Süti beállítások

Michelin Pilot SuperSport: egy igazán sportos nyári gumi

2024/01/30
Gumiabroncs hírek
A Michelin évekkel, mi több évt...
A Michelin évekkel, mi több évtizedekkel ezelőtt elkötelezte magát a prémium gumigyártáson belül a sportos, tempós vezetést kedvelő autósok irányába is.
Ebből kifolyólag nem meglepő, hogy az utóbbi években egyre-másra szállították a különféle sportos gumiabroncsokat, amelyekkel újabb és újabb autógyártókat nyertek meg maguknak. Az egyik ilyen modern és aktuális sportos nyári gumi a Michelin kínálatában a Pilot SuperSport lett, aminek már a neve is jelzi, hogy elsődlegesen azoknak az autósoknak készült, akik szeretnék a tempós vezetés mellett is megőrizni autójukkal a maximális biztonságos és tapadást.
 

A leggyorsabbakkal közösen fejlesztve!

 
A Michelin Pilot SuperSport nyári gumi egy olyan prémium kategóriás abroncs, ami nem csak a gyártó logója miatt került rögtön a legjobbak közé, hanem azért is, mert a céget olyan sportautók fejlesztőivel közösen alkották meg, mint a Porsche, a Ferrari vagy a BMW. Ebből kifolyólag a Michelin rengeteg technológiai újdonságot valósított meg a kérdéses abroncs tekintetében, amelyek közül az egyik legkiemelkedőbb a különleges Twaron öv alkalmazása volt, amit korábban még egyetlen másik gumiabroncsban sem alkalmaztak.
 
A Twaron öv lényege, hogy képes még kiemelten nagy sebesség mellett is kimagasló stabilitást biztosítani a gumiabroncsok számára, amivel párhuzamosan természetesen a gépkocsi stabilitása is kiváló marad. Mivel az öv változó feszítéssel rendelkezik a gumiabroncs közepén, ezért azt a részt lényegesen szorosabban fogja, mint a vállakat, ebből kifolyólag a gumira folyamatosan ható centrifugális erő sokkal egyenletesebben oszlik el a teljes abroncson, tehát a termék kormányozhatósága példaértékű lett.
 

A Michelin Pilot SuperSport
további újdonságai

 
A Michelin Pilot SuperSport a Twaron öv mellett számtalan további olyan technológiát is alkalmaz, amelyek most debütálnak először a gyakorlatban. Ezek közül kiemelkedik a kétkomponensű technológia, aminek a lényege, hogy a futófelület jobb és bal oldala között lényegében két eltérő gumikeverék került elosztásra egészen saját formában. A külsőoldalon így a Le Mans 24 órás versenyén már bizonyított, illetve onnan kiváló eredményeket bezsebelt, korommal megerősített elasztomer ötvözet kapott szerepet, amivel a nyári gumi még a legélesebb kanyarokban is képes elképesztő ellenállást, illetve tapadást elérni.

Ezzel szemben a belső oldalra egy újgenerációs elasztomer vegyület került, ami nedves úton is kivételes tapadást biztosít a terméknek, és a különleges anyag képes arra, hogy kitöltse az útfelület kisebb egyenetlenségeit, miközben a vízréteg megtörésével védelmet nyújt az aquaplaning jelenséggel szemben is.


A Michelin Pilot SuperSport 

 
A Michelin Pilot SuperSport egy másik kiemelkedő újdonsága – a számtalan egyéb apróság mellett – a Variable Contact Patch továbbfejlesztett, 2.0-ás változatában keresendő. A lényege, hogy akár egyenes vonalban gyorsítunk az autónkkal, akár nagyobb sebesség mellett kanyarodunk, a kerekek tapadása mindig a lehető legoptimálisabb marad.

Az új technológiának köszönhetően ugyanis kanyarodás közben a gumiabroncs futófelülete kis mértékben megváltozik, a tapadási felület formája tehát illeszkedik az úthoz, ezáltal az útfelület és a gumifelület közötti kapcsolat nagysága még kanyarban sem változik meg.

A Michelin a Pilot Super Sporttal ezen felül első ízben használta fel azokat a szimulációs szoftvereket, amelyeket a repülőgépek esetében már régóta alkalmaznak, így ezzel a csúcstechnológiás eszközzel sokkal egyenletesebbé tudták tenni a hőmérsékletek és az erők tapadási felületre mért hatását.