Süti beállítások

Miért érdemes a Nokian téli gumit választani?

2024/01/30
Gumiabroncs hírek


 

A Nokian téli gumik a téli abroncsok egy magasabb szintjét képviselik, hiszen a Nokian márka kifejezetten az extrém körülményekre tervezett abroncsairól ismert. A Nokian finn abroncsmárka már lassan 100 éve gyárt gumiabroncsokat, az elmúlt évtizedekben pedig hatalmas tudást és tapasztalatot szereztek különösen a téli abroncsok gyártásában. De mitől is olyan különlegesek a Nokian téli abroncsai, és mit is várhatunk tőlük?

 

A Nokian márka rövid történetéről

 

A Nokian neve nagyon hasonlít a szintén finn Nokia márkához, mai nem véletlen, ugyanis a cég kezdetben a Nokia vállaltcsoporthoz tartozott, csak 1988-ban vált ki, és alakult önálló márkává. Természetesen az abroncsgyártás jóval hamarabb kezdődött a cég életében. A korábban lábbeliket és más gumitermékeket gyártó cég, az FRW (későbbiekben Nokia, majd Nokian) 1925 kezdett abroncsgyártással is foglalkozni. Kezdetben bicikligumikat gyártottak, 1932-ben pedig már az első autógumik is legördülhettek a gyártósorról.

 

Az abroncsgyártás évekig ívelt felfelé, majd a második világháború megszakította ezt a fejlődést. Nemcsak az új technológiák fejlesztése sínylette meg ezt az időszakot, hanem az export is, hiszen megszűnt Oroszországgal az együttműködés. A háború után azonban az FRW talpra állt, majd a már említett kiválást követően is sikeresen folytatta tovább a tevékenységét. A cég életében 2003-ban történt nagy változás, amikor is a Bridegestone japán abroncsgyártó vállalat bevásárolta magát a cégbe, így jelenleg a Nokian a Bridegestone csoport tagja, bár ez a cég függetlenségét nem befolyásolta.

 

A Nokian az extrém körülmények és a téli abroncsok szakértője

 

A Nokian Tyres már több mint 75 éve van az abroncspiacon, ez idő tájt pedig hatalmas tudást szerzett az extrém körülmény között közlekedő abroncsok gyártásában, fejlesztésében. Ez természetesen érthető is, mert a hazai pálya előnye minden bizonnyal a Nokiané, hiszen Finnországban a telek meglehetősen zordak, így a cég eleve a hazai igényekhez igazítja az abroncsait, ahol extrém téli körülmények is előfordulnak. Az északi országokban gyakran változatosak a téli körülmények, a Nokian pedig ezeket figyelembe véve tervezi az abroncsait.

 

A Nokian Tyre emellett egyedülálló módon saját téli tesztközponttal is rendelkezik, ő az egyetlen európai abroncsgyártó cég, akik rendelkezik ezzel. Ez nagy segítség abban, hogy a lehető legpontosabban tudják megtervezni és kialakítani a téli abroncsokat, és teszteljék is őket a legzordabb körülménye között is. A Nokian a felső-közép kategóriában képviselteti magát az abroncspiacon, de a téli abroncsai sokszor a prémium minőséget is elérik. A márka abroncsai jó ár-érték arányt képviselnek, és kivételes téli teljesítményt nyújtanak.

 

Milyen abroncsokat találunk a Nokian téli gumi kínálatában? 


A Nokian téli gumi kínálata meglehetősen széles, nemcsak méret, de modellek tekintetében is. Számos személyautó abroncsot találunk a kínálatban, melyek közül a Nokian WR Snowproof, Nokian WR Snowproof P, a Nokian WR D4 és a Nokian WR A4 a legkeresettebbek. A kisteher abroncsok közül a hazai vásárlók leggyakrabban a Nokian Snowproof C gumit választják, ami nem is csoda, hiszen a Snowproof széria személyautókra tervezett modelljei is kifejezetten keresettek.

 

Természetesen téli terepjáróabroncsokat is találunk a Nokian kínálatában, melyek közül a Nokian WR SUV 4 az egyik legnépszerűbb modell, amely tökéletes választás lehet városi sportos terepjárók esetében a közép-európai telekre.

 

Hogyan teljesítenek a Nokian téli gumik a nemzetközi abroncsteszteken?

 

A Nokian már évek óta állandó szereplője a nemzetközi abroncsteszteknek. Az első eredmények még 2010-ben születtek a Nokian WR G2 téli gumi kapcsán, ami egyébként még mindig részét képezi a Nokian téli abroncskínálatának. Ezt követően szinte minden évben tesztelésre került valamelyik Nokian téli gumi valamelyik abroncsteszten. Az elmúlt években a Nokian WR Snowproof, a Nokian WR Snowproof P, a Nokian WR D4 és a Nokian WR A4 tűnt fel a teszteken, és nagyon jó eredményeket értek el.

 

A Nokian WR Snowproof 2019-ben mutatkozott be az abroncspiacon és a nemzetközi teszteken egyaránt. Az Autobild tesztelte először, ahol a 225/45 R17 méretkategóriában mind a két fordulóban egy 13. helyet és egy ajánlott minősítést szerzett. 2020-ban az ADAC és az ACE tesztelői is ajánlott minősítéssel jutalmazták, és 2021-ben is hasonlóan jó eredményeket ért el az ADAC tesztjén.

 

Szintén jó eredményeket ért el a nemzetközi teszteken a Nokian WR Snowproof P, amely 2020-ban jelent meg a piacon, és a következő évben az abroncsteszteken. A TÜV Téli gumiabroncs teszten a 225/45 R17 méretkategóriában 5. helyet szerzett, az ADAC pedig a 225/50 R17 méretű gumik között minősített ajánlottnak.

 

A Nokian WR D4 és a Nokian WR A4 is jól teljesített 2020-ban és 2021-ben az Autobild és az ADAC tesztjein, szintén ajánlott minősítésekkel gazdagítva a márkát. A Nokain téli gumik kifejezetten a zord telekre készültek, a maga minőség mellett még jó ár-érték arányt is képviselnek.