Süti beállítások

​Miért előnyösek a Barum nyári gumik?

2024/01/30
Gumiabroncs hírek
A még Csehszlovákiában alapított – ma a Cseh Köztár...
A még Csehszlovákiában alapított – ma a Cseh Köztársaság területén működő - Barum gumigyártót 1967 óta ismerhetjük, kezdetekben a kerékpér, motorkerékpár abroncsaikról majd a Kelet- és Közép-Európában kiváló minőséget képviselő személyautókhoz, buszokhoz, teherautókhoz készülő nyári gumijaikról.

 
1993-ban nagy változás történt a cég történetében, mivel a gyártó beolvadt a német Continental gumiipari óriásba. Ezzel nagyon komoly fejlődési lehetőségek kerültek a Barum mérnökeinek a kezébe, amit a cseh gumigyártó alaposan ki is használt, hiszen ma már európai szinten a legjobb gazdaságos gyártók sorában van, és még az is lehet, hogy a legjobb címet is eléri ebben a kategóriában. Az eladásai folyamatosan és töretlen ütemben nőnek, és már nem egy nyári gumi teszten szerepeltek jól termékei a középkategóriás és prémium abroncsok teljesítményeinek a közelében.
 

Minőségi nyári gumik, de kedvező áron

 
A Barum gumigyártó alapfilozófiája, hogy megfizethető árú termékeket gyártson, és azokat nagyon jó minőségben. Mondhatnánk, hogy ezt bárki kijelenheti, mivel jó reklám szövegnek hangzik, viszont a Barum esetében ez már így volt a Continental-hoz való csatlakozás előtt is, a gumiipari óriáshoz való csatlakozás után pedig a minőség még tovább javult, és a nyári gumikat még mindig budget áron kínálják vásárlóiknak.
Hogy képesek arra, hogy folyamatosan javítsák a minőséget, de az árakat ne növeljék tovább? Egyrészt elkötelezettek a „minőséget kedvező áron” filozófiájukhoz, másrészt a német prémium gumigyártóba való beolvadás lehetővé tette, hogy olyan új technológiákhoz és olyan új anyagokhoz férhessenek hozzá, amihez egy gazdaságos gumigyártónak nemigen van lehetősége.
 

Tervezés, fejlesztés, technológia

 
A cseh gyártó nyári gumi tervezése lényegében nem sokban különbözik a drága prémium nyári gumik tervezésétől. A legfejlettebb számítógépes alkalmazásokkal kezdik optimalizálni mind a karkaszt, mind pedig a futófelület mintázatát.
A gumikeverék kifejlesztéséhez és technológiájához is sok segítséget kapnak a Continental-tól, azonban a legdrágább és legfinomabb szilícium-dioxid adalékokat nem építik bele a futófelületbe, mert akkor meglehetősen meg kellene emelniük a gumiabroncsaik alapárát, ami szembemenne az alapfilozófiájukkal.
A legkiválóbb tesztpályákat ugyanakkor igénybe vehetik és a legfejlettebb mérő és ellenőrző műszereket is az adatok minél pontosabb és előremutatóbb feldolgozásához.
Már az is sokat elmond a két gyártó kapcsolatáról, hogy ugyanabban látják például a futásteljesítmény és tapadási tényezők javításának egyik titkát, az útest és a futófelület találkozási területének minél harmonikusabb növelésében.
 

Vásárlói visszajelzések

 
De talán a vásárlói visszajelzések a legfontosabb indikációk arról, hogy egy termék tényleg jó e vagy sem. A különböző gumiabroncs eladási oldalakon szerte Európában a Barum nyári gumik nagyon jó értékeléseket kapnak, a gazdaságos kategóriájú abroncsok túlnyomóan nagy részénél jobbakat.