Süti beállítások

Miért ne használjunk az autón nyáron téli gumit!

2024/01/30
Hasznos információk
Sajnos vannak még mindig nem kevesen olyan autósok, akik azzal prób&...

Sajnos vannak még mindig nem kevesen olyan autósok, akik azzal próbálnak meg spórolni, hogy nyáron is fent hagyják a téli gumit az autójukon, megpróbálva egy, vagy akár két idénnyel is elhalasztani a nyári gumi garnitúra bevásárlását.

Azzal természtesen nem számolnak, hogy így használva az autót sokkal hosszabb lesz a fékút, nagyobb lesz a menetzaj, hamarabb elhasználódik a téli gumi. Rosszabb esetben a gépkocsi futóműve is rongálódhat, így mindent összevetve a nagy spórolásból a végén inkább pénz kidobás lesz.


Csak a több gumiabroncs eladása miatt találták volna ki a téli és nyári gumikat?  


Téved aki azt gondolja, hogy a nyári és téli gumikat pusztán a még több abroncs eladása miatt találták ki a gumigyártók. A téli és nyár gumiabroncsok között nagy különbségek vannak egyrészt a mintázatukban, másrészt az összetételükben.

A nyárigumik mintázatát és anyagát egyértelműen a 7 Celsius fok fölötti hőmérséklet melletti közlekedéshez, a minél jobb tapadás érdekében kísérletezik ki, míg a téli gumik mintázata és anyaga 7 Celsius fok alatt kezd jobban tapadni. Viszont a nyári melegben, a forró aszfalton a téli gumik anyaga túl lággyá válik, erősen hajlamossá a kopásra, és a durvább mintázat jóval nagyobb zajjal érintkezik az úttesttel.

A szakemberek egybehangzó véleménye szerint a nagyobb gördülési zaj mellett megnövekszik a gumik rezgése is, ami egyrészt rossz a futóműveknek, másrészt pedig a gépkocsi stabilitását is gyengíti, ráadásul a fogyasztás is nő.

Mindemellett a téli gumik anyagából a nyári melegben fontos adalékanyagok párolognak ki folyamatosan, ez nemcsak az minőség romlásához vezet, hanem az idő előtti elöregedéshez is. Állandó nyári használat során fokozottan nő a téligumi kopása is, és mindez nem elég a 'jóból', még a téli tapadáshoz oly fontos lamellák is eldeformálódhatnak, ami rossz esetben azt is eredményezheti, hogy a téli tapadás veszélyes mértékig csökken.

 

Mindig az évszaknak megfelelő gumit használjunk !


Talán kevesen tudják, de egyre több biztosító szerződésében szerepel az, hogy csak az évszaknak megfelelő gumi használata mellett hajlandóak az esetlegesen keletkezett károkat megtéríteni. A nyáron használt téli gumik esetében ennek egyik oka főként az, hogy a téli gumi fékútja lényegesen több, mint a nyári gumiké.

Mindent összevetve tehát korántsem biztos, hogy pénzt takarítunk meg azzal, ha fent hagyjuk nyáron a téli abroncsokat ahelyett, hogy nyáriakat vásárolnánk, még az is jobb megoldás, ha a legolcsóbb nyári gumik közül választunk egy garnitúrát.
 


Négyévszakos gumi használata


Azoknak a autóvezetőknek, akik nem igen lépik túl az évi tízezer kilométeres futásteljesítményt, meg tudják állni, hogy nagy hidegben és hóban autózzanak, valamint a nyári kánikulai hőségben való közlekedést is ki tudják kerülni, jó megoldás lehet egy négyévszakos gumigarnitúra megvásárlása.

Ezzel a évi két gumicsere ára megtakarítható, ha a centrírozás nem is, de ezekkel az abroncsokkal messze el kell kerülni a szélsőséges hőmérsékleti és időjárási körülményeket, mivel a négyévszakos gumik leginkább csak átlagos körülmények között teljesítenek elfogadhatóan.

Esetleg még az elképzelhető, hogy  csak egy tengelyen cseréltetünk gumikat, és a másik tengely cseréjét elhalasztjuk a következő évre.