Süti beállítások

Michelin E-primacy a környezettudatos nyári gumiabroncs

2024/01/30
Gumiabroncs hírek
A világhírű Michelin „kevesebbel többet” filozófiája alapján minimális nyersanyag és...
A világhírű Michelin „kevesebbel többet” filozófiája alapján minimális nyersanyag és kevesebb energia felhasználásával jobb teljesítményt érhet el - a hatékonyságra pedig felelősséget vállalnak az autógumi teljes életszakasza alatt. A Michelin Csoport a „VISION Abroncs” vállalati célkitűzésében lefektetett alapelveknek megfelelően növelni kívánja a fenntartható alapanyagok egyensúlyát a gumiabroncsaiban. Az új Michelin E-primacy nyári gumit már az ECO-tudatos tartósság jegyében alakították ki.

Technológiai újítások

Az E-primacy nyári gumin a következő egyedi fejlesztések figyelhetők meg:
 
  • EnergyAirShield: speciális energiamegtartó réteget tartalmaz,
  • Vékonyabb szerkezeti övek, amely ugyanolyan masszív csökkenő fogyasztás mellett is,
  • „U” alakú gumicsatornafenék, a hatékony vízelvezetés céljából,
  • Energia Passive Compound: Az úgynevezett elasztomerek kevesebb energiát használnak el, így csökken a gördülési ellenállás. Az elasztomer elnevezés az elasztikus + polimer összeolvadásával definiálható, vagyis rugalmas polimert jelent. Ilyen rugalmas polimer jellemzően a kaucsuk, vagy még inkább a gumi.  Mindezek mellett az elasztomerek tartósabb mikroszerkezettel rendelkeznek, ami növeli az abroncs időtállóságát.
  • MaxTouch Construction™: Optimalizált felfekvési felület, jobb fékezés és kanyarodás – hosszabb élettartam.
 
 
Elektromos autó – többek között az Audi E6-BEV, BMW I3, Citroen E-Mehari - használatával pedig +30kmtert tudunk még vezetni egy 400 km-es úthossz tekintetében. Igazán egyedi dolog, hogy az új gumiabroncs rendelkezik az Environmental Product Declaration (EPD) minősítéssel. Az úgynevezett Környezetvédelmi Terméknyilatkozatot (EPD) a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) 14025  alapján határozza meg azt a rendelkezést, amely „számszerűsíti a termék életciklusára vonatkozó környezeti információkat, hogy lehetővé tegye az azonos funkciót ellátó termékek összehasonlítását”.
 

Gumiabroncs homologizáció a legjobb teljesítmény érdekében

 
A homologizált gumiabroncs, egy adott gépjárműtípus esetén, a legjobb teljesítményt, irányíthatóságot és biztonságos haladást határozza meg. Ezt a gumiabroncsot az egyes autómárkák igényei szerint fejlesztik, és az autógyártók az alapfelszereltség részeként gyártják. A járművezetőknek a homologizált abroncs a legnagyszerűbb vezetési élményt és a legnagyobb biztonságot jelenti. A Michelin E-primacy esetén a Citroen C4 / CrossBackés a Renault Zoé modellekről beszélhetünk. Természetesen a homologizált gumiabroncsok más autómárkákon szintén használhatóak. Konkrét modell esetén azonban mindig a megfelelő homologizációval ellátott gumiabroncs használata a legbiztonságosabb döntés.
 

A Michelin társadalmi szerepvállalása a koronavírus-járvány alatt

 
A Michelin elkötelezett támogatója a helyi közösségeknek, ezért 260 gumiabroncsot adományozott az Országos Mentőszolgálat Alapítványa számára.
A járványhelyzetben rendkívül fontos, hogy lehetőségeikhez mérten a vállalatok részt vegyenek a helyi közösségek szociális és egészségügyi problémáinak megoldásában, segítve őket az erőfeszítéseikben.
„A Michelin minden magyarországi dolgozója örül annak, hogy lehetőségük nyílt megvalósítani ezt a támogatást. A jelenlegi, kihívásokkal teli időszakban különösen jó érzés számunkra, hogy a mentőszolgálat támogatásán keresztül segíthetünk” – nyilatkozta Kálmán Sándor, a Váci Logisztikai Központ vezetője.
 

Élettartam végéig tartó abroncsteljesítmény

 
Európában az évente lecserélt abroncsok, melyek még nem érték el az 1.6 mm-t - A gumiabroncsok rendszeres kopásától és a gumiabroncs- és autógyártók ajánlásaitól függően. Kétség esetén forduljunk szakemberhez. -, több, mint 128 millió abroncsot jelentenek (a cég Franciaországi számításai alapján), ez 6.6 millió tonna szén-dioxidot eredményez és hozzávetőlegesen 6.9 milliárd eurónyi költséget a gépjárműtulajdonosoknak. A közlekedésbiztonság javítása mellett az új, gumiabroncsok címkézésével kapcsolatos előírás – 2021 május 1-től lép hatályba - megakadályozza a felesleges kiadásokat, ezenkívül a környezet védelmére is hatással lesz, elkerülve az anyagveszteséget és a szén-dioxid-kibocsátást. A Michelin többek között az új E-primacy gumi megalkotásával is erre törekedett.