Süti beállítások

Mennyire vehetjük készpénznek az ADAC téli gumi teszt eredményeit?

2024/01/30
Téli gumi tesztek
 

 

ADAC téli gumi tesztje talán az egyik legismertebb az abroncstesztek között. Az eredményeket sokan követik, azt azonban nem árt tudni, hogy ezeket az eredményeket hogyan is érdemes kezelni. Sokan vannak, akik csak a végső eredményekre figyelnek, nem igazán a pontokra, hanem arra, hogy melyik abroncs az első, vagy épp a harmadik, és eszerint választanak abroncsot. Pedig az ADAC és ez ehhez hasonló tesztek inkább útmutatónak tekinthetők, mintsem tényeknek, hogy ez vagy az a márka nem jó.

 

Ha tehát abroncsvásárlás előtt állunk, akkor ugyan mindenképp érdemes lehet megvárni az abroncstesztek, köztük az ADAC téli gumi teszt eredményeit is, de számos más szempontot is figyelembe kell vennünk. Attól, hogy mondjuk, egy olcsó kategóriás abroncs nem az élmezőnyben végez, még jó lehet a számunkra, csak tudnunk kell, hogy a teszteredmények közül melyikre érdemes is figyelünk. A következőkben segítséget adunk a teszteredmények értelmezésére, és persze arra is, hogy érdemes kezelni azokat a megfelelő abroncs kiválasztásához.

 

Ami az egyik méretben gyengébb, az lehet erősebb egy másikban?

 

Az ADAC teszten mindig két méretkategóriát vizsgálnak, sokszor ugyanaz az abroncs kerül egy márkából mind a két teszten tesztelésre. Erre jó példa az idei tesztről a Michelin Alpin 6, amely a 195/65 R15 és a 225/50 R17 méretben is tesztelésre került, amely bár a végső eredmény tekintetében ugyanazt a pontszámot érte el, de a részeredmények esetében már voltak eltérések. Ez azért is jó példa, mert így látható, hogy ugyanaz az abroncs más méretben mutathat más eredményt is.

 

Érdemes tehát szem előtt tartani, hogy attól, hogy egy abroncs gyengén muzsikált 17 collos méretben, a 14 collos méret esetében nem biztos, hogy ugyanolyan eredményt érne el, lehet, sokkal jobban teljesítene. Ez persze visszafelé is igaz, ami egy méretben kiemelkedő, teljesíthet gyengén egy másik méretkategóriában. Emiatt pedig amikor a teszteredményekre hagyatkozunk a választáskor, leginkább akkor tegyük, ha abban a méretkategóriában is keresünk, amelyben a teszt zajlik, mert a végén csalódás is érhet minket.

 

Miért eltérőek az ADAC téli gumi teszt és már abroncstesztek eredményei?

 

Az ADAC téli abroncs teszten túl számos másik teszt is létezik. Németországban az ADAC hozza nyilvánosságra ezeket a teszteredményeket, de létezik számos más teszt is, például az Autobild tesztje, de az ACE, az AutoMotorSport vagy az Autozeintung is tesztel minden évben, és nyilvánosságra is hozza az eredményeit. Ezek pedig eltérőek lehetnek még akkor is, ha ugyanarról az abroncsról vagy méretkategóriáról van szó.

 

Számos ilyen eredmény született már, aki gyakorta követi a tesztek eredményeit, tapasztalhatta, hogy míg az ADAC egy abroncsot gyengének értékelt, addig az Autobild teszten ugyanaz az abroncs sokkal jobb minősítést ért el. Ennek természetesen több oka is lehet, köztük az is, hogy a tesztelők más szempontokat figyelnek, vagy ugyanabban az aspektusban más módon értékelnek. Emiatt tehát a teszteredményeket útmutatónak tekintsük, illetve csak a ránk vonatkozó szempontokat vegyük figyelembe.

 

Mi alapján válasszunk akkor téli abroncsot?

 

A teszteredmények nagy segítségünkre lehetnek abban, hogy a számunkra szimpatikus árkategóriában is megtalálhassuk a nekünk való, jó minőségű abroncsot. Először mindenképp érdemes végiggondolni a vezetési szokásainkat, stílusunkat, hogy télen milyen időjárási körülmények között vezetünk. Ha főleg nedves vagy száraz időben, hóban nem indulunk el igazán, akkor ezt a két eredményt érdemes figyelni az alsó kategóriás abroncsok szempontjából.

 

Az idei ADAC  téli gumi teszten, a nedves felületeken az alsó kategóriás abroncsok közül a Laufenn i Fit + LW31 + és a Maxxis Premitra Snow WP6 is jól teljesített a 195/65 R15 méretkategóriában. A tesztek részletes eredményeit a Totalcar magazinban meg tudjuk nézni, és ha már tudjuk, hogy milyen körülményekre keresünk abroncsot, akkor az ADAC téli gumi teszt eredményei valóban a segítségünkre lehetnek.