Süti beállítások

Mi a téli gumi jelölése?

2024/01/30
Gumiabroncs hírek


 

A téli gumi jelölésekre sokan nem is figyelnek, egyszerűen megveszik azt az abroncsot, amit a legkedvezőbb árúnak találnak a téli kínálatban. Pedig a jelölések ismerete egyáltalán nem elhanyagolható, különösen akkor, ha külföldön is közlekedünk télen az autónkkal. Alapvető tény, hogy amikor a hőmérséklet tartósan 7 fok alá esik, érdemes lecserélni a nyári abroncsokat télire. Ezt manapság a legtöbben már megteszik, viszont az abroncsmegjelölésekre már kevesebb figyelmet fordítanak.

 

Aki pedig mégis törődik a megjelölésekkel, sokszor nem is tudja, hogy mit is kellene keresnie, hiszen többféle megjelöléssel is találkozhatunk. Az M+S megjelölés S betűje is a hóra utal, de három hegycsúcs és hópehely szimbólummal is találkozni. De melyik mit jelent, és melyiket érdemes választanunk, ha téli gumit keresünk? A kérdést persze tovább bonyolítja, hogy azokban az országokban, ahol kötelező a téli gumi használata télen, ott melyik jelöléssel ellátott abroncsot érdemes választani?

 

Mit jelent az alpesi szimbólum a téli gumi jelöléseknél?

 

Ha téli abroncsról van szó, akkor érdemes leginkább azokat keresni, melyen megtalálható a három hegycsúcs és hópehely szimbólum, vagyis az úgynevezett alpesi megjelölés. Az UNECE által kiadott szabályozás értelmében a téli abroncsokat ezzel a jelzéssel azonosítják az Európai Unió országaiban, számos más európai országban, de az Egyesült Államokban és Kanadában is. Ez a jelölés azt jelenti, hogy az abroncs alkalmas a havas és jeges körülmények között történő közlekedésre. Azok az abroncsok, melyik ilyen megjelölést kapnak, képesek magasabb teljesítményt nyújtani, mint a szabványban előírt minimális érték. Azok az abroncsok kapják meg ezt a megjelölést, melyek képesek a leghidegebb időjárási körülmények között is kiváló teljesítményt nyújtani.

 

Mit jelent az M+S jelölés?

 

Az M+S megjelölés valójában a Mud and Snow, vagyis a sár és hó kifejezés rövidítését takarja, és többféle jelölésével is találkozhatunk, mint a 'M&S', 'MS', 'M.S', 'M+S', vagy 'M-s'. Annak ellenére, hogy sokan tartják az M+S megjelöléssel ellátott gumit téli guminak, valójában nem az. Bár téli gumik oldalfalán is látható ez a jelölés, de ettől még önmagában nem lesz egy abroncs téli gumi. Az M+S (Mud&Snow) valójában annyit tesz, hogy sár és hó tűrő, és négyévszakos gumikon, a legtöbb terepjáró abroncson, illetve a városi terepjáró, azaz SUV abroncsokon láthatjuk leginkább ezt a jelzést.

 

Ez a jelölés a gyakorlatban azt jelenti, hogy az adott abroncs mintázata úgy van kialakítva, hogy alkalmas legyen a saras és havas útfelületeken történő közlekedésre, mivel a gumimintázat barázdái és lamellái úgy lettek megtervezve, hogy könnyen kivessék magukból a havat és a sarat. Ezeknek a gumiknak a keveréke azonban nem feltétlen téli gumi keverék, így nem is tekinthetőek téli guminak. Ugyanakkor alkalmasak lehetnek a téli közlekedésre is, például Svédországban elfogadják ezt a jelölést is télen, nem ragaszkodnak a három hegycsúcs és hópehely szimbólummal ellátott abroncsokhoz.

 

Milyen abroncsot használjunk télen: M+S vagy alpesi szimbólum megjelölésűt?

 

Amikor téli abroncsot keresünk, mindenképp érdemes odafigyelni a téli gumi jelölésekre is, de ne vegyük készpénznek, hogy az M+S jellel ellátott abroncs valóban téli gumi. Ettől függetlenül persze az M+S jelölésű abroncs is használható télen, de pár dologra mindenképp érdemes odafigyelni, hiszen ez a jelölés akár négyévszakos abroncsokra is rákerülhet, illetve nem téli terepjáróabroncsokra is. Ha tehát téli gumit keresünk, amely minden téli körülmény között maximális teljesítményt nyújt, akkor célszerű inkább az alpesi szimbólumot keresni, vagyis a három hegycsúcs és hópehely jelölést.

 

Amennyiben tervezzük, hogy a szomszédos országokba is ellátogatunk, esetleg más európai országba látogatnánk el télen, érdemes utána járni az adott ország jogszabályának, ugyanis az M+S megjelölést nem minden ország fogadja el téli abroncsnak. Svédországban például elfogadják ezt a megjelölést is, de Olaszországban már nem minden esetben. Ha biztosra akarunk menni, akkor válasszuk az Alpesi szimbólummal ellátott abroncsokat a téli közlekedéshez.

 

Milyen jelölés lehet a négyévszakos abroncsokon, ami jelzi, hogy télen gumiként is megállja a helyét?

 

Nos, a négyévszakos abroncsokon mindkét jelölés előfordulhat, az M+S és az alpesi szimbólum is. A négyévszakos abroncsok esetében mindenképp célszerű odafigyelni, mert egyes országokban a négyévszakos abroncsokat nem fogadják el téli gumiként, még akkor sem, ha megtalálható rajtuk az M+S vagyis a Mud and Snow megjelölést. Vannak azonban olyan abroncsok, elsősorban a prémium szegmensben, melyeken megtalálható a három hegycsúcs és hópehely szimbólum, ami azt jelenti, hogy téli gumiként is alkalmazhatóak.

 

Ezek általában a Michelin, Goodyear és a Bridegestone négyévszakos abroncsokra jellemzőek. Ha tehát négyévszakos abroncsot keresünk a téli közlekedésre is, akkor célszerű a prémium szegmensből választani, és olyan abroncsot keresni, amin a téli gumi jelölések közül az alpesi szimbólum található meg.