már komolyabb összegekbe kerül a javítása. Tehát érdemes mindig figyelni, hogy milyen hangok vesznek minket körül a volán mögött. Szokatlan zajok esetében tanácsos azonnal szakembert keresni, főleg mivel az abroncsok sérülései – ha kezeletlenül maradnak, kihathatnak egyéb alkatrészekre, például a felfüggesztésre.

 

Gumiszervízek szolgáltatásai - otthonról, kényelmesen

            A XXI. században a digitalizáció szélsebesen terjed, és mára már szinte mindenhol érezteti hatását. Manapság már eseményszámba megy, ha egy bolt kínálata nem tekinthető meg egy internetes katalógusban a weblapjukon, vagy ha nem lehet online vásárolni. Sokak őszinte örömére az ügyintézés sem maradt érintetlen terület a digitalizáció térhódítása során.

A Home Points digitális alkalmazás példának okáért kifejezetten arra specializálódott, hogy könnyebben, gyorsabban tudjunk időpontot foglalni egy gumiszervízbe otthonunk kényelméből. Az oldalon részletesen megadhatunk minden szükséges információt, mint például a járművünk típusa, márkája, modellje. Többféle szolgáltatás közül is választhatunk, egyszerre akár kettőt-hármat is, ha arra van igényünk. Ezek között megtalálható a klíma töltés, futóműbeállítás, defekt javítás, vagy az abroncs csere is. Az oldalon teljesen megtervezhető, hogy mely időpontok felelnek meg nekünk és a szerelési folyamat is követhető, átlátható. Bár maga az applikáció viszonylag új, a mögötte álló szolgáltatás 50 éves, stabil lábakon álló, nemzetközi vállalkozásra épül. Mivel jól kiépített beszerzői kapcsolatokkal rendelkeznek, az árak is kedvezőek.     

Az alkalmazás könnyen használható, kezelése gördülékeny. A szervízben történő látogatás minden részletét szabályozhatjuk, minden szükséges adatot megadhatunk. Ráadásul az applikáció összegyűjti a környék elérhető gumiszervizeit, így nem kell internetes böngészéssel kezdenünk az időpontfoglalást – ezzel jelentős mennyiségű időt takarítva meg.